Платена публикация

ОТ БРОЯ: Двигатели на виненото развитие край Мелник

Съдържание от Златен Рожен 30 март 2023, 11:39

Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който ще може да поръчате онлайн от 13 април с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments

Село Рожен се намира в полите на Пирин планина. Името му за пръв път се споменава през 1365 г. в стар манастирски инвентарен опис. Днес постоянните обитатели са само 15, но това не бива да ви заблуждава, че селото е откъснато от света. Близостта му с Роженския манастир (само на 1 км от селото) и известните Мелнишки пирамиди наоколо го правят едно от интересните за посещения китни български села.
Имено оттук семейство Маруся и Теодор Осиковски започват своята винена история, правейки "златна" инвестиция със закупуването на сграда - паметник на културата в центъра на селото, която превръщат с много любов и старание в уютен семеен хотел, запазвайки традиционния облик. Бързо се влюбват във вкуса на местното вино и още от 2010 г. инвестират и в собствени лозови масиви. През 2014 г. е изградена модерната винарна в с. Капатово, а през 2018 г. е открита и дегустационна зала, която посреща целогодишно любители на виното. На площ от 800 дка в с. Капатово и с. Левуново се отглеждат сандански мискет, мелник 55, мелнишки рубин, широка мелнишка лоза, сира, каберне фран, санджовезе, мерло, небиоло, пти вердо, мурведър и карменер.

Предпоставка за многообразието от сортове са променливият почвен състав на терените и хълмистият релеф край село Левуново. Потоците от Пирин са донесли компоненти, които обогатяват пясъците, идващи от пирамидите, и този микс от гранит, кварц, варовик и пясък е в различно съотношение дори и в едно и също лозе. Отличителните вина на "Златен Рожен" са бялото от широка мелнишка лоза, розето от санджовезе, мелнишкият сепаж и санданският мискет, чийто потенциал и значимост за региона от избата припознават още с първото си вино от 2010 г.

Каберне фран Паралел 41 е в Divino TOP 50,

отличено и в категорията Best Buy, а Merlot Exclusive lot 2017 e TOP 10 на лимитираните серии.
През 2022 семейство Осиковски сбъдват още една дълго обмисляна мечта - Музей за ретро автомобили "Златен Рожен". В него присъстват силата на техническите открития, фантазията на дизайна и упоритостта на големите личности, които са направили ключовите промени в автомобилния свят.
Със своите три обекта - винарна, хотел и музей, "Златен Рожен" се превръща в един от двигателите за последователното развитие на Мелнишки край като винена и културно-историческа дестинация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK