Галерии

Бакхус Вечери: Сиртаки преди Коледа

Снимки: Драгомир Ушев 04 декември 2018, 15:08
Вечерта е 22 ноември, мястото - ShowHow, Томеко. Гост-готвачите са Кристина Ошанова и Иван Жиров от Supa Star. Тази вечер те представиха своя малък гръцки кулинарен проект. И успяха да срещнат зимата с лятото, както и да ни покажат, че сиртакито винаги е добра идея - най-вече преди Коледа. Една от най-кратките дефиниции за гръцката кухня е, че тя е съчетание от зехтин, маслини, риби и агнета, сготвени с лимон или с домат. Тук се съдържа някаква истина, но само колкото да докаже колко неудачно е да се напъхва която и да било национална кухня в кратка дефиниция. Вечерята беше открита с вездесъщата "света троица" на гръцките разядки: тиросалата, мелидзаносалата, тарамосалата. Хлябът за тях беше пристигнал от пекарна Kostas, а ципурото Idoniko - от изба Коста Лазариди, която свързваме повече с виното, но още от 1992 г. там се произвежда стопроцента натуралното ципуро с анасон. Това споделиха партньорите ни от Трансимпорт, които предоставиха ципурото. Резултатът беше съчетаване на три продукта с най-високо качество и вкус: питието, хлябът и трите мезета: тарамасалатата, или хайверът единодушно впечатли с изключителния баланс на пропорциите, на текстура и интензивност на вкуса, тиросалатата - с деликатното присъствие на чушката, и мелидзаносалатата - с опушените нотки на печения патладжан. Този висок старт подготви следващото предложение: критска салата и пържена сиврия. Знаем, че основната опорна точка на гръцката кухня е пресният продукт - оттам тръгва всяко ястие. С пълна сила това важи дори за най-семплата сиврия, минала само през горещ зехтин, колкото да извади още по-отчетливо вкуса й. Така беше и с критската салата, в чиято сърцевина е идеята за свежи зеленчуци, обилно полети със зехтин и в компанияна на парченца хрупкав сухар. Винaтa за вечерята бяха предоставени от New Bloom Winery, а виното, което придружи салатите, беше F2F Совиньон блан 2017. Представи го Михаил Марковски, председател на Асоциацията на сомелиерите в България: "Виното е с подчертан новозеландски характер, с деликатни аромати на зелена ябълка и зрели цитруси, и по чудесен начин се съчетава и с доматите, и с каперите, сиренето и маслините в салатата". Преминаваме към предястието. Приготвената псаросупа се яви сякаш, за да напомни колко подценявана е супата като част от една вечеря. Особено когато в нея има три вида диво уловени големи бели риби, плътен зеленчуков бульон със застройка от жълтък и лимон. Нищо не може да направи прехода от разядките и салатите към основното ястие по-плавен, както тази гореща, със свеж лимонов вкус рибена супа. Псаросупата беше съпътствана от чаша F2F шардоне 2016. Отново Михаил Марковски: "Това шардоне, минало през дъб, в което усещаме ананас, кайсия, и нотки ванилия и масло, чудесно допълва лимона в бульона и дивите риби". Основното ястие беше старата гръцка класика гаридес саганаки - скариди със сирене, домашен сос и узо, запечени на фурна. За целта са били купени и изчистени 15 кг. скариди. 427 броя, ако трябва да сме по-точни. Баланс, текстура, вкус - всичко в това ястие върна най-хубавите спомени от морска Гърция. Розето F2F каберне совиньон и марселан партнира достойно на сладостта на скаридите и киселинността на доматения сос. Едва ли можеше да се мисли за по-подходящо надграждане на гаридес саганаки от портокалопитата с цедено мляко и сладко от смокини. Цитрусовата свежест на сиропирания сладкиш с вкус на портокал беше красив завършек на една изключително красива и вкусна вечер, в която имаше и сиртаки, и червени карамфили във въздуха, вместо чинии, и най-важното - великолепно сготвена храна и добро настроение. С тази вечеря продължихме нашата игра, която организираме с партньорите ни от Volkswagen.

На случаен принцип избираме печеливш, който заедно със приятелите си може да се възползва от превоз до ShowHow Томеко и обратно с Volkswagen Arteon.

/Снимка: Цветелина Белутова/
А за да бъде пътуването още по-приятно, предоставяме и изстудена бутилка шампанско Veuve Clicquot , с която вечерта да започне подобаващо.

/Снимка: Цветелина Белутова/
Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери" и предоставиха качествени продукти, с които да приготвим вечерята.
Благодарим и на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK