Андрей Стоилов. Този талантлив готвач събра огромен опит в софийския "Хилтън", където работи седем години, преди да оглави кухнята на хотел "Метрополитън". Въпреки че притежава ясно изразен почерк, изразява мнението си за авторската кухня с лаконичното и скромно "всичко е било сготвено преди нас". Все пак, работата му изобилства от лесно разпознаваеми авторски рецепти. Професионализмът му е очевиден не само за клиентите, но и за колегите му - капитан на Националния отбор на Българската асоциация на професионалните готвачи, той е печелил два бронзови медала на Кулинарната олимпиада в Ерфурт, един на състезанието ЕврАзия в Екатеринбург, златен и сребърен медал на Кулинарните игри в Ниш.
Борис Петров, главен готвач на комплекс "Катарино спа" в Катарино, управлява кухнята си като философско общество. Освен че експериментира и обучава екипа си на нови техники, той го направлява идейно, като съставя стройни списъци, в които принципите в кухнята са съчетани с някои "прозрения", както ги нарича самият той. Член на Eвроток-България, той е работил в "Шератон", учил се е при Хавиер Саньол, ученик на Феран Адриа, и има доста натрупан опит в добри испански ресторанти. Освен това Борис е и един от лидерите на българското виртуално общество на готвачите - профилът му във Фейсбук е един от най-активните сред тези на колегите му.
Валери Нешов. С опит в поредица български ресторанти, включително в кратко просъществувалия, но запомнен "Талисман", Валери Нешов е сред най-открояващите се нови български готвачи. През тази година в работата му се очерта ясна мисия: издирването на автентичните български вкусове, застрашени от изчезване. Заедно с движението Slow Food-България и сдружение от природозащитни организации, той успя да привлече вниманието към няколко ендемични за България продукта, от типа на крокмач и зелено плесенно сирене. Всичко това – чрез забележителни авторски рецепти, които той представи на поредица специални обеди и вечери в различни български ресторанти.
Йонко Дяков е сред първите талантливи български готвачи, които отварят собствен ресторант. Нещо повече – успяват да го задържат на отлично ниво. Неговият "Акант Руж" във Варна бързо се превърна в гурме събитие не само в града, ами и в цялата страна, и превъзходните ястия правят впечатление с отлични продукти, талант в готвенето, добър вид и умерени цени. Йонко Дяков е и много активен в професионалната си общност - председател е на Българския кулинарен съюз, и през 2009 г беше в основата на най-голямото кулинарно събитие в морския град – Вкусовете на Варна.
Мариан Годжев, главен готвач на Парк-хотел и спа "Романтика", Свиленград, е работил в поредица добри български ресторанти – от "Крим" до "Талисман", и сочи за свой учител в готварството Елица Котева. Отношението му към храната е почти научно – проучва историята и употребата на всеки от компонентите, преди да пристъпи към съчетаването им в екстравагантни и неочаквани ястия. Член е на "Евро-Ток България".
09, 23, 13 Март 2010, 09:23
А какво се прави със младите готвачи - насърчават ли се или тъпчат? Давали им се място за изява?Честито на всички които работят в р-т "АКАНТ РУЖ"-ВАРНА.
22, 57, 24 Февруари 2010, 22:57
Тъй като под текста с номинираните ресторанти няма място за коментар, ще напиша мнението си тук. Честно казано, изненадана съм, че Его не е сред финалистите за голямата награда, е Мезон Годе е - става въпрос за заведение със сериозни пропуски в цялостното си функциониране, които може би не сте забелязали. Но по-важният ми въпрос е дали сте ходили скоро в Махалото? Това беше едно от любимите ми места - вкусно, уютно, без излишни претенции, с постоянно качество. Но напоследък имат доста проблеми с кухнята, които не знам на какво се дължат. През изминалия месец сме ходили 3 пъти и [...]
Read the full comment винаги имаме по нещо неядимо в поръчката: крем брюле, прясно карамелизирано отгоре и замръзнало, с цели парчета лед отвътре; съвсем студен шницел по виенски, натежал от неприятно на мирис олио; телешки карета, направени от тънко начукан шол и съответно твърди като подметка, със сос от почти сурово червено вино, което плуваше в чинията и гарнитура от готово картофено пюре Маги. И всичко това при положение, че всеки път сервитьорът ни предупреждаваше, че не ни препоръчва поне няколко други ястия от доста стегнатото меню, тоест тези са от препоръчаните... Мисля, че трябва пак да посетите заведението, щом е сред претендентите за "вкусно място".
Най-четени статии // за Март
Реклама »