Платена публикация

България избра най-добър барман на годината

Diageo 05 юли 2016, 15:55

Diageo Reserve World Class е най-престижното състезание за бармани в света, което стартира през 2009 г. и се провежда в България за втора поредна година. Над 20 от най-добрите бармани от цялата страна се включиха в съревнованието в края на миналата година и през последните няколко месеца преминаха през три предизвикателства, свързани с различни аспекти от изкуството и техниката на барманството. Финалистите застанаха зад бара още веднъж в PM Club, където се впуснаха в битка за място на световния финал на World Class в Маями.

Пътят до финалa
През януари се проведе първото от трите предизвикателства – "Микро машини", посветено на микроорганизмите и тяхната роля в съвременната миксология. След него барманите бяха въведени в темата на следващото предизвикателство – "Да пием с мисъл", вдъхновено от тенденциите към отговорна консумация и коктейли с по-слабо съдържание на алкохол и захар. Темата на третото предизвикателство бе "Плодове и растения", след което десетимата участници, събрали най-много точки от всички кръгове бяха обявени за официалните финалисти на World Class България 2016 – Александър Симеонов, Димитър Петровски, Ивайла Генчева, Кирил Понев, Костадин Попов, Павел Памукчиев, Самет Али, Станимир Пеев, Стефан Христосков и Цветан Цветанов.

Финалът
Големият финал на World Class България 2016 се проведе в РМ Club под зоркия поглед на звездно жури - Макс Ла Рока и Давид Риос, истински знаменитости в света на коктейлната култура. Макс е определян като един от най-креативните и забавни бармани и е носител на титлата World Class Барман на годината в Ирландия за 2010 г., което го води на световния финал на World Class в Атина, където печели заветното 3-то място в света сред 9000 бармани. Той е работил като барман и мениджър в някои от най-добрите барове в света и в момента заема позицията посланик на Diageo Reserve World Class за Западна Европа. Давид Риос пък определя себе си като самоук барман и започва кариерата си като сомелиер в малък ресторант – скромно начало за човека, който през 2013 г. със замах печели световния финал на World Class. Днес той е собственик на бара The Jigger Cocktail в Билбао и е носител на още много престижни национални и международни награди.

В деня преди финала, десетимата финалисти стартираха с вкусов тест и скоростно пазаруване – на всеки от барманите бе отпуснат ограничен бюджет, в рамките на който те трябваше бързо и разумно да си набавят всичко необходимо за приготвянето на два коктейла, с които да впечатлят журито на 30-ти юни в предизвикателството "Пазарувай с мисъл". Същинският финал на 30 юни започна още от сутринта с предизвикателството "Авторски коктейл", в което всеки участник разполагаше със 7 минути да създаде и представи по най-атрактивен начин своя шедьовър. В следващия кръг от финала "Пазарувай с мисъл" барманите приготвиха напитки с продуктите, които са напазарували предния ден. След всяко едно от тези предизвикателства отпадаха двамата финалисти, събрали най-малко точки. До последното, и безспорно най-зашеметяващо, предизвикателство "Коктейли по часовник" достигнаха шестимата бармани с най-добър резултат до момента. Всеки от тях имаше точно 6 минути, за да приготви 6 коктейла от световна класа. След изтичането на последната секунда се отчете всяка точка и в 21:30 ч. бе обявен победителят в World Class България 2016 – Самет Али, представител на ресторант Космос. Той ще има огромната гордост и привилегия да представи България на световния финал на World Class в Маями през септември.

Повече за състезанието, финалистите и всичко интересно, свързано с World Class и съвременната коктейлна култура може да проследите на Facebook страницата на World Class.

За Diageo

Diageo е световен лидер в областта на алкохолните напитки със забележителна колекция първокачествен алкохол, бира и вино. Марките включват уиски Johnnie Walker и JεB, водка Smirnoff, Cîroc и Ketel One, а също така Baileys, Captain Morgan, Tanqueray и Guinness. Diageo е световна компания, чиито продуктите се продават в над 180 страни по света. Компанията е листвана както на лондонската фондова борса (под символа DGE), така и на нюйоркската борса (под символа DEO). За повече информация посетете официалния сайт. Прегледайте световните ресурси на Diageo за отговорна консумация, за информация, инициативи и начини за споделяне на добри практики.

За Diageo Reserve

Diageo Reserve представлява луксозното подразделение на Diageo, чието портфолио е носител на редица награди и обхваща продукти с изключително високо качество, наследство, майсторство и иновация. Колекцията от World Class марки включва: водка Ciroc, джин Tanqueray No. TEN, шотландско уиски Johnnie Walker Blue Label и Johnnie Walker Gold Label Reserve, текила Don Julio и ром Zacapa, водка Ketel One, бърбън Bulleit, едномалцово шотландско уиски Cardhu, Talisker, Mortlach и The Singleton of Dufftown.

За Diageo Reserve World Class

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS™ превръща консумацията на висококачествени напитки в преживяване и променя коктейлната култура по света. Най-голямaта и надеждна инвестиция в изисканите преживявания, то открива следващото поколение таланти в барманството, които определят последните тенденции в миксологията, и ги представя в най-добрите барове в света. В центъра на инициативата е забележителна световна обучителна програма, както и световно призната платформа, която издига изкуството на барманството на ново ниво и изгражда кариери в индустрията. От началото на състезанието през 2009 г. над 25 000 бармани са били посветени в изкуството на миксологията, използвайки изключителните продукти от колекцията DIAGEO RESERVE. В партньорство с гуру специалисти, медии, партньори и собственици на барове, DIAGEO RESERVE WORLD CLASS® в световно призната емблема за изтънченост и изисканост на международната коктейлна култура – както сред барманите, така и сред консуматорите.

Diageo подкрепя отговорната консумация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK