С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Ресторанти

L`instant

София
ул. “Асен Златаров” 24
02 843 0364
Facebook: L’Instant Restaurant
Share Tweet Pin it Share Коментари
Октомври 2013г.
Има ресторанти, на които просто вярвате, защото храната и обстановката са предвидими, макар да не впечатляват дълбоко с качеството или стила си. Там няма изненади, за разлика от други места, които сразяват със стил и обстановка, но често предлагат съмнително дълго меню, пълно с разочарования и/или лошо обслужване. А има и трети тип ресторанти – такива, които не изглеждат особено приветливо отвън и уютно отвътре. Тях бихте подминали спокойно, ако не знаехте за прясната, добре поднесена и истински вкусна храна, която ви очаква в тях. L’Instant, новият френски ресторант на София, попада в третата категория. 

Още с влизането тук се усеща едва доловима, но присъстваща миризма на старо соцзаведение и чувството само се задълбочава при вида на внушителната книга за впечатления, задължаващия мрамор във фоайето, тежките, леко уморени мебели и картини по стените вътре.  Изглежда, собствениците не са сметнали за нужно да изпъдят призраците на всички други ресторанти, обитавали това място преди L’Instant, и са решили да работят с каквото имат. През годините същото помещение са заемали редица провалили се ресторанти, и мястото сякаш все още помни всеки един от тях. И все пак, ако не подминете L’Instant и стигнете до масата, търпението и вкусовите ви рецептори ще бъдат възнаградени.

Менюто е малко, стегнато, добре балансирано и съобразено със сезоните, а храната е свежа и приятно поднесена. Списъкът с ордьоври включва два вида супа на деня, сервирана в чинията ви директно от меден съд, в който е била грижливо затоплена (за сезона горещо препоръчвам тиквената – с богат есенен вкус и копринена текстура); гъши дроб, приготвен по няколко различни начина – като терин с порто и круша, пържен със смокиново сладко и меден хляб, както и под формата на минипорция крем брюле. А тартарът от сурово телешко с домашно изпечен чипс от сладки картофи ще накара душата ви да пее, дори да не сте верни почитатели на месото. Вкусовите комбинации са особени на пръв поглед, но пристрастяват – сурово месо с лук и сладък, хрупкав чипс, пастет с аромат на коледни подправки, крем от дроб с карамел? Да, моля! Може би единственият недостатък на ордьоврите е, че са наистина малки - докато ги опитате, вече са изчезнали. Но не е ли това и предназначението им - да събудят вниманието и изострят апетита за кулминацията? А тя на свой ред също не разочарова.

Списъкът с основни ястия също е елегантно-пестелив, и се фокусира върху морската храна – лаврак на плоча с маслен сос; риба Свети Петър, поднесена с рататуй и сос от кориандър, както и трудните за намиране у нас миди Сен Жак. А патешкото магре, сервирано със сос от червени боровинки и картофено гато, както и филето от говеждо месо с картофен огретен и сос от зелен пипер, идват опечени до съвършенство – добре обученият персонал ненатрапчиво ще попита за вашите предпочитания и ще даде подходяща препоръка за най-добър резултат.

Десертите не са описани в менюто, защото се сменят всеки ден, но винаги може да разчитате на няколко класически френски избора за отпразнуване на края на една прекрасна вечеря или обяд в L’Instant – образцов крем Брюле с хрупкава карамелена коричка, свеж лимонов тарт с леко карамелизирано одеяло от целувка, или леките (и съвсем автентични) бадемови сладки макарон са само няколко от възможностите.

Винената листа е съставена с френска винена интелигентност. Тя е стегната – предлаганите бутилки са само селекция от френски и български. Добре организирана е, като в рамките на разделенията на национален признак, по цвят и по вид, етикетите са подредени според цената си във възходящ ред. Спазването на този формален признак би било объркващо при една дълга винена листа, но тук е добро решение, тъй като човек лесно може да обхване предложенията във всяка от категориите от край до край. Френските вина са от различни райони и ценови категории и са подчинени, но без тежки последствия, на наличния в България внос. Българските са доста добре подбрани. Едно от големите предимства е изборът от няколко вина на чаши – от по-евтините етикети, но в никакъв случай не с трапезно качество.

Друга противоречива област в L’Instant след интериора е обслужването - то е на много добро ниво, и е лишено от повечето типични за местните представители на бранша характеристики като грубост и некомпетентност. Но салонният управител, французойката Карин Станишева, вдига летвата – тя обгрижва клиентите с такъв баланс от топлина, внимание, деликатност и ненатрапчивост, който оставя какво да се желае от иначе любезното и внимателно отношение от страна на останалите членове на екипа. Една незначителна грешка като объркана супа доведе до толкова диспропорционално количество извинения от страна на келнера, че самите ние се почувствахме конфузно. Цялостното преживяване е наистина позитивно въпреки пожеланията за повече уют и по-малко вина от страна на келнерите.

На пръв поглед L’Instant прилича на невзрачното момиче с плетен пуловер и очила от някой холивудски филм – лесно е да я подминете, но прекарате ли няколко часа с нея, ще ви се открие цял нов свят, и кой знае? Може това да е началото на любовна история.
Кристина Николова


Share Tweet Pin it Share Коментари

Реклама »