Галерии

Бакхус Вечери: К-pop Вечеря

Бакхус 04 юни 2019, 12:10
Едно от малкото неща, които знаем със сигурност за Южна Корея е, че това е една консервативна държава, където традициите са на пиедестал, а отношенията между хората следват една от най-строгите йерархии в Източна Азия. През месец май обаче открихме и още един пласт от азиатската държава, а именно изключително вкусната й и разнообразна храна, а това стана по време на поредното издание на Бакхус Вечери. Гост-готвач ни беше Генджи, който представи едно приятно люто и голямо четиристепенно меню. Генджи е един от най-нетипичните корейци, напук на консервативността на родината си - скейтър, байкър и любител на адреналина; с различна прическа всяка година - от гребен до дълга коса и брада; спонтанен и обичащ да експериментира, той отваря собствен ресторант в Сеул, където на свобода живее и твори в кухнята. Един ден покрай заведението минава едно момиче, което той е убеден, че е жената на живота му. Няколко години по-късно, те са щастливо женени, живеят в София и Генджи отново твори и прави любимото си нещо, а именно - да готви.

Генджи се занимава с ресторантьорство от повече от 15 години, като държавите, където е работил са толкова разнообразни като видовете му заведения. Живял е в Южна Корея, Гуам, Белгия и България. Имал е изакая (традиционна японска кръчма), food truck, а в Сеул започва собствен ресторант с авторски рецепти за пилешко месо, който се разраства във франчайз. Едноименното му заведение в София се фокусира в корейския и японския стрийт фууд, като желанието на Генджи е да разнообрази средата.
Започнахме вечерта с "банчан", илитрдиционна корейска селекция от предястия, която варира според сезона. В нашия случай Генджи беше приготвил кимчи; танмууджи -туршия от жълта ряпа дайкон; ким - изсушен чипс от водорасли; както и
конгнамул - соеви кълнове със сусамово олио.
Всяко ястие беше съпроводено от вино, което беше и едно от големите предизвикателства на тази вечеря. Все пак не всеки може да намери подходящото винено съчетание на лютото корейско ферментирално зеле. Но главният сомелиер на Seewines - Благой Кузмански се справи повече от блестящо и направи прекрасна селекция на вината. Второто ястие беше Кимчи джон - корейска палачинка с кимчи. Генджи и Дарина ни разказаха, че това ястие традиционно се яде в дъждовните дни, но ние бихме го опитвали всеки ден. Основното ястие беше Калби - маринована свинска вратна пържола в продължение на 48 часа. Като гарнитура, то беше сервирано със зелена салата с краставици и сусамово масло, както и с ттокбоки - кексчета от оризово брашно в лютив сос. Десертът беше много интересният Якбап - традиционен корейски оризов десерт със сушени плодове, хинап, кедрови и слънчогледови ядки, канела и захар. Благодарим на партньорите ни от Seewines за страхотната селекция вина, които правиха акомпанимент на вечерята ни. Благодарим и на партньорите на Бакхус Вечери - водите Acqua Panna & San Pellegrino, без които нито едно ястие и напитка не вървят.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK