Платена публикация

Най-доброто българско говеждо Блек Ангъс идва от полите на Стара планина

Ангус България 06 ноември 2018, 13:32
Породистите говеда Абърдийн Ангус пасат на поляните около връх Звездец

Живописните долини и тучни ливади на Шотландия се славят не само като дом на най-добрите фабрики за първокачествена вълна и уиски дестилерии със световна слава и вековни традиции, но и със считаната за най-добра месодайна порода за говеждо месо Абърдийн-ангъс, познат още и като Блек Ангъс. Превъзходните качества на месото от този едър безрогов добитък се дължи най-вече на така наречената силно изразена мраморираност –естественият слой мазнина между мускулните влакна, подобряващ вкуса и крехкостта на месото и позволяващ му да остава сочно при готвене на висока температура.

Отглежданата за пръв път в североизточното шотландско графство Ангъс порода е широко разпространена в Северна и Южна Америка, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания, а също и в по склоновете в подножието на връх Звездец и красивото село Стъргел. Разположеното на петдесетина километра от София малко и китно планинско селце в близост до туристическата пътека Ком-Емине и проходите Витиня и Арабаконак е дом и за стадото на Ангус България – изцяло родна компания, която отглежда своите Абърдийн-ангъс говеда в полите на Стара планина.

Китното селце Стъргел сгушено в полите на Стара планина

Първоначално, компанията стартира преди три години с внос на породисти говеда от въпросната порода с висока генетика и германско родословие от немските си партньори Ангус Груп. Основната идея на семейните предприемачи (баща и дъщеря) Росен и Стефани Христови е да развиват местното говедовъдство в България чрез отглеждане на чистокръвни бици за разплод с отлични показатели (като собствения им шампион на породата за страната от последното изложение Стекспо в Сливен) и екологично чисто производство на висококачествено говеждо, което да задоволи вкуса на ценителите и повишеното търсенето на подобно месо не само в менютата на по-добрите ресторанти, но и в кухнята на гастрономите под формата на стекове и разнообразни колбаси.

Съвсем логично, месото на Ангус България се отглежда без антибиотици, хормони, оцветители и консерванти и се предлага на достъпна цена. С годините, фирмата се специализира в доста широк асортимент с говеждо Блек Ангъс – от сурово месо и месни деликатеси до колбаси и консервни продукти. От суровите меса, клиентите посягат най-често към превъзходния Рибай стек заради удивително богатия и сочен вкус, добиван само от месото между шесто и дванадесето ребро на всяко животно. Особено внимание заслужава и специално разработената серия традиционни български колбаси като шпеков салам, луканка, пастърма и суджук от блек ангъс.

Плато от неповторими деликатеси с уникалния вкус на месото Black Angus

Понастоящем, първокачественото говеждо месо на Ангус България присъства в менюто на софийския ресторант Марая Фюжън, но може да бъде поръчвано и онлайн от интернет магазина angusbg.com. Скоро компанията ще открие и месарница Абърдийн на ключово място в града, за да предложи на едно място всички продукти от своя месен асортимент – сурови стекове и превъзходни колбаси от Блек Ангъс, отглеждан в България по всички стандарти за екологично чисто производство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK