Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Ресторанти

Gurkha

София
ул. "Цветна градина" 56
865 0216, 088 493 9100
www.gurkhabg.com
Share Tweet Pin it Share Коментари
Август 2010г.
Gurkha е място, наситено с източни ухания и вкусове. Рецептите са основно от северно-индийска и непалска кухня. Главен готвач е непалецът Гунджа Чокхал, който е в България от 2002 година и стои зад менюто на няколко индийски ресторанта. В собственото си заведение предлага типичните за региона постни ястия, както и разнообразни варианти на пилешко и агнешко къри, допълнени с екзотични супи, салати, предястия и десерти. Хималайските билки и тандури пещта допълват удовоствието. Менюто се променя на всеки четири месеца, предлага се и йога меню (по предварителна заявка).

Още със сядането от заведението поднасят четири традиционни соса за дегустация, от които този с манго се отличава със своята нестряскаща, но подчертана екзотичност. Кухнята е силно ароматна, подправките са изобилни и доминиращи. Супата "Шерпа Бхоте" напомня китайската люто-кисела, но е по-плътна и приятно пикантна. Зеленчуковата "Хангама" - запържени кълба от настъргани зеленчуци, е познатата индийската пакора. Агнешкото „Катманду”, мариновано с джинджифил, чесън и подправки, пренася надалеч и се топи в устата - месото се внася от чужбина. Пилето „Хара Тори” е великолепна комбинация с рукола, която се оказа традиционна за Непал. Индийското сирене (панир) се приготвя на място и в разнообразни комбинации – „Карахири” балансира перфектно мекия му вкус с дъхави билки и хрупкави зеленчуци. Има избор на традиционни хлябове и ориз - този с кимион и филирани бадеми е превъзходен. Сред наан-овете „Пудина Паронтха” е интересен избор, който бяга от класическия аромат на масло и залага на джоджена. Менюто предлага и риба, както и скариди от Бангладеш.

Изборът за вегетарианци също е добър, като едно от възможните предложения е „Пхулмеги Алу” -  комбинация от карфиол и картофи с подобаващо количество традиционни подправки. Умелото боравене с аромати проличава много добре в отличния чай Масала (3 лева), а ягодовият десерт „Хисалу” (5лева) с филиран бадем и жасмин също не е за изпускане.

Винената листа е кратка, предимно с вина от нисък и среден клас, има за всеки вкус по нещо, а надценката е съвсем прилична. Шеф-готвачът е съвсем достъпен и с удоволствие помога в избора, обслужването е професионално, но малко ентусиазъм не би бил излишен.

Интериорът хармонира със замисъла и стила на предлаганата храна, а музиката е приятна, релаксираща и ненатрапваща се – също от региона. За уютната атмосфера през зимата допринася горящият огън в камината, а лятото има и маси на открито.

февруари 2011 г.Качество на храната:
отлично, умами елемент

Меню: добре подредено; илюстрирани са повечето от страните в региона с характерни за тях специалитети

Винена листа: кратка, преобладават нисък и среден клас вина, но има няколко добре подбрани вина от по-висок клас

Обслужване: професионално, по същество, малко повече желание би го направило перфектно

Интериор: непретенциозен, с етно елементи, има камина и тераса

Достъпност: ресторантът е в стара къща на лозенския склон (между Хемус и Кемпински), между Черни връх и Богатица


Share Tweet Pin it Share Коментари

Реклама »