Платена публикация

Министерство на туризма приключи оценяването на подадените кандидатури за участие в националния конкурс по проект "Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България" GRO/SME/16/C/071-Tourism

Издателска къща АБ ЕООД 07 декември 2017, 17:00

"Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България" GRO/SME/16/C/071-Tourism

Конкурсът за избор на нови ЕДЕН дестинации по проект "Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България" GRO/SME/16/C/071-Tourism*, който стартира на 30 юни 2017 г., с краен срок за кандидатстване 8 септември 2017 г., премина при засилен интерес от страна на общините в страната. В допустимия срок в Министерство на туризма постъпиха 31 формуляра за участие в националния конкурс за малко познати и нововъзникващи дестинации за културен туризъм в България. Кандидатури за участие в конкурса бяха получени от общините на Ардино, Сапарева баня, Мездра, Белене, Ловеч, Брезово, Самоков, Стара Загора, Бургас (2 предложения), Драгоман, Петрич, Дряново, Раднево, Девня, Костенец, Чавдар, Марица, Хасково, Две Могили, Кърджали, Ямбол, Елена, Ботевград, Варна, Сливен, Малко Търново, Банско, Смолян и областните администрации на Ловеч и Добрич.

Оценяването на кандидатите беше извършено от комисия при стриктно спазване на критериите за това.

Съгласно изискванията на проекта, след приключване на оценяването по документи на подадените кандидатури, през месец октомври беше осъществено и посещение на място на петте дестинации, които получиха най-висок брой точки.

Класираните дестинации на първите пет места са, както следва:

Победител е Община Ямбол.

Ямбол е нова и завладяваща дестинация за културен туризъм. Разположен на древен и съвременен кръстопът, градът събира в себе си богато наследство от минали епохи и предлага вълнуващо пътешествие през тунела на времето от Праисторията до наши дни.

Назад във времето към траки и римляни ни връща Археологическият резерват "Тракийски и античен град Кабиле" – единственият запазен голям тракийски град в България, култов и религиозен център, резиденция на тракийските царе, римски лагер.

В центъра на Ямбол е разположена красива сграда с вековна история – Безистенът – паметник на културата с национално значение, оценявана като един от най-красивите покрити пазари на Балканите. Безистенът днес е превърнат в модерен интерактивен музей, където специално създаден софтуерен продукт и високо-технологично компютърно оборудване презентират по иновативен начин културно-историческото наследство на ямболския регион.

Разходката в миналото продължава с Музея на бойната слава, чрез който се отдава почит на българския героизъм в борбата за постигане на националния идеал. Музеят привлича с уникални експонати и нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки представят сцени на бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле.

Тези три забележителности са част и от 100 -те национални туристически обекта, но съвсем не са всичко, което може да се види в Ямбол.

Ямбол е градът на на кукерите и на Международния маскараден фестивал "Кукерландия". Фестивалът е пъстър калейдоскоп от традиции и съвременност, вълнуващи емоции и нови приятелства.
Уникално преживяване за всеки посетител е и Празникът "Ямболски коледарски буенек" с единствените в страната танцуващи коледари. Списъкът с преживявания може да се допълни с орфически ритуал за посрещане на Слънцето, празникът "Златната Диана", арт фестивал "Отворени пространства" и др.

Подгласници:

Община Мездра
Тук седемхилядолетна история ще оживее пред очите ви!

В Археологически комплекс "Калето", Мездра можете да изследвате останки от всички цивилизации, населявали тези земи, можете да познаете какво е да си средновековен войник като стреляте в лък или атакувате крепостта със средновековна военна машина (требушет), можете да усетите живота на българката, живяла от време на Българския Ренесанс. Посетителят може да се снима като римски войник или тракийска принцеса или може би ще предпочете да релаксира на средновековния дървен мост, заобиколен от златни рибки и водни лилии. След това може да решите да се телепортирате във времето на войните за национално освобождение на България и да разгледате автентични униформи на български, руски и турски войници. В Археологически комплекс "Калето" можете да видите и усетите с ръцете си най-интересната и реалистична колекция от средновековни военни машини в България. Пригответе се да бъдете изненадани от богат набор от оръжия: ножове, щикове, пушки и пистолети.

Вие сте любител на кулинарията – в Археологически комплекс "Калето" имате възможност да опитате вкусна средновековна супа от леща по време на годишния Фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра". По време на Дионисиевите празници, които обикновено се честват около 14 февруари, посетителите могат да се "телепортират" във времето на траките и Римската империя и да се възползват от възможността да опитат греяно вино, приготвено по специална римска рецепта, да слушат римска музика и да се включат в забравени ритуали

Община Чавдар

Община Чавдар се намира в Софийска област, Златишко-Пирдопската котловина.
Най-завладяващата забележителност в общината е Археологически парк "Тополница", която е уникална по характера си туристическа атракция, вдъхновена от откритото на територията на Община Чавдар раннонеолитно селище, съществувало преди повече от 7 000 години. Именно тук е открита една от най-старите култури в Югоизточна Европа. Паркът включва възстановки на жилищни сгради, които са реконструкция на намерените следи от раннонеолитното селище. В парка са включени работилници за каменни оръдия, керамични съдове, обработка на кожи. Има просторна експозиционна зала, в която е изложена историята на проучените седем културни пласта в селищната могила. За любителите на автентичните изживявания е предоставена възможност и за нощувка в неолитните жилища.

Впечатляващо туристическо предложение е и изградената Спортно-туристическа атракция, състояща се от кула за наблюдения с височина 12 м., две въжени линии с препятствия, две стени за катерене, сензорна градина и кът за най-малките посетители.

Културно-иторическият облик на село се допълва от църквата "Св. Архангел Михаил" и параклисите "Св. Петка" и "Св. Георги". Дестинацията предлага условия за туристите и с предпочитания към еко туризма – природната забележителност "Казаните", обявена за такава през 1970 г. и представляваща съвкупност от 5 малки водопада, т.нар. "каменни котли" с различни размери.

Периодично в дестинацията се организират възстановки на местни обичаи и традиции, най-атрактивните от които са: Вайдудула, Пеене на пръстените, Еньовден, кукери, традиционни сватбени ритуали и др.

Община Драгоман

Посещавайки "Малката Света гора" (община Драгоман), пътешественикът се потапя в спокойна атмосфера, обхващаща дестинацията с всичките ѝ културни и природни забележителности, любопитни места и дружелюбни хора. Името ѝ е избрано не случайно – Малката Света гора. Няма друго място в България, където туристът може да посети и опознае толкова много храмове на толкова компактна територия (в и около община Драгоман църквите и манастирите наброяват 47). Значителна част от тези храмове датират от Средновековието и представят уникалната църковна архитектура и българската иконография от периода. Именно тези техни характеристики ги определят и като паметници на културата с национално значение.

Най-забележителният сред тях е Неделишки манастир "Св. Атанасий Велики", който през XIX в. е бил най-значимият манастир в драгоманския край. Следват години на забрава, но днес стенописите му са реставрирани и консервирани, като отново е отворен за посетители.

Друг забележителен храм е Средновековният манастир "Св. св. ап. Петър и Павел", данни за чието съществуване се съхраняват данни във Ватикана и до днес. Построен в средата на XIII в., църквата му е изографисана от поне трима различни творци, а едно от изображенията е иконографски образ на цар Иван Асен II. Църквата е обявена за народно изкуство в стар стил в ДВ № 69/1927 г. и за паметник на културата с национално значение през 1966 г.

Важността на дестинацията е високо оценена още през Римския период, когато римският път "Виа Милитарис", пресичащ този район, е бил активно използван. Той е бил маркиран с колони с латински надписи, които индикирали разстоянието между градове, пътни станции и други населени места. Части от които се срещат днес на няколко места в общината.

Преди хилядолетия траките са населявали региона, като част от тяхното културно наследство, достигнало до нас днес е Тракийското светилище на Сабазий-Дионис в Чепън планина.

Община Ардино

Ардино е планинска община, разположена на границата между Източните и Западните Родопи. Тя притежава висок природен потенциал, богата на култура история, наличие на природни феномени и забележителности и благоприятни климатични условия за отдих.

В района са изградени множество екопътеки до забележителни природни, исторически и архитектурни обекти. Дестинацията предлага голямо разнообразие от културни забележителности като Дяволския мост на река Арда, тракийското светилище "Орлови скали", Старата барутчийница, Историческия музей - Ардино, крепостта "Калето", крепостта "Кривус" край с. Башево, връх "Алада", язовирите "Кърджали" и "Боровица", природният феномен "Хладилника", находища на "Родопски силивряк" в с. Дядовци и с. Любино и др.

Основна атракция, с най-голям туристопоток на територията на община Ардино е Дяволският мост над река Арда. Обектът е деклариран от НИПК като недвижим архитектурно-строителен паметник на културата, а понастоящем е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност от национално значение. Дяволският мост е най-големият и най-величествен мост в Родопите, емблема на община Ардино и едно от чудесата на средновековното строително изкуство на Балканите – заради изумителната му архитектурна елегантност, но също и като инженерно-техническо постижение. Той е една от архитектурни конструкции в България, датиращи от ранния XVI век, запазени целостта си досега. Пейзажът и местността са наистина несравними като гледка. Мостът е разположен в красив тесен пролом, свързвайки източния и западния бряг по средното течение на река Арда, която тук образува каньон с големи меандри.

В Ардино се намира единствената естествена брезова гора в Родопите - местността "Белите брези". Лечебните свойства на чистия въздух в местността са всеизвестни и безспорни не само в пределите на България, но и по света. Туристическият комплекс "Белите брези" оказва благоприятно влияние за лекуване на белодробни и алергични заболявания. Смята се, че заради кристално чистия въздух тук могат да бъдат извършени хирургически операции дори и на открито.

За избраните дестинации ще бъдат издадени брошури на български и английски език.
През месец януари 2018 г. ще се проведе церемония по награждаване на избраните ЕДЕН дестинации.

__________________________________________
Проект " Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България" GRO/SME/16/C/071-Tourism" се финансира по програма COSME (Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия) 2014 - 2020 г. на Европейската комисия. Продължителността му е 10 месеца, като общата цел е да се привлече вниманието и да се промотират малко познати/нововъзникващи български туристически дестинации на тема "културен туризъм". Споразумение за БФП: GRO/SME/16/C/071-Tourism - BULCULTOURism

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK