Платена публикация

На кулинарно пътешествие в Kampai и Monty

Съдържание от Св. св. Константин и Елена 01 юли 2022, 00:00

Ако сте кулинарен пътешественик и за вас храната е удоволствие, емоция и преживяване, курортът Св. св. Константин и Елена е подходяща дестинация за следващото апетитно предизвикателство. Първият български морски курорт ще ви изкуши с ливанска, средиземноморска или международна кухня в крайбрежните си ресторанти, където се изявяват едни от най-добрите шеф-готвачи, усвоили занаята по целия свят и работили рамо до рамо със световни звезди в кухнята. За мнозина Св. св. Константин и Елена е любима кулинарна дестинация и за да оправдае очакванията на гостите за нещо ново и различно, това лято курортът ще ви пренесе в културата на Изтока и на европейска кухня с авторски почерк. Поканата за гастрономическо пътешествие отправят шеф Светослав Петров, главен готвач на азиатски ресторант Kampai в новооткрития Аквахаус Хотел & СПА, и шеф Станислав Петков, главен готвач на ресторант Monty в елегантния Хотел Астор Гардън.

Kampai - паназиатска кухня с екзотичен привкус

"Каним ви да се пренесете в Азия с ястията и напитките, които предлагаме в Kampai - с тези думи ни посреща шеф Петров и повдига завесата на предизвикателството - интериорът на двете зали допринася за цялостното изживяване, а съвкупността от техники, азиатски продукти и подправки е само част от удоволствията, загатнати в менюто." Kampai има предложения от цяла Азия, която вече набира популярност в европейските ресторанти. Спецификата й е в съчетанието на различни вкусове: сладко, солено, горчиво, кисело, обяснява шеф Петров и ни препоръчва да опитаме един от любимите му специалитети - два вида нудли, комбинирани с бульони, свежи зеленчуци, аромати и подправки.

Паназиатската кухня е сред популярните тенденции и в модерния си вариант възниква със зараждането на интереса на европейците към туризма в Азия. Пътешествениците посещавали Тайланд, Япония, Китай, където се откривали не само с особеностите на местната култура, но и кулинарните традиции. Местните рецепти се пренасят в Америка и Европа. Паназиатската кухня е близо до философията на шеф Петров - да готви без отпадъци, влагайки всяка част от продуктите, да експериментира с нови техники и автентични рецепти. В Kampai може да преживеете храната като емоция, да сбъднете своите кулинарни фантазии, преплели културата и историята на различни народи в кулинарен микс, допълва талантливият готвач и споделя наблюдението си, че съвременният гост е взискателен, а това от своя страна провокира готвачите да остават винаги в търсене. С усмивка шеф Петров отправя покана да нагости търсачите на гурме преживявания с азиатски специалитети (и суши, разбира се!) в ресторант Kampai.
Monty - авторски поглед към българската и европейската кухня

Главният готвач на ресторант Monty шеф Станислав Петков е доказателството, че най-прекият път да станеш виртуоз в професията си е да обичаш това, което правиш. От 16-годишен е в кухнята и до днес - вече над 20 години, не е загубил любовта си към готвенето. Новото му предизвикателство е ресторант Monty, който този сезон ще предложи обновено меню с европейски и традиционни български рецепти. Добрият кулинар се придържа към класическата основа, добавя нови техники, представя чиниите по съвременен начин, казва шеф Петков. Топ 3 ястията, които препоръчва да опитате в Monty, са филе от лаврак, печено на скара с лимоново масло и билки, овкусен с див лук и гарниран с печени зеленчуци и картоф "Хаселбак" с пармезан; котлет калкан - пържен в хрупкава панировка или приготлен на грил с лимоново масло и див зелен лук; опушени глазирани свински ребърца "Монти" с барбекю сос и медена горчица, гарнирани с печени зеленчуци и картофено пюре с трюфел и билки.

В Monty менюто е сезонно. "Задължително попитайте за рибата на деня. Препоръчвам и крокетите от киноа и зеленчуци с доматена салца и тартар от билки, каперси и аншоа, а от ястията с месо не е за пропускане цял грилован омар. Сомелиерът на ресторанта ще ви предложи и вино, с което да комбинирате", пояснява шеф Петков.
В Monty изкушават и с авторски сладкиши. Най-поръчваният десерт е вдъхновен от царица Елеонора - втората съпруга на цар Фердинанд I. Под нейно покровителство в началото на XX век в курорта Св. св. Константин и Елена е създаден детски оздравителен санаториум. Десертът е интересен, колкото и личността на княгинята, обяснява шеф Петков. Тя обичала да приготвя на децата бисквити с шоколад. Днешната интерпретация на сладкиша е бисквитена основа за чийзкейк с бял шоколад и хрупкава захарна коричка. Да вкусиш от тази фантазия е сладък завършек на кулинарното пътешествие в Св. св. Константин и Елена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK