Галерии

Бакхус Вечери: Коледна Миксология

Бакхус 11 януари 2019, 15:34
Последната ни вечеря за 2018 г. нямаше как да е стандартна. Приготвихме нещо различно, миксирано, вкусно, коледно, добре забъркано, хубаво омесено и приятно опушено. Гост-готвач e Цвета Георгиева, която от архитект, става готвач, минава през няколко ресторанта и в момента изучава майсторството на хляба при "Братя Хлебари". Затова и хлябът заемаше централна част в менюто. На помощ дойде и Анастас от бар "Република", който приготви чудни коктейли към всяко ястие. Цветa избира кухненския плот пред офисния стол. Архитект по професия, Цвета открива призванието си в кухнята, започвайки работа в ресторант Lavanda, после изкарва професионален курс в HRC Академията, което я отвежда в ресторант "Космос", минава през бистро "Кръг", а в момента изучава тайните на хляба при "Братя Хлебари".

Всички ястия, които приготви бяха базирани на комбинацията хляб и сос, каквито всъщност са и много от коледните рецепти.
Анастас е главен барман в наскоро отворилия бар Republica, и специално за вечерята сътвори няколко страхотни коктейла, които съпровождаха ястията. Започнахме Коледната миксология с една добре позната класика, но пренесена в 21 век - опушена сланина с чабата с активен въглен.

Поднесохме я с коктейл Bloody Mary по авторска рецепта на Анастас. Освен познатите съставки, имаше добавена и мед, самардала и прах от червена чушка, която предварително е била грилована и след това дехидратирана.
Цвета ни беше приготвила и много домашно мариновани люти чушки. Едните бяха малко по-люти. Второто ястие беше прочит на бульон "трезве", от който искахме още и още. Приятно хладката зелева супа със свински пръжки, праз лук и джин бързо се превърна в любимата ни зимна рецепта. Голямо благодаря на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепят проекта "Бакхус Вечери" и ни помагат да го развиваме повече от година. Благодарим им за избраните продукти, част от менюто, както и коледното настроение с конфети и герлянди. Предястието за вечерта беше може би най-любопитно откъм смесване на вкусове - изненадващо добра комбинация от боб яхния с шоколадов хляб и шоколадов сос. Допълнителна изненада към предястието беше и коктейлът на основата на ръжен бърбън, с добавени ликьор на основат на орех, битер от орех и битер от черен шоколад, които обогатиха ястието и му придадоха допълнително дълбочина. Основното ястие беше не по-малко интересно - хляб с квас, замесен с бавно печено свинско месо и сос от свинско "жу". Питките на всеки бяха специално замесени, оформени и изпечени от Цвета, а сосът тя готви в продължение на три дни на бавен огън. Комбинирахме основното ястие с чаша Villa Melnik Aplauz Premium Reserve Каберне Совиньон 2015, което беше представено от Милица Зикатанова. Благодарим и на Вила Мелник за подкрепата и предоставеното вино - Villa Melnik Aplauz Premium Reserve Cabernet Sauvignon 2015. За десерт Цвета приготви за всеки голям, шоколадов бонобон с ментово сърце, поръсен със златна боя. Шоколадовият десерт комбинирахме с Henessy Fine de Cognac. Бленд от четирите най-добри крю-та в региона Коняк, Hennessy Fine de Cognac е една изключителена напитка, който е съвършен комплимент към шоколада. Нотките на мед, канела и жълти плодове в кадифения вкус на коняка бяха и идеален завършек на вечерята. За финал на годината завършихме с 80 гръмнати конфети. Благодарим и на партньорите на Бакхус Вечери - водите Acqua Panna & San Pellegrino, без които нито едно ястие и напитка не вървят.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK