Платена публикация

Velis Vineyards - от любов към виното

Velis Vineyards 21 юни 2019, 13:11

В Южна България наскоро се роди нов винен проект, който се отличава от всичко останало, познато ни в България. Velis Vineyards е всъщност история на няколко държави. Всичко започва в един от най-интересните винени региони на Германия - Райнхесен. Там от столетия винопроизводството е в сърцето и душата на стотици семейства, които и до днес пазят традициите и любовта към направата на благородните германски сортове. Роден сред красотата на лозята, Michael Zehe от дете участва в кампаниите на избите в региона и въпреки че животът му го отвежда по други пътища, той винаги е мечтаел да произвежда собствено вино. Моментът за това идва, когато е на посещение в България през 2008 г. и преминава през района на Пазарджик - място с дълги традиции във винопроизводството, но тогава много от земите пустеят и не се използват. Сравнявайки изоставените лозя с родния Райнхесен, Michael Zehe вижда големия потенциал на земята и решава да създаде собствен винен проект, с който да помогне на региона и местните хора да възвърнат част от загубената си история. Мястото, на което се спира, е масив, обединяващ землището на селата Бошуля и Карабунар. Там той открива лозе с над 40-годишни лозя, които са големи, колкото малки дървета - нещо, което рядко може да се намери в Европа. Запленен от тази гледка, заедно с бизнес партньора си Величка Цее създава бранда Velis Vineyards. Започват през 2009 г. със закупуването на малки парцели почти неподдържани лозя, които днес вече нарастват до общо 100 ха комбинирана земеделска земя и лозя. Изследванията на тероара показват, че той е подходящ за френски сортове като червените каберне совиньон, мерло, сира, каберне фран, петит вердо, пино ноар и белите шардоне и совиньон блан. Лозите са поетапно засаждани през 2013, 2014, 2017 и 2018 г., като днес достигат 365 дка.

Първата кампания е през 2014 г., но тогава още няма къде да се винифицира в България, поради което гроздето се извозва със специализирани хладилни камиони до Германия. Там за тях се грижи известният германски технолог Клаус Шернер - девето поколение винопроизводител, но качеството на гроздето само говори за себе си. Първите вина излизат на пазара през април 2016 г. в малка серия от 6000 бутилки.

А някои от тях като едносортовото петит вердо (което е рядкост във винения свят) впечатляват с дълбочина, характер и разкриват професионализма на екипа. Следващата стъпка са медалите - засега сребърен от Concours Mondial de Bruxelles и бронз от International Wine Challenge. А Velis Vineyards сега пуска на пазара едва третата си реколта.

Това дава увереност на екипа да продължи смело напред. През 2017 г. е построена избата в Германия, като идеята е проектът да продължи с европейския си почерк - качествени германски технологии, съчетани с първокласно българско грозде от френски произход. Но през 2019 г. се появява възможността да закупят изба в близост до лозята. През ранната пролет това вече е факт и така се ражда Villa Velis, където вече се произвежда синият етикет 100% българско вино Heaven’s Door. Реколта 2018 излиза на пазара с обновена бутилка и визия, следваща красивата серия, специално изготвена за тях от Йордан Желев - The Labelmaker.

Днес могат да се опитат трите резерви, отлежали 12 месеца във френски барици: силно лимитираната серия от висок клас едносортово петит вердо (300 до 500 бутилки); едносортова сира, както и кюве в класически Бордо бленд. Серията Heaven’s Door се състои от три етикета - небесносин (100% българско вино), черен и розов (германско вино от българско грозде), като вината са по-леки, свежи и подходящи за всеки повод.

След като влязат в пълно плододаване, плановете на екипа са да разделят сегашните 365 дка на микропарцели, в които всеки сорт да се чувства най-добре.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK