Платена публикация

Боровец - нова гурме-дестинация

Бороспорт 15 март 2018, 16:56

Зимният сезон 2017 - 2018 започна с новина от Боровец: на картата му се появи нова гурме-дестинация. Това е а-ла-карт ресторантът на хотел "Рила" - "Самокови".

И така - вече сме в планината, точно в подножието на пистите, пред нас е обновеният хотел "Рила", и ето ни в новия ресторант. Обгръща ни истински изискана и уютна атмосфера, която се дължи на съчетанието на мекия нюанс на синьото и зеленото по стените, топлината на дървото, ретро фотографиите, и най-вече - на гледката към вековните рилски борове.

Менюто вече е в ръцете ни и веднага събужда любопитството с необичайните комбинации от местни специалитети и световни класики.

Това не е случайно. Негов автор е шеф Веселин Калев. Зад гърба си има сериозен опит - достатъчно е да кажем, че е работил в хотел "Хилтън" по времето на Андре Токев и в ресторант "Талисман" на Емил Минев. После, едва на 25 години, заминава за Германия, където трупа опит и развива таланта си като главен готвач в редица ресторанти, включително и с две "Мишлен" звезди.

10 години по-късно шеф Калев е вече в България, за да се присъедини към екипа на хотел "Рила" Боровец и а-ла-карт ресторант "Самокови". Ето как ни обясни философията на менюто си в "Самокови":

"Като цяло менюто е създадено на базата на сезонни зеленчуци и регионални продукти. През зимата се концентрирам на кореноплодни зеленчуци, а през лятото на леки гарнитури, пресни салати и т.н Философията ми е уважението към продукта. Използваме всяка част от него като се стараем да сведем фирата до минимум".

Освен че в кухната на "Самокови" се търси пресечната точка между модерното и традиционното, при нея категорично става дума за авторска кухня. Почеркът "Калев" ще откриете във филето от глиган с кореноплодни, в дивия лаврак с черна леща и салата от цикория с нар, в сочното патешко магре със земна ябълка и сос от червено зеле, или в крехкия пъдпъдък с круши и амарант. Не е за изпускане пушената рилска пъстърва - истински дар от планината! Поднася се с маринован карфиол, пъдпъдъчи яйца и хайвер. Перфектният завършек може да пристигне заедно с шафрановия сладолед с медени моркови и сироп от джинджър.

"Местните специалитети ги пускаме по-скоро като "daily specials". В менюто винаги има една българска салата, една с местни продукти и една класическа - в момента, например, е микс салатки с телешко карпачо. Световната класика също присъства в менюто, но е представена през моя поглед".

Когато си тръгвате от "Самокови", ще си спомните за онзи мъдър човек, който казал, че да откриеш нов и добър ресторант е като да откриеш нова планета. А също ще разберете и лаконичния отговор на шеф Калев:

- Защо трябва непременно да посетим ресторант "Самокови"?

- Заради вкуса.

Този вкус ще може да усетите и на 29 март в Sofia Event Center. Това ще е на церемонията и гала вечерята на конкурса "Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino". Шеф Калев, верен на иновативния си подход, ще приготви първото основно ястие на събитието, което е печен гълъб, карфиол, годжи бери, кедрови ядки и спанак. Както винаги - любопитно!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK