С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Ресторанти

Gurkha

София
ул. "Цветна градина" 56
865 0216, 088 493 9100
www.gurkhabg.com
Share Tweet Pin it Share Коментари
Август 2010г.
Gurkha е място, наситено с източни ухания и вкусове. Рецептите са основно от северно-индийска и непалска кухня. Главен готвач е непалецът Гунджа Чокхал, който е в България от 2002 година и стои зад менюто на няколко индийски ресторанта. В собственото си заведение предлага типичните за региона постни ястия, както и разнообразни варианти на пилешко и агнешко къри, допълнени с екзотични супи, салати, предястия и десерти. Хималайските билки и тандури пещта допълват удовоствието. Менюто се променя на всеки четири месеца, предлага се и йога меню (по предварителна заявка).

Още със сядането от заведението поднасят четири традиционни соса за дегустация, от които този с манго се отличава със своята нестряскаща, но подчертана екзотичност. Кухнята е силно ароматна, подправките са изобилни и доминиращи. Супата "Шерпа Бхоте" напомня китайската люто-кисела, но е по-плътна и приятно пикантна. Зеленчуковата "Хангама" - запържени кълба от настъргани зеленчуци, е познатата индийската пакора. Агнешкото „Катманду”, мариновано с джинджифил, чесън и подправки, пренася надалеч и се топи в устата - месото се внася от чужбина. Пилето „Хара Тори” е великолепна комбинация с рукола, която се оказа традиционна за Непал. Индийското сирене (панир) се приготвя на място и в разнообразни комбинации – „Карахири” балансира перфектно мекия му вкус с дъхави билки и хрупкави зеленчуци. Има избор на традиционни хлябове и ориз - този с кимион и филирани бадеми е превъзходен. Сред наан-овете „Пудина Паронтха” е интересен избор, който бяга от класическия аромат на масло и залага на джоджена. Менюто предлага и риба, както и скариди от Бангладеш.

Изборът за вегетарианци също е добър, като едно от възможните предложения е „Пхулмеги Алу” -  комбинация от карфиол и картофи с подобаващо количество традиционни подправки. Умелото боравене с аромати проличава много добре в отличния чай Масала (3 лева), а ягодовият десерт „Хисалу” (5лева) с филиран бадем и жасмин също не е за изпускане.

Винената листа е кратка, предимно с вина от нисък и среден клас, има за всеки вкус по нещо, а надценката е съвсем прилична. Шеф-готвачът е съвсем достъпен и с удоволствие помога в избора, обслужването е професионално, но малко ентусиазъм не би бил излишен.

Интериорът хармонира със замисъла и стила на предлаганата храна, а музиката е приятна, релаксираща и ненатрапваща се – също от региона. За уютната атмосфера през зимата допринася горящият огън в камината, а лятото има и маси на открито.

февруари 2011 г.



Качество на храната:
отлично, умами елемент

Меню: добре подредено; илюстрирани са повечето от страните в региона с характерни за тях специалитети

Винена листа: кратка, преобладават нисък и среден клас вина, но има няколко добре подбрани вина от по-висок клас

Обслужване: професионално, по същество, малко повече желание би го направило перфектно

Интериор: непретенциозен, с етно елементи, има камина и тераса

Достъпност: ресторантът е в стара къща на лозенския склон (между Хемус и Кемпински), между Черни връх и Богатица


Share Tweet Pin it Share Коментари

Най-четени статии // за Септември

Реклама »