Платена публикация

Любов от пръв поглед – МАУТАЙ на Бакхус FISH FEST 3

Бакхус 27 ноември 2020, 13:00

Над 1200-та аромата са основа и за множество екзотични коктейли
Маутай, националната спиртна напитка в Китай, участва за първи път в Бакхус Fish Fest 3. Участието на престижната китайска марка байджу предизвика много интерес сред любители и професионалисти. Байджу е категорията спиртни напити, характерни за Китай, както е сакето в Япония, узото в Гърция, грапата в Италия и т.н. Шокиращото е, че все още много хора дори не са чували за байджу, въпреки че е най-употребяваната категория високоалкохолни напитки в света, повече от водка, уиски и др. Причина е многовековната откъснатост на Китай от света, стените и завесите, велики, железни или не, които са криели винаги голяма част от тайните на Поднебесната империя.

Попитахме гости и участници във феста за впечатленията им от Маутай, ето и част от техните мнения:

Шеф Димо Димов, основател на Cult Gourmet Catering, вериги ресторанти като Pure, Jobo и др., изявен кулинар, работил в ресторанти по цял свят, открива в Маутай нови вкусове и комбинации в най-висшата форма на кулинарното изкуство. "За мен е предизвикателство да откривам екзотични вкусове, които да комбинирам в работата си - както като добавки в ястията, така и в коктейли, в съчетание с различни черупчести морски дарове, скариди, различни сосове, допълнени с подправки и интересни зеленчуци. Смятам, че коктейлите с Маутай са страхотни и се приемат много добре. Те дават много възможности за представяне на напитката, като са и интересно предизвикателство за творчество от страна на шеф-готвачи, миксолози и бармани."
Александър Симеонов разкри тайните съставки на Маутай и сподели някои от любимите си коктейли, както и миксове, които го вдъхновяват в разработването им в съчетание с най-мистериозната напитка в света. Първите експерименти, които прави с Маутай, са били предизвикателство за основателя на Nomadbarman. "Бях изненадан от резултата и преживяванията, които Маутай може да предложи в света на вкусовете и ароматите", подчертава Симеонов. Днес той продължава да експериментира и да пробва нови миксове с екзотичния еликсир. Някои от най-вълнуващите му миксове са с уасаби, прясно изцеден лимон
и захарен сироп. В рамките на престижния Бакхус FISH Fest на изключителен успех се радваше коктейлът с домашно приготвен ликьор от кафе и кокосови стърготини.
Стилян Краев от Сашими бар подчерта, че черпи вдъхновение в създаването на интересни комбинации от суши, именно от колоритната и загадъчна история на Маутай. Съвсем естествената колаборация идва от идеята за изкусителни кулинарни вълшебства с добавка на огнения дъх на Маутай. Според него Маутай е емоция, смях и добро настроение, а съчетанието със суши и морски дарове е истински пир за почитателите на
азиатската кухня.
Благовеста Креовска, представител на престижно модно издание, с интереси и в кулинарията, разказа за коктейлите с Маутай, които са я впечатлили, както и за приемането на Маутай в модните среди и за скорошно приключение в Париж, където легендарното байджу се превръща в звезда в тематична фотосесия.
Емил Коралов, винен експерт и издател на тематично издание, споделя, че в началото е бил шокиран от новия вкус, който съчетава над 1200 аромата, но след това идва високата оценка за продукта. В рамките на престижния гурме фест на открито той издаде тайната за сътрудничество с българското представителство на легендарното байджу, от която на бял свят ще се появи книга. Тя ще бъде посветена изцяло на хилядолетната историята на Маутай и байджу, традициите в производството и качествата на най- популярните видове. Книгата ще е полезна и интересна както за професионалисти, така и за ценители.
"Маутай е изключителна напитка, която чудесно се съчетава с храна, и това е причината да бъдем тук. Освен за азиатска кухня рибните деликатеси, суши и морските дарове са чудесна комбинация за
великолепния еликсир
", сподели Влад Гицоайка, официален представител на Маутай за България. В допълнение той подчерта, че сравнява дълбочината на напитката с дълбочината на Азия. Човек никога не може да я опознае напълно. При всяко опитване, при всеки контакт човек открива нови пластове. Според г-н Гицоайка японското суши е една от най- сполучливите комбинации с "напитката на дипломацията" в Китай. Китайската и тайландската кухня, пикантните храни също са идеални за съчетаване с Маутай. Маутай се използва и от много майстори кулинари не само в ястия, сосове, фламбета, но и във впечатляващи десерти и сладоледи. С една дума, Маутай е аперитив, основна напитка с храна и отличен диджестив, сподели той. В коктейли участва едновременно като битер и като модификатор на вкусове. Това е откритието на десетилетието в алкохолния бранш. Често дори капки от напитката са в състояние да изменят тотално крайния продукт до неузнаваемост, изпълват я с аромати, ухания и екзотика.

Легендата Маутай - на световното изложение за откриването на Панамския канал член на китайската делегация изпуска и счупва бутилка. Всички присъстващи са впечатлени от невероятните аромати и настояват да се включи в състезанието за спиртни напитки. Следва първият златен медал, последван от много други. В края на 2019 г. на едно от последните събития на закрито бе представен и най-големият Маутай център на Балканите, на бул. "Витоша" 164, където освен Moutai Yingbin, Moutai Prince, и перлата в короната - Moutai Flying Fairy (Летяща фея), всеки може да опита шот или коктейл, както и да открие специално селектирани, изящни занаятчийски изделия с високо качество, ръчна изработка - вази, керамика, порцелан, статуетки от махагон, палисандър, бронз и много други, свързани с културата на Китай и Маутай.

www.moutai.bg
@Moutai.Bulgaria
#Moutai.Bulgaria
#Moutai #MoutaiBulgaria #Moutai.Centre

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK