Галерии

Голямото четене & по-малкото гледане

Бакхус 19 юли 2019, 13:56
The Turkish Cookbook
Musa Daĝdeviren

Тя най-накрая е налице: красива, дебела, и от Phaidon. Имате ли я - имате може би най-подробната и добра колекция от турски класически рецепти. По-точно - 500. Напълно достъпни за всеки, който се е доближавал някога до печка.

"Трябва да се радваме, вместо да се фиксираме в това как да разделяме вкусовете и вярванията си. Или вместо да хвалим арменците за ястията им със зехтин, кюрдите - за месата им, турците - за сладкишите, турските гърци - за морските им храни, и да живеем заедно, уважавайки ценностите си, религиите си и начин на живот", казва авторът в увода на книгата си. Мъдро го е казал, и доказал с разказаните си рецепти.
Dalí. The Wines of Gala

Салвадор Дали и Вино? О, да! TASCHEN ни представят едно сюрреалистично и страстно винено пътешествие из вината на прословутия епикуреец. Това е прочита и препоръките на Дали за вината спрямо "усещанията, които те създават дълбоко в нашите души". Групирайки вината по ексцентрично еклектични характеристики като начинът им на производство, теглото и цвета им, той ги категоризира като "Лекомислени вина", "Невъзможни вина", "Вина на светлината". Книгата включва над 140 илюстрации на Дали и е разделена на две части. Първата е преглед на десетте най-важни за него винени региони, докато във втората той разказва как да поръчваме вино спрямо емоционалното си състояние, а не спрямо региона и сорта. Препоръчително е да се чете с чаша вино в ръка.
The Dead Rabbit Mixology & Mayhem

Dead Rabbit Grocery & Grog в Манхатън са легенди в бар индустрията - носители са на наградите Най-добър бар в света, Най-добро меню с коктейли в света, Най-добра селекция на напитки в света, както и Най-добър американски коктейлен бар. Запознатите може би знаят, че те вече имат и една издадена книга, но второто им книжно начинание е още по-вълнуващо. Разказано като гангстерска история от Ню Йорк, с главното участие на собствениците Шон Мълдуун и Джак Макгари, както и на а бар мениджъра Джилиан Воуз, книгата си е направо едно произведение на изкуството. Съдържа 90 рецепти за коктейли. Нямаме търпение да ги пробваме всичките. Наздраве.
The Ultimate Book of Party Food
Melanie Dupuis

Заглавието си казва всичко. The Ultimate Book of Party Food е ултимативната книга, необходима на всеки, който обича да има гости вкъщи. Или не обича, но винаги някак всички се озовават у тях и трябва бързо да измислят какво да сготвят набързо. Е, книгата има страхотна селекция - започва с базисните сосове, хлябове и тесто. Първата половина е посветена на малките хапки, сандвичи, рула, супи и тарталети, както и на сладки изкушения като макарони и малки крем пити. Всяка рецепта е придружена от красиви фотографии от всяка стъпка от процеса на приготвяне, така че да е максимално полезна. Включително ще намерите и съвети как да планирате менюто си, времето си и пространството в хладилника си най-добре, както и няколко примерни менюта за по-сериозни партита
Black Sea: Dispatches and Recipes
Caroline Eden

Една изключителна книга написана от една изключителна дама. Каролин Идън написва този пътепис/готварска книга, докато обикаля черноморския регион и изследва кулинарните връзки между различните държави. Тръгвайки от Одеса до Бесарабия, Румъния, България и Турция, тя се среща с евреите в Одеса, с една от последните жени рибари у нас, както и изследва наследството на имигриралите в Истанбул руснаци преди Революцията. Това е едно много интересно четиво, което ни среща с някои невероятни хора и ни показва Черно море по един съвсем различен начин.
You and I Eat The Same
Chris Ying, Rene Redzepi

Ако се замислим, добрата храна е това, което обединява всички хора по света. Няма човек, който да не може да оцени вкусната храна. А имиграцията е фундаментално важна за съществуването на добрата храна. Разделена на 19 проникновени есета и истории, You and I Eat The Same изследва начините, по които храната свързва хората и как всъщност храната може да превъзмогне всякакви културни и политически бариери и да събере хората заедно. Авторите споделят мнението, че трябва да мислим за кулинарията като за колективно човешко усилие, от което животът на всички ни се обогатява и става една идея по-вкусен. Съгласни сме.
The German Cookbook
Alfons Schuhbeck

Да, правилно прочетохте заглавието. В тази книга ще намерите 500 рецепти от цяла Германия - от Хамбург до Равенсбург и от Лайпциг до Щутгарт. Книгата показва разнообразието от рецепти и храни, с което тази европейска държава не е толкова известна. Именно това прави тази книга толкова интересна. Да не говорим, че е написана от германец и в нея става въпрос за германска кухня - всичко е подредено със съответните символи, обозначаващи различните продукти, които могат да се намерят в рецептите, точно и ясно. Също така, всяка една от тях е била предварително изпробвана в домашни условия, за да е сигурно, че всеки може да я сготви. Тествано и пробвано с германска прецизност. Ja, ja, wunderbar.
Salt & Time: Recipes from a Russian kitchen
Alissa Timoshkina

"Много често имаме нужда от дистанция и повече време, за да можем да оценим нещата по-добре. Това важи с пълна сила за гастрономията на моята родина - Русия, или Сибир, за да сме по-точни." С тези думи започва пътешествието си Алиса Тимошкина обратно в родния Сибир, където изследва традиционната кухня. Включени са 100 рецепти, адаптирани по модерен начин с емоционални и пленителни описания на всяка една от тях. Там ще намерите ястия от царско време, от времето на социализма, както и от ден днешен, които разкриват една жива, разнообразна и релевантна кухня, без значение времето и мястото.
Street Food Asia, Netflix

Ако вече сте гледали някои от другите документални сериали на Нетфикс като Ugly Delicious, Salt Fat Acid Heat, или Chef’s Table, то вече знаете какво може да очаквате от новия сериал Street Food. И колкото и маникюрирано да изглежда на моменти всичко, това, което прави тези серии различни е фактът, че се фокусира върху ролята, която храната играе в живота на хората, които я приготвят. Прави впечатление как всяка една история е свързана с огромна доза тъга и нищета. В същото време, сериалът не е ненужно мелодраматичен, а напротив - показва триумфа и гордостта на готвачите, че са преодолели толкова много тежки и различни препятствия. Затова сериалът ни харесва и затова го препоръчваме.
Listen to Your Vegetables & Eat Your Parents
Мишел и Барак Обама

Higher Ground, продуцентската компания, основана миналата година от Мишел и Барак Обама, е започнала работа върху четири и половина-часов сериал, който се казва Listen to Your Vegetables & Eat Your Parents, който "ще поведе децата и семействата им на пътешествие из света, което ще ни разкаже историята на храната ни". Един от съ-авторите на проекта е Джеръми Кoнър от Drunk History. Netflix все още не е обявил дали сериалът ще бъде игрален или анимация, нито начална дата. Но през осемгодишния си президентски мандат Барак Обама, и особено първата дама Мишел Обама, се ангажираха и направиха достатъчно за храната и децата, за да сме сигурни, че ни очаква нещо интересно и смислено. Ще следим.
Тази статия е от посления брой на "Бакхус". В него говорим за винено-кулинарния туризъм и други истории. Вижте още какво ви очаква в страниците на нашето списание тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK