Пети Премиер Гастрономически фестивал Банско, България

Премиер Гастрономически фестивал 29 септември 2016, 15:36

Повече от 120 шеф-готвачи ще вземат участие в тазгодишния Гастрономически фестивал. За пета година фестивалът ще се проведе в Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт – Банско от 4 до 20 ноември.
Първокласни шеф-готвачи изоставят своите кухни, за да споделят куп гастрономически тайни с българските професионалисти.

"Горди сме, че с тази наша инициатива за пети път ще дадем шанс на много български професионалисти да повишат своето ниво на кулинарни умения и техники, както и да се докоснат до нови непознати кухни от различни места по света, които събираме на гастрономическия ПРЕМИЕР фестивал", сподели по време на официалното представяне на програма на фестивала Такис Дретакис - мениджър на хотел "Премиер", организатор и домакин на фестивала.

Световната кулинарна школа с над 120-годишна история Le Cordon Bleu, Париж, беше представена от Харис Хараламбидис, който изрази задоволство от съвместната работа с мениджмънта на хотела и организаторите на гастрономическия фестивал. С интерес публиката и професионалистите очакват представителя на Le Cordon Blue, Париж, шеф Марк Вака, който ще бъде инструктор на семинара "Финни кулинарни техники" от 9-11 ноември.
В директна връзка по скайп пред гости и медии Шеф Джордж Стилианудакис, изтъкнат професионален шеф-готвач със световно признание, сподели повече за предстоящия си семинар "Су вид техники – или как да намалим себестойността на храната в "а-ла-карт ресторант" и пожела успех на всички участници.
Шеф Алси Син също се включи с директна връзка в официалното откриване на програмата на фестивала и сподели какво го привлича в изучаването и прилагането на японската, перуанската, сиамската и кантонската кухня. Шеф Алси Син ще бъде домакин на специална дегустационна вечеря.

България ще бъде представена от няколко шеф готвачи: шеф Андрей Стоилов – заместник председател на Българската асоциация на професионалните готвачи и капитан на Българския национален отбор на готвачите на последните Кулинарни Олимпийски игри. Изключителен шеф-готвач, който ще предложи една нощ, посветена на българската кухня. Пред гостите той показа терин от патешки дроб в орехова бисквита върху дюлево рагу. Свои ястия показаха и шеф Цветомир Николов, и шеф Александър Алексиев.

Шеф Цветомир Николов е с над 10-годишен опит в света на кулинарната индустрия, той сподели, че е готов да се изправи пред всяко предизвикателство, което гастрономическият ПРЕМИЕР фестивал може да му поднесе. Неговата дегустационна вечеря ще бъде посветена на Азия. Шеф Александър Алексиев ще направи откриващото парти на Гастрономическия фестивал. По думите му българските готвачи са добре подготвени и адаптивни, за да работят за различни кухни и в световни ресторанти.

Публиката на фестивала ще има възможността да опита и види още менюто на Димитрис Пампорис - заслужил шеф-готвач, който предлага комбинация от традиционен и модерен подход в работата си при представянето на гръцката кухня. Носителят на звезда Michelin шеф Джорджи Есвете също ще има дегустационна вечеря на гастрономическия фестивал на тема "Средиземноморска и гурме кухня".

Тази година шеф-готвачите на фестивала са подготвили и още една вкусна изненада за гостите - извънредното събитие "Опитайте това изкуство".

Всеки един от тях ще представи произведение на изкуството, направено от храна, вдъхновено от творба на любим техен автор.

Изпълнителният директор на хотелската верига ERMIA Василики Каралиолиу сподели, че гастрономическият ПРЕМИЕР фестивал ще превърне Банско не само в позната ски дестинация, но много чужди и български туристи ще преоткрият града като мулти кулинарно място, където могат да опитат и да видят ястия и техники от цял свят, благодарение на ПРЕМИЕР фестивала.

Заповядайте в храма на изисканата кухня и Опитайте това изкуство с нас!
Когато храната се превръща в изкуство, Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт е най-подходящото място!
Повече информация тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK