Галерии

Бакхус Вечери: Индийска Вечеря

Бакхус 11 март 2019, 17:19
"Индия е голяма страна, населението й е на второ място след Китай, в нея се говорят много и различни езици, а колкото до кухнята - има над 40 вида регионални кухни, и над 40 вида /само базови/ подправки." С тези думи г-н Хардеш Гири от Индийското посолство в България откри първата за "Бакхус" индийска вечеря.

Гост-готвач беше шеф Пракаш Мишра от софийския ресторант "Шафран".
Най-ценното в предложената вечеря на шеф Пракаш Мишра беше, че много удачно припомни два важни факта: първо - индийската кухня не означава къри, както традиционно се мисли; и второ - тя означава преди всичко разнообразие, повлияно от персийци, араби, британци, и португалци. Благодарим на партньорите ни от Hills. Те предоставиха страхотните крафт бири, които правиха акомпанимент на менюто. Вечерята беше открита със салата Каче ам ка. Тя се приготвя от сурово манго с айсберг, чери домати, краставица, нар и рукола, завършена с дресинг от лимонов сок, зехтин и индийски домашен микс. Свежите цитрусови и плодови нотки бяха прекрасно допълнени от крафт бирата Hills Pils с плътното си тяло и ароматични хмелови тонове. След това свежо начало дойде ред на предястието. То беше съставено от два компонента, първият от които беше кхомани ало тики - пълнени картофени кюфтета с кайсия, ядки и прясна мента, сервирани върху канапе от нахут.
Вторият компонент беше тандури пиле тикка, което преставляваше обезкостено пилешко бутче, мариновано 8 часа в паста от джинджифил и чесън, цедено мляко и гарам масала, запечено в индийска пещ, поръсено с чат масала.

Идеално попълнение към това предястие беше Hills Stout. Бирата е с интензивен карамелено-шоколадов цвят и комплексен, предимно малцов вкус, с добре изразени нюанси на кафе, препечен ечемик и нежно загатнат аромат на зелена ябълка.
Основното ястие на шеф Пракаш Мишра нагледно показа, че индийската кухня е и вкус, и текстура, и разнообразие, и композиция. Бътър мург масала е пилешко филе с лук, доматена салца, подправки и сметана. Кадай панир е традиционното индийско сирене с чушки, лук, грейви, куркума и сметана. В купичката беше поднесена лещата дал макхни, която, по думите на шеф Мишра, е любима на клиентите на ресторант "Шафран". Приготвя се в продължение на 18 часа, а към нея се прибавя масло, сметана и мед. Към кулинарния разгул в платото с основното ястие се присъединиха и зеленчуково пулао - басмати със зеленчуци, бунди райта - салата от цедено мляко, печен кимион и пресен кориандър, и индийският хляб малабари парата.

Изборът за бира беше точният: Hills Helles Rauch. Бирата допълваше ястието дори визуално - с интензивния си тъмно кехлибарен цвят и плътна пяна, с наситения си вкус и ясно изразен послевкус на пушено месо и дървесина.
Пиршеството за всички сетива завърши с десерта: иляичи панакота - млечен десерт с кардамон на прах, поднесен върху крамбъл от нахутено брашно и ядки, гарниран със сладко от горски плодове, пюре от манго, сребърно фолио и мента. Едно предложение, което показа културните и кулинарни мостове, които съвременна Индия е изградила с останалия свят. Същото се отнася и за финалния коктейл, който беше в пълен синхрон с десерта. Той беше приготвен от лъчезарния барман Ники Нейков - бранд амбасадор на Hennessy. Името на коктейла е Pear and Cardamon Sidecar. Основата е Hennessy VSOP допълнена с ликьор Bénédictine, пюре от поширани круши във вермут, лимонов сок, битерсова тинктура от кардамон, и цитрусова пяна. Благодарим и на партньорите ни от Hennessy, които подкрепиха вечерята и предоставиха коктейлите. Благодарим и на партньорите на Бакхус Вечери - водите Acqua Panna & San Pellegrino, без които нито едно ястие и напитка не вървят.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK