С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Бакхус връчи наградите Ресторант на годината 2010

"Бакхус"
11 Март 2010, 01:58
Share Tweet Pin it Share

10 март 2010 г. София, концертната зала на Военния клуб. 200 души са се събрали, за да се впуснат заедно в пътешествие из някои от най-добрите ресторанти в България, за да споделят една бляскава вечеря, и за да присъстват на обявяването на наградите Ресторант на годината Бакхус — Acqua Panna и San Pellegrino, които се връчват за девета поредна година.

Въпреки червения килим, кристала на тавана и кристала по масите, във въздуха не се долавя напрежението на очакването. Точно обратното, вечерята е елегантно разточителна и разпускаща. Пиано, тромпет и барабани от време на време като че спонтанно са заглушавани от звуците на чаши и чинии — вечерята изплува като джаз в ръцете на Васил Пармаков, Росен Захариев и Димитър Семов, а приборите в ръцете на гостите следват ритъма им.

Менюто е от шест степени, приготвено е от шестима топ готвачи: Мариан Годжев, паркохотел и спа "Романтика", Йонко Дяков, "Акант Руж" във Варна, Иван Кирин, BlackSeaRama в Балчик, Борис Петров, Катарино спа, Валери Нешов, консултант-готвач, член на Слоуфуд и Андрей Стоилов, хотел Метрополитън в София. Всеки от тях е дал всичко от себе си за да постигне съвършените миди Сен-Жак, поширан лаврак, спанак със зелено сирене, руладин от токачка, терина от телешки джолан, флан с уиски и карамелово желе.

Петте вина, които придружават ястията, са подбрани от Андреас Ларсон, най-добър сомелиер в света за 2007 г според Международната асоциация на сомелиерите, и посланик на водите Аква пана и Сан Пелегрино. С десерта пристига 25-годишен Chivas. Сякаш стотици сервитьори безшумно се плъзгат по коридорите и с безупречна точност слагат и махат чиниите, дирижирани от Култ Гурме Кетъринг.

Тази приятна сцена е фонът, на който списание "Бакхус" тази година връчи отличията си за Ресторант на годината 2010.

Конкурсът – behind the stage

Раздавани за девети път, наградите на "Бакхус" са за добри постижения на българските готвачи и ресторанти. Целта им е хората и местата, които списанието отчита като забележително добри, да получат заслужени аплодисменти.

Отличията се присъждат от екипа на списанието, постоянни автори, и група от дегустатори, които общо са около 15 души. Те следят голяма група подбрани и нови ресторанти, предимно в София, Варна и Пловдив – градове с по-голяма концентрация на добри заведения в страната, които екипът има възможност да наблюдава систематично през цялата година.

Критериите

В периода февруари 2009 – февруари 2010 екипът на "Бакхус" е направил около 200 посещения в ресторанти. При всяко от тях дегустаторите отразяват впечатленията си в таблици, които се пазят в архива на списанието.

Те оценяват широк кръг от елементи: качеството на продуктите, колко добре е сготвена храната, има ли авторска кухня, талантлива ли е тя, как е поднесена храната, и най-вече вкусна ли е – тези неща са най-важните и имат по-голяма тежест в крайната оценка.  

Но дегустаторите  дават мнение и за неща като менюто – дали е добре подредено, изчерпателно, удобно, винената листа – дали в  нея личи концепция, старание да се открият и подредят удобно истински добри вина на добри цени, обстановката – дали има стил, дали е удобна.

Тези таблици в края на годината се използват, за да се съставят списъците с номинациите. Макар и да нямат ултимативен характер, те много помагат на екипа да съхрани впечатленията си от многобройните посещения.

Наградите


Бакхус присъди награди в пет категории: Дебют, Авторска кухня, Отлична селекция на напитките, новата "Вкусно място", и голямата "Ресторант на годината". Отделно своя награда присъдиха и читателите на списанието. Близо 2700 души гласуваха онлайн, и 11% от тях дадоха гласовете си за Leo's. След него с равен брой гласове (по 8%) се наредиха варненският "Бодега" и "Капитан Кук".

РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА

Тази категория е отделена за класните ресторанти – онези, в които храненето е церемония с колосани покривки, сервитьорите са дружелюбни магьосници, приборите са направени и за да изпитваш удоволствие, да ги повъртиш в ръка. Кухнята – традиционна или класическа, е по-сложна, вината – многобройни и старателно подбрани, предлагани и наливани така, че ароматите им да не останат незабелязани. Това обикновено не са места, в които човек може да си позволи да ходи всеки ден. Но са от тези, в които всяко посещение се запомня.

Наградата е за:

Акант руж

  • Акант руж, Ресторант на годината

    Акант руж, Ресторант на годината

    снимка: Ивайло Добрев



Варна, ул. "Княз Александър Батенберг" 41 052 696 336

Свежите бели орхидеи по прозорците на старата каменна варненска къща в Гръцката махала и полилеите с кристали "Сваровски" са само прелюдия към една кухня с качество, каквото засега почти не се среща в България. Главният готвач Йонко Дяков е съставил удивително амбициозно меню и го изпълнява с ясно различим талант. В сравнително сложните съчетания от съставки той успява да изведе чистите, примамливи вкусове на отделните продукти и да поднесе запомнящи се ястия. В менюто се включват периодично редки продукти, специално доставяни от Европа и други континенти: новозеландско агнешко, френска леща, месо от токачка, пъдпъдъци.

Мусът от козе сирене е освежен с босилек и белени домати. Нежното фрикасе от заек е дискретно овкусено с черен зимен трюфел. Филето от риба тон е изпечено внимателно, запазило меката си сърцевина, и покрито с хрупкава коричка от сусам. Агнешкото гръбче с пресни картофи идва с ароматен сос от сини сливи.
Приготвеният в заведението сладолед е освен от всички сезонни плодове също и от спанак, моркови, рикота, виолетки и дори от омар.
Винената листа непрекъснато се подобрява в ръцете на Любомир Стоянов, бившия сомелиер на печелилия два пъти "Ресторант на годината" "Мусала палас" във Варна. Към всичко това се добавят две големи достойнства: цялостна концепция и много умерени цени.

ДЕБЮТ

В тази категория сме отличили нови ресторанти, които още нямат достатъчно история, но са направили впечатление с интересна, цялостна и убедителна концепция, а също и с интересни и добре изпълнявани меню и винена листа.

Наградата е за:

Еgo

  • Награда "Дебют", ресторант "Его"

    Награда "Дебют", ресторант "Его"

    снимка: Васил Танев



София бул. "Цар Освободител" 12

0878 444 474, 02 980 8989

След провала на един италиански и един гръцки ресторант на този адрес от около година започна да израства истинско класно заведение. Тук най-накрая се появи интериор, който да съответства по класа на тази забележителна отсечка на бул. "Цар Освободител". По стените висят образци поп-арт, някои от които могат да забавляват в продължение на часове. Всъщност мястото има по-добра колекция от това течение от която и да е галерия в София. Човек незабавно попада в клопката на класовия портрет Life is Beautiful на Mr Brainwash и започва да разпознава и назовава лица сред стотината в колажа. Търсенето на най-добрия кадър на Мерлин Монро сред поредицата фотографии, направени от Лорънс Шилър, е друго удоволствие от същия тип. Портрет на Джими Хендрикс от натрошени винилови плочи, шокиращ поглед към лицето на британската кралица, препрочитане на идеята за Тайната вечеря през кодовете на соцрелигията и импровизирана инсталация - библиотека с десетки екземпляри на "Правилата на Мистър Джоунс за модерния мъж" – галерията на EGO е и разнообразна. Интериорът сам по себе си е послание, с удобните мебели, разкошния подземен бар и със своя подобен на частен дом лабиринт от разнолики помещения. Към това се добавят отлична кухня и добро обслужване. Новият управител на заведението Сергей Георгиев доскоро е ръководил екип в Raoul's в лондонския Нотинг хил и класата му е подходяща добавка към досегашните старания за усъвършенстване на менюто, винената листа и качеството на храната в EGO. Менюто на ресторанта е съставено от италианеца Ренато Паскуалато, прилага се от Владимир Коняров и добрите му страни могат да се обобщят като стегнато, менящо се според сезоните и неоставящо редовната клиентела да се отегчи. Продуктите са пресни и най-вече храната е вкусна.

КАТЕГОРИЯ ВКУСНО МЯСТО

Въведена тази година, категорията е направена по мярка на онези български ресторанти, които не са влагали големи средства в шик интериор, в церемониално обслужване или в елегантни съдове, прибори или покривки, но спазват добър стандарт по отношение на храната. Места, които много от нас предпочитат, а и могат да си позволят за ежедневно хранене.

Наградата е за:

Leo's

  • Leo's, Награда "Вкусно място" и на читателите на сп. "Бакхус"

    Leo's, Награда "Вкусно място" и на читателите на сп. "Бакхус"

    снимка: Васил Танев



София, ул. "Искър" 11, 087 864 2825

Италианската храна е малко като футбола - всеки си мисли, че разбира от нея. Къде я готвят най-добре в София е тема, по която споровете са епични. За нас обаче няма никакво съмнение, че мястото е Leo's. Зад този резултат стоят три години съществуване на пицарията, популярният с участието си в "Биг брадър" Лео, Чанко Чанев и 16-годишното им приятелство и съвместна работа. Телевизионната слава на Лео беше фактор, който ни изпълни и с любопитство, но и най-вече със съмнение. То обаче беше бързо преодоляно още при първите ни посещения в ресторанта.

Лео стои зад пастата и останалите ястия, Чанко Чанев отговаря за пиците. Защо точно тук храната е по-добра, при положение че в София готвят и поне дузина италианци, остава загадка. Един от възможните отговори е, че много от продуктите тук се доставят от Италия (включително брашното!). Другият е, че вече спечелило популярност, заведението успява да поддържа прясно всичко, което готви. Пастата се замесва, разточва и нарязва направо пред клиентите. Чанко Чанев, който пояснява, че към италианското брашно се добавя българско в съотношение едно към две, има трето обяснение: "Пицата изисква много внимание и много опит, за да я направиш добре." Пещта е на дърва като във всяка нормална италианска пицария. В менюто има достатъчно разнообразие, но понеже не всеки ден се намират стракино или радикио, задължително, като седнете, ще ви уведомят кои са интересните продукти за деня и какво извън менюто е приготвено с тях. Всичко това прави пицарията много истинска, далеч от десетките измислени вариации на тема пица и паста.

КАТЕГОРИЯ АВТОРСКА КУХНЯ

В тази категория "Бакхус" номинира български готвачи с изключителен талант.

Наградата е за:

Валери Нешов

  • Валери Нешов, награда за авторска кухня

    Валери Нешов, награда за авторска кухня

    снимка: Драгомир Ушев



С опит в поредица български ресторанти, включително в кратко просъществувалия, но запомнен "Талисман", Валери Нешов е сред най-открояващите се нови български готвачи. През тази година в работата му се очерта ясна мисия: издирването на автентичните български вкусове, застрашени от изчезване. Заедно с движението Slow Food-България и едно сдружение от природозащитни организации, той успя да привлече вниманието към няколко ендемични за България продукта, от типа на крокмач и зелено плесенно сирене. Всичко това – чрез забележителни авторски рецепти, които той представи на поредица специални обеди и вечери в различни български ресторанти. "Бакхус" ги представи на страниците си през 2009 г. Присъждаме му тази номинация, защото искаме да отличим съчетанието от талант и благородна кауза, които той демонстрира.

КАТЕГОРИЯ ОТЛИЧЕН ПОДБОР НА НАПИТКИТЕ

В категорията номинираме онези ресторанти, които според нас имат най-пространни, професионално изготвени и подредени, и концептуални винени листи.

Наградата е за:

Мусала палас

  • ресторант "Мусала" победи в категорията "Най-добра селекция на напитките"

    ресторант "Мусала" победи в категорията "Най-добра селекция на напитките"

    снимка: Ивайло Добрев



Този варненски ресторант отдавна направи впечатление със забележителната си винена листа – пространна, класна, и подредена с много разбиране, и тя остана сред най-добрите в България и тази година. Нейният съставител, Любомир Стоянов, вече не работи в Мусала Палас, но наследството му се пази добре. Вината са представени не само по сортове и географски региони, но и с интересни истории. Българските вина са разделени на произхождащи от Северна и Южна България, френските и италианските - по тероар. В селекцията присъстват немски и австрийски вина, както и богат избор от Новия свят. Изключителен избор на елитни вина. Освен че това е една от най-обширните листи, съществуващи в България, тя е и удобна за използване.

Share Tweet Pin it Share
73 Коментара
  • Profile preview
    zahari.minev
    22, 20, 06 Февруари 2012, 22:20

    Здравеите уважаема аудитория.Доста време ви четох простотиите,докато реша и аз да се намеся.Първо искам да поясня че зад Е.М.не стои лицето Емил Минев,които е на десетки хиляди километри от България и се доказва не пред злобни,завистливи и подмолни сънародници а пред елита на планетата.Бих желал да поясня на г-жа Иванова че Е.Минев беше поканен от собственика на ресторант ;ТАЛИСМАН;да доиде от Лондон/кадето работеше като зам.главен готвач в хотел ;РИЦ;/,и да разработи ресторанта.;ТАЛИСМАН;беше избран за ресторант на годината за това че в онези трудни времена благодарение на Емил Миневи персонала,имаше ежедневна посещаемост над 85процента,а доста често беше и претъпкан.За качеството на [...]

    Read the full comment храната и напитките се говореше със суперлативи.Април месец вече Е.Минев не беше във България и естествено ресторанта тръгна надолу'за което вина има единствено собственика.За онези времена ;великият; Емил създаде наи-добрия ресторант в София Може би Вие сте онази която и тогава го плюехте зад гърба му,или сте колежката му,която тои създаде като готвач.С това мисля че отговорих от името на Джун Иошида за номинацивта на ;ТАЛИСМАН;Според мен Е.М.наистина зададе два прости и наивни въпроса за Валери Нешов,но не ми стана ясно защо така яростно и злобно се нахвърлихте не срещту Е.М.а срещтуЕмил Минев,които повярваите ми наистина се е доказал като професионалист по света и по този начин прославя България.А вие мили мои злобари намерете списание SIRIYS от12/2010г.и вижте световната класация на десетте наи добри млади готвачи и на кое място е Емил-няма да ви кажа,потрудете се сами.

    !
  • Anonymous
    мистър сенко
    09, 50, 31 Декември 2010, 09:50

    да вземете да се скриете някъде с това измислено списание

    !
  • Anonymous
    елица
    11, 32, 01 Ноември 2010, 11:32

    лео пица е едно от най занемарените заведения в софия.няколко пъти се опитвах да им стана клиент,но не се получи.подържат изключително мръсно,чиниите захабени и очукани.но не това е най важното-пиците са невероятни подметки,като поизтине не става за ядене.паста болонезе с пилешки дробчета,това не е характерно за италианската кухня.моля лео да не го раздава с такова самочуствие -първо да се научи как се разтопява шоколад ,и как се прави лазаня и чак след това да коментира другите заведения.за мен фаворит в правенето на пици са виктория.и моля ви в италия пиците не са тънки като арабска питка със нахвърляни продукти отгоре [...]

    Read the full comment и изгорели ръбове...успех на медийните изяви на лео...

    !
  • Anonymous
    Мария
    15, 21, 24 Юли 2010, 15:21

    Бакхус? Имаше такъв ресторант в Русе...Преди това беше Париж, после стана Момо...Сега е празна сграда. Може би докато трае кризата. Бога на виното си прави шеги и награждава специалисти по кулинария вместо специалисти по вината. Но трябва да сме му благодарни, че ни дарява с това допълнително удоволствие.
    В момента съм майка-готвачка на 6-месечен наследник на Олимп и съм навлязла напълно в настроението на създаване и поднасяне на храна, която да задоволи всички нужди на растежа.
    Прочетох форума като книжка и не усетих чак толкова завист и злоба, а ми се откроиха два проблема - 1. [...]

    Read the full comment липсата на база и качествени продукти и 2. липсата на свястна комуникация около условията на конкурса, оценяващите и критериите на оценяване. Не е ясно кое повече се наблюдава от Биг Брадър- развитие на антентичността на нашата кухня или доброто овладяване на чуждите деликатеси, от една страна. Или от друга - трайността на доброто обслужване /което трябва да е вечно като боговете/ и умението да се откриват и снабдяват най-качествените продукти за най-специалните ястия винаги на време, за да е цар клиента, тоест ние.
    Философите не са успели да отговорят още на въпроса кое е дошло първо кокошката или яйцето, а и никой не стои с хронометър да засича кой пръв е замислил дадена рецепта, като се има в пред вид, че конкуриращите се не са и на едно място в момента на хронологията. Да не говорим колко изобретения са правени по света независимо едно от друго почти симултанно или дори с години разлика, и все пак си личи творчеството на всеки от откривателите. Има си и хора, които могат да преценят това.
    С имена или с псевдоними са авторите, няма значение когато се знае продуктът на творчеството им. А тук той е за сравнение, не как - с какви убеждения - са стигнали до него.
    Това за типичните български продукти и от там вкусотии ми хареса. Мисля, че е повод за радост, че има момчета /и по-малко момичета/, които да ни ги поднесат. Бакхус явно е създал повод.
    Ястията дето ги ядат по такива лукс-поводи могат да се сервират и топли и студени, по избор на готвача. Всяко си има своя смисъл и чар, а дано и вкус. Конкурсът е храна както за интелекта, така и за празния стомах, така че можем да обсъждаме и с ум, и с корем. Дай Божже повече ум, защото се стремим да пазим и форма. Предлагам, например:
    1. да се направи отделен конкурс между тримата най-оспорвани кули-гении като нов повод за веселие и плодородие на кулинарни идеи.
    2. да се прави отделно конкурс за ресторант с българска кухня и българска иновативност в момент на криза
    и
    3. конкурс за най-добър ресторант с чужда кухня и постоянство в качеството на изпълнение на менюто и обслужването
    или
    4. конкурс за нещо по-просто: за предлагано разнообразие на ястия от...яйца - които са еднакви навсякъде по света.
    Искам да призная, че съм била абонирана за списание "Бакхус". И че видях как се появяват идеите докато -образно казано - се замярвахме с яйцата. Пилешкото е най-предпочитано, защото идеите ни стават крилати.
    Мария Стефанова, [email protected]

    !
  • Anonymous
    почитателка
    12, 12, 15 Април 2010, 12:12

    браво Вальо!!!!Затвори устата на всички.Страхотен си!

    !
  • Anonymous
    иванова
    13, 03, 09 Април 2010, 13:03

    Извинявам се грешка от г-н Йошида

    !
  • Anonymous
    иванова
    13, 02, 09 Април 2010, 13:02

    чакам си отговора от г-н Йошина за номинацията на Талисман!!!Какъв е отговора му?

    !
  • Anonymous
    любо
    00, 15, 09 Април 2010, 00:15

    Г-н Нешов в България чест и доблест не съществуват явно сте объркали държавата и живеете в друг свят.пожелавам ви успех
    и дано дойде време когато и в българия има доблест и чест и
    по малко завистници и злобари

    !
  • Anonymous
    валери нешов
    23, 22, 07 Април 2010, 23:22

    здравейте и от мен,искам да благодаря на всички които ме подкрепиха в този блог а и също и на тези които ме оплюват и коментират ,колко съм лош готвач и колко не съм работел и те неможли да опита храната която готвя и как ЕМ е бил с хиляди нива над мени как ме бил научил на всичко и ми отворил очите и още какво ли не,не желая да влизам в спор тъй като тук виждам че има и много компетентни колеги визирайки horimaka и ем които така и нямат доблеста и честа да застанат зад написаното от тях с [...]

    Read the full comment истинските си имена мога само да им пожелая лични и творчески успехи и на следващите номинаций те да бъдат сред победителите и него казвам с ирония а им го пожелавам от все сърце за да разберат че и за тях има много какво да се каже и да резберат че идеални хора няма,и само ще си позволя един съвет към всички които пишат против мен че човек е достоен за уважение тогава когато може да се изправи лици в лицето с друг човек и му каже това което мисли за него в очите а не да злослови за гърбът му и да го оплюва без значение дали го познава или не.PS и за питките ще ме прощавате да са по рецепта на Емил Минев
    с уважение:Валери Нешов

    !
  • Anonymous
    Ani
    17, 38, 07 Април 2010, 17:38

    Бях чувала хубави неща за "Еgо", когато отидох обаче се оказа пълна драма. Салатата от рукола беше от преди повече от седмица, а за стека от риба тон ми се ще да вярвам, че е бил на по-малко от месец. Беше ужасно отвратително, не разбирам на какво отгоре има награда за дебют и какъв е критерия - застоялата манджа или неоправдано високите цени.

    !
  • Anonymous
    horimaka
    17, 38, 02 Април 2010, 17:38

    EM където се е доказал и е признат , валери и след вековно правене на бомбички не може да стигне.всички останали въпроси поставят под съмнение целият конкурц, а не ЕМ.
    камъка си тежал на местото - имате ли си на идея колко български готвачи работят успешно в чудесно условия и прекрасни заплати нейде из света.нещо непредлагаемо от селският български манталитет

    !
  • Anonymous
    Иванова
    09, 29, 02 Април 2010, 09:29

    УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН Йошида вижда се че добре познавате ЕМ и сте негов привържаник. Всички питате как така ВАЛЕРИ спечели наградата, аз пък питам как така Талисман стана ресторант на годината 2005 като беше работил само 4-5 месеца и точна по времето на "елитния" ЕМ.Не трябва ли ресторант на годината да е работил поне, подчертавам поне, 1 година нали разбирате, че няма как един ресторант да се докаже, че е добър само за толкова малко време било то и с " елитния" готвоч.Хайде отговорете ми пък на този въпрос.И после този ресторант затваря врати 2006г.И още нещо ако сте чели добре [...]

    Read the full comment коментарите ще видите,че Валери 2009 работи и то с авторска негова кухня. И той печели наградата за 2009, а не за 2010.Сега ако иска ще работи ако иска не това е негово решение. На всичики вече стана ли им ясно, ако не да обясня пак.Когато е номиниран Валери той работи т. е той е цитирам "действащ" готвач.А елитния ЕМ НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ЕЛИТЕН както става ясно, защото не можа да разработи Талисман и не успя да остави нищо след себе си. И питам, а къде е сега " елитния" готвач да се доказва в България, защото камъка си тежи на мястото???????

    !
  • Anonymous
    horimaka
    18, 43, 01 Април 2010, 18:43

    опа,нали съм тъпанар забравих - деликатно искам да уведомя мистъра с коментара за питките с масло и мляко, че същите са по рецепта на същият този ЕМ.с чужда пита помен прайм струва ми са а?

    !
  • Anonymous
    horimaka
    18, 38, 01 Април 2010, 18:38

    добре че беше ЕМ , да отвори очите на мистър нешов.
    от два ясни и точни въпроса /основателни-доколкото виждам не само според мен/се стигна до едни лакърдий не ти е мамо работа.още по-странното е че никой не се ангажира да осветли темата.само лични нападки и ластици.доказани елитни готвачи като ЕМ и Йошида питат нещо просто и ясно,ипонеже сите българе сме чок отворени сме заети да се храчим вместо да отговорим.

    !
  • Anonymous
    автор
    17, 55, 01 Април 2010, 17:55

    До г-н Солаков
    Както стана ясно от написания по-горе текст ПО НИКАКЪВ начин не омаловажавам качествата и таланта на Валери Нешов. Единственото нещо, към което имам забележка е, че готвачът трябва да е действащ-така се прави по цял свят...и забележката ми е към Бакхус, а не към готвачът Валери Нешов. Нямам намерение да навлизам в излишна полемика, при условие, че не съм разбран, това е глупаво.
    С уважение,
    Джун Йошида

    !
  • Anonymous
    автор
    23, 36, 31 Март 2010, 23:36

    horimaka най-добре е да си траеш ,така ще изглеждаш по умен
    и няма да ставаш за посмешиште с коментарите си и да се излагаш.човек като теб когато мълчи изглежда по умен но в момента в които си отвори устата и всички рабират що за смешник и палячо от цирка си в които така добре играеш,и недеи да казваш че четеш защото ти и това неможеш и ние всички добре го знаем.

    !
  • Anonymous
    horimaka
    22, 37, 31 Март 2010, 22:37

    както писах малко по-горе
    нека пребъде българската визия за кулинария
    отивам на рахат да си дочета криворазбранта цивилизация

    !
  • Anonymous
    h20
    15, 51, 31 Март 2010, 15:51

    отдавна чета бакхус и за съжаление повечето коментатори са прави - сп. отдавна е загубило критериите си и просто е платено рекламно каре. да не говорим, че някой от коментарите са искрено забавни с неразбирането на чужди кухни. Конкурсът е еманация на рекламните съобщения. Акант руж е доста нескопосана имитация на скъп ресторант. Наистина Метро продукти и доста неумели сервитьори. Последният път с моите партньори доста се забавлявахме там на обясненията особено на вината. А Мусала палас пък е едно кичозно място, популярно единствено сред мутрите във Варна, където те наистина изобилстват. Къде бяха дегустаторите в София, Русе, Пловдив или [...]

    Read the full comment Бургас, където има доста по-добри и разумни места с вкус. Жалко! Наистина смехотворни събития.

    !
  • Anonymous
    111111
    20, 52, 30 Март 2010, 20:52

    до господин Джун Йошида
    не бих желел да коментирам таланта на господин ем и колко е велик но тъй като следя развитието на българската гурме култура и представянето на ресторантите от по висок клас в българия до колкото разбира се има гурме култура и класни ресторанти в българия,опитвал съм и ястия на ем и на валери нешов и колкото и странно да ви звучи на мен лично храната на валери нешов ми допада много повече като вкус и визия.храната на господин ем е доста ектравагантна и за съжаление безвкусна храната му съм я опитвал на дегустационна вечеря в [...]

    Read the full comment талисман малко след като го откриха и беше прилична тогав ми харесата мидите сен жак с бекон и севиче от ананас,и вторият път когато а пробвах през месец април бях поканил приятели в талисман на вечеря,храната беше под всякъква критика лангустините бяха студени а пилешкото филе с хрепкава коричка беше като треска питките бяха отврътителни.и само да вметна че имах база за сръвнение от първото си впечатление на първата дегустационна вечер на господин ем тогава питките бяха божествени.присъствал съм на почти вички дегустационни вечери на Валери Нешов и ви уверявям че храната му е великолепна като вкус и като визия а хлябът който приготвя е наистина божествен питките които приготвя винаги ще ги помня и най- интересното е че винаги се с един и същи вкус и форма ухаещи на масло и мляко,тое което имам да ви кажа господин Йошида и е хубаво първо да се запознаете с валери нешов да опитате храната която приготвя и тогава да го коментирате и сравнявате с великият господин ЕМ.
    с уважение:Владо Солаков

    !
  • Anonymous
    автор
    17, 43, 30 Март 2010, 17:43

    @ Bacchus.....дано, когато проведете следващите награди догодина да успеете да осигурите на готваите достатъчно добри условия, за да могат да сервират храната си ТОПЛА...това е минимумът, който се очаква на конкурс РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА и при куверт с цена над 100 лева!!!!!!!!!!!

    !
  • Anonymous
    автор
    17, 10, 30 Март 2010, 17:10

    До 111111.. и Младен ( не Чуканов ), уверявам ви, че ЕМ, знае за какво говори, тъй като г-н Валери Нешов е работил под негово ръководство в ресторант Талисман. Все пак говорим за най-успешния готвач в България. Разбира се, по никакъв начин не омаловажавам таланта и качествата на г-н Нешов, но съм съгласен, че за да бъде един готвач номиниран, той би трябвало да работи в действащ ресторант, където храната му да бъде достъпна за всеки, който пожелае.
    С уважение, Джун Йошида

    !
  • Anonymous
    vania
    21, 48, 25 Март 2010, 21:48

    Честито на всички спечелили в конкурса.Радвам се че Валери Нешов е награден в тази категория.Рано или късно всеки получава признание за труда си.Браво продължавай все така да вървиш напред и нагоре.

    !
  • Anonymous
    horimaka23 Март 2010, 12:24

    This comment has been removed by the moderator because it contained

  • Anonymous
    автор
    11, 37, 22 Март 2010, 11:37

    стига с тази злоба де!Не мога да разбера защо се съмнявате в преценката на хората, които работят в Бакхус.Тези награди се връчват от списанието и затова се правят по тяхна преценка, когато всичкие Вие си направите конкурс тогава може да си връчвате наградите на когото решите.Всеки си има мнение и това, че Вие харесвате или не харесвате някой не ви дава право да плюете по хората спечелили наградите и да омаловажавате труда им. И още нещо не знам, защо толкова много се изписа и изговори за наградата за авторската кухня.Това, че в МОМЕНТА Валери Нешов не работе в ресторант не [...]

    Read the full comment означава, че не е работил. След като е номиниран значи някъде са били опитани негови ястия.Хората от Бакхус не обикалят само големите ресторанти и хотели, а ходят навсякъде и търсят и откриват талантите.И само за сведение на тези , които явно не знаят той минилита година работеше в един ресторант/ умишлено няма да спомена кой е / и там имаше изцяло негова авторска кухня от А до Я. Това, че всички вие, които зословите по негов адрес,не сте опитали от неговата кухня си е само ваш проблем. Не е задължително да сте опитали от неговите ястия, за да се съгласите с оценката на Бакхус.Аз лично съм бил негов редовен клиент и съм очарован.Радвам се , че Бакхус са го оценили достойно.Не знам, защо не кажете кой е трябвало на спечели тази награда/ а и другите награди/ щом сте толкова компетентни.Вие явно не може да се радвате истински на другите, а си мислите, че вие сте най. Поздравявам Бакхус и нека това неги обезкуражава, а напротив да им дава още повече сили и енергия да продължат напред.

    !
  • Anonymous
    автор
    08, 20, 22 Март 2010, 08:20

    Честито на всички наградени!
    Поздрави и на Бакхус за това, че не прекъснаха тази инициатива и се справиха въпреки многото промени в списанието и въпреки кризата. Най-вероятно трябва да бъдем много по-снизходителни към качеството на тазгодишния конкурс, защото хората, които го организират, го правят за първи път (за тези, които не знаят, Бакхус е с изцяло нов екип). По този повод си позволявам няколко препоръки и няколко въпроса.
    Относно номинациите за дебют: защо два от трите ресторанта не са отворили врати през 2009, каквото би трябвало да е условието, а работят доста по-отдавна.
    Наистина [...]

    Read the full comment е много озадачаващо за авторска кухня да бъде отличен готвач, който не работи в ресторант и неговата кухня не може да бъде опитана от читателите на Бакхус. Тези награди не бива да са самоцелни, те са заради читателите.(Доколкото за самия готвач, неговото ниво в ресторант Талисман беше очевидно по-ниско от това на Емил Минев, който състави менюто и отвори ресторанта. И това не е частно мнение, а споделено от повечето, които са опитвали храната на единия и другия).
    По отношение на ресторант на годината - нямам впечатления от варненските ресторанти. Силно се надявам, че са добри. Софийският обаче е под средно ниво. Обидно е за всички останали ресторанти, които полагат усилия, да бъде номиниран такъв ресторант, само заради типичното българско сервилничене пред чужденците от фамилията Godet, или може би заради очаквани от вас рекламни постъпления (част от които вече реализирани, съдейки по рекламите в списанието).
    По отношение на вкусно място - наистина в Leo's пастата и пицата са вкусни, но другите две места са доста странен избор (навеждат на мисълта, че са избрани по географски принцип, в близост до редакцията на Бакхус, най-вероятно там обядва трудовия колектив).
    Много бих се радвал, ако получа от г-жа Шкодрова коментар по моето писмо. Дано следващата година конкурсът бъде по-обективен. В противен случай, рискуваме да имаме победител ресторант, който не работи, награден от списание, което не се издава.

    !
  • Anonymous
    Иван
    05, 11, 22 Март 2010, 05:11

    Бакхус, Бакхус, Бакхус
    Имах въпрос относно съдийте или журито от 15 изтъкнати специалисти в областта на храната, висшата кулинария или висшия пилотаж. Кои са те?
    Защо ми изтрихте въпроса от преди няколко дни. С публикуването на имената им или ще докажете че сте прави или ще се компрометирате. В края на краищата това да не са хора от ДС, те са просто жури и широката публика трябва да знае кой оценява ястията

    !
  • Anonymous
    Иван
    05, 10, 22 Март 2010, 05:10

    Бакхус, Бакхус, Бакхус
    Имах въпрос относно съдийте или журито от 15 изтъкнати специалисти в областта на храната, висшата кулинария или висшия пилотаж. Кои са те?
    Защо ми изтрихте въпроса от преди няколко дни. С публикуването на имената им или ще докажете че сте прави или ще се компрометирате. В края на краищата това да не са хора от ДС, те са просто жури и широката публика трябва да знае кой оценява ястията

    !
  • Anonymous
    автор
    21, 08, 19 Март 2010, 21:08

    много злоба,много завист,завидяхте му на валери нешов но запомнете че вместо да му извадите очите ще му изпишете веждите.Г-н Нешов мога само благородно да ви завидя за това което направихте, ви доста добре показахте че и без пари и връзки в бг може да постигне много,да дразни злобарите и да ги рита по кокалчетата,пожелавам ви успех и за напред и дано найстина продължите да го правите,дори мога да се обзаложа че до две три години злобарите ще са умрели от собствената си завист и злоба.

    !
  • Anonymous
    автор
    13, 03, 19 Март 2010, 13:03

    До коментаторите на този блог: Спрете се!!! Някой от вас наистина не знаят какво пишат!!!Рискувате да бъдете унижени с вашите изкавания, дори и да не си го признаете!!! Някой от нас знаят какво говорят и могат да го докажат с факти.Другите прост си чешат езиците.Но, аз като професионалист единнствено ще си позволя да порицая организаторите за така зле проведеното събитие"Ресторант на Годината" и останалите номинации.Искрено се надявам следващото да бъде по добре подготвено. В противен случай просто рискуват реномето си, което така или иначе вече е позагубено, но имат шанса да го възвърнат.
    Александър Николов- Г.Готвач на Хотел [...]

    Read the full comment Вега София

    !
  • Anonymous
    автор
    09, 48, 19 Март 2010, 09:48

    Ами какво да ти кажа, г-н Нешов си произвежда сирената и си ги промотира, няма мищо лошо...а доколко е с "изключителен талант" и доколко му е "благородна каузата" ...само тои си знае.

    !
  • Anonymous
    автор
    06, 40, 19 Март 2010, 06:40

    Ей хора, и вие и Бакхус сте луди, направихте г-н Нешов герой за един обелен домат и една печена чушка, готови сирена поставени в чинията и никаква техника и готварска намеса, о пардон само шокирани спаначени листа, абе въобще е смешна цялата тази история, поне едно конфи да имаше, абсолютно голям напредък. Списание Баккус вече толкова не знае какво да оцени че на небосклона изплуват абсолютни палячовци. Как е възможно само за една година от БГ кулинарията да изчезнат талантливи готвачи от предишната година, или просто има страхотен бум на таланти, които засенчват предишните наградени.

    !
  • Anonymous
    БТ
    20, 54, 17 Март 2010, 20:54

    Браво г-н Нешов, браво!
    Браво "Бакхус", браво! Не знам дали е нарочно търсен ефект от вас, но с тази награда ми връщате надеждата че и в БГ може да постигнеш нещо с труд и упоритост, без да имаш "вуйчо владика" или много пари зад гърба си. Дано запазите обективното си мнение и за в бъдеще!

    !
  • Anonymous
    violeta
    14, 50, 17 Март 2010, 14:50

    стига сте опорочавали и омаловажавали труда на всички спечелили или не награди...това е повече от обидно.Действията на хората говорят повече от разни празни приказки на група неудачници,които вместо да се усъвършенстват стоят по цял ден в разни форуми и си чешат езиците на гърба на талантливите и успешни млади хора.

    !
  • Anonymous
    horimaka
    01, 03, 17 Март 2010, 01:03

    пелена от сълзи премрежва очите ми, но не от радост а от пачата която бъркам.навеждам глава в кротък поклон и обелвам поредната скилидка чесън , която да подържа в уста , защото заплатата в кръчмата не ми стига за антибиотици.по добре пръв на село от колкото последен нейде из големио град.отивам да умра до котлоните sapir

    !
  • Anonymous
    Младен но не Чуканов
    00, 24, 17 Март 2010, 00:24

    (Младен но не Чуканов)искам да знам името и мястото на ресторанта в който работят или може би са съсобственици horimaka и Ем да тестваме дугустационните им менюта и вишият им кулинарен пилотаж.
    ще се радвам да се запозная с тези неоценени таланти и да се науча на дегустационни менюта.ще се опитам де доведа и Валери Нешов за да се научи и да не се излага според вашите думи.за доброто развитие на българската кулинарна завист ще ви помоля найстина да си запалите свещички и никога да не се изказвате неподготвени по каквито и да е теми защото сте смешни [...]

    Read the full comment и жалки horimaka и ЕМ

    !
  • Anonymous
    11111111111
    00, 11, 17 Март 2010, 00:11

    horimakа не се срамувай да си признаеш че работиш в шкембеджийница или в някоя сръбска скара там сигурно правите вишаа кулинария от свински крачета разсол и наденички от мастакулки,и сигулно много сте разочарован че не сте оценен много жалко, за това може наистина да изпаднеш с ЕМ в тих ужас, но ще ти е по лесно да си сложиш малко бомбички в ......... но не от на Валери Нешов защото те найстина изглеждаха добре а и бяха вкусни колкото и да не ви се вярва, и да се взривиш от злоба в стената на шкембеджийницата в която работиш.да ме прощава [...]

    Read the full comment Г-н Валери Нешов и му се извинявам ако го засегна с името на неговото ястие.така че безизвестни ми horimaka и ЕМ тренираите със шкембе и готови кебабчета и кюфтета и могат и вас да ви изберат за авторска кухня или за кръчма на годината но от издателство мизерия и резил и лобен каракъцил за 2011.пожелавам ви го от все сърце.и в хепи и търсят персонал може да се преместите и там поне ще работите с качествени полу-фабрикати.

    !
  • Anonymous
    horimaka
    23, 24, 16 Март 2010, 23:24

    след всички компетентни мнения изказани по горе , смятам за безсмислено да споменавам ресторанта.по удачна би била реплика от сорта на "изпадам в тих ужас".при наличие на толкова бомбички , лимонки и прочие неземни кусотии , да се помолим всички заедно с надеждата да пребъде българската визия за кулинария.

    !
  • Anonymous
    въпрос
    15, 16, 16 Март 2010, 15:16

    в кой кой ресторант се препоръчвате посещение horimaka, че нещо не разбрах?????

    !
  • Anonymous
    ?!?
    14, 33, 16 Март 2010, 14:33

    Не мога да разбера какво го хвалите толквоа това Леос. Нищо особено. Само дето се вдигна врява до небето, помогна и Биг Брадър и ето ти. Хм.

    !
  • Anonymous
    horimaka
    21, 02, 15 Март 2010, 21:02

    любезно искам да уверя господин младенов че ЕМ много добре знае какво говори. ако толкова много държи да му се разясни темата с дегустационните вечери мога да му препоръчам посещение в ресторант vu`s.колкото до ресторант на годината толкова бошлаф моабет че няма на къде повече

    !
  • Anonymous
    Б“П
    13, 13, 15 Март 2010, 13:13

    Надявам се изкрено да не ме разчекнете за изпуснатото "Л"
    )))
    Все пак ви разбирам.Някъде чух че злобата е мерило за добротата......
    ....и че една от фразите на демокрацията гласи:"Може да не съм съгласен с твоето мнение,но ще се боря да имаш право да го изказваш!"

    !
  • Anonymous
    Boris Petrov
    13, 04, 15 Март 2010, 13:04

    Моля да спрете та зословите по адрес на Йонко Дянков и Валери Нешов,защото повярвайте че тези момчета не заслуважават това.Запознах се с тях на "Наградите на Бакхус" и останах с прекрасно впечатление,а имено,усмихнати ,скромни момчета,отдали се изцяло на работата си и с нищо не провокиращи такива изблици на горно-надрасканата омраза,сигурен съм че ако се запознаете с тях ще се засрамите от собствените ви мисли.Що се отнася до Бакхус,това е българския Гид.Да го уважаваме и поткрепяме,когато сгреши,да му помагаме.Все пак най- трудното нещо е да взимаш решения и Бакхус го правят,според мен не лошо,за това да ги уважаваме.Б.Петров(от 25г.готвач)

    !
  • Anonymous
    ваня
    20, 51, 14 Март 2010, 20:51

    Валери ти си супер!!! скри им топката на всичики нека всички, които завиждат да се пръснат от яд! Продължавай все така нагоре и напред.Ти си там , където трябва да бъдеш.Успех!!!

    !
  • Anonymous
    Младен Чуканов
    20, 14, 14 Март 2010, 20:14

    Браво Валери, Браво Приятелю!
    Поздрави и на всички участници в конкурса, най-вече за ентусиазма и търпението им!
    ЕМ - използвам случая, да не Ви отговоря (явно грешите, в този случай, обръщайки се персонално към мен - аз отдавна не играя в тази игра), както и да напомня, че етикецията е онова, което се налага да използвате, когато нямате добри обноски.
    С усмивка,
    М.Чуканов

    !
  • Anonymous
    Венелина
    18, 31, 14 Март 2010, 18:31

    Пак опорочихте наградите....Ако аз бях на мястото на спечелилите хора едва ли щях да се зарадвам истински на наградите след толкова глупости,които изписахте за тях,но това е разликата между мен и тях-те са професионалисти и едва ли ще спрат да работят само защото някой не е постигнал нищо въпреки ,че много му се е искало да е успешен.Както казах и в миналогодишния си пост по тази грозна тема:Само ние знаем какво ни е коствало да сме там където сме!

    !
  • Anonymous
    младен
    00, 41, 14 Март 2010, 00:41

    много ще се радвам да ни разкажете малко повече за валери нешов като готвач и човек , аз явно по вашите думи не го познавам толкова добре колкото вас.а може и да ни обясните как се правят дегустационни вечери,ще съм ви благодарен да ми отворите очите,а смятам че и валери нешов ще си вземе поука и съвет от вас явно сте много талантлив готвач но няма кой да ви оцени което е жалко.би било добре да се представите с името си а не с инициали за да застанете достоино зад думите си което смятам че е пристоино поведение,вие дали мислите [...]

    Read the full comment така

    !
  • Anonymous
    ЕМ
    21, 47, 13 Март 2010, 21:47

    До Гн Младен. (Чуканов)и до Гжа/ца Цвети,
    Въпросът ми е следният "в кой ресторант ,и как точно Валери доказа таланта си?".Много простичък и лесен.Няма капка злоба или завист . Бих се радвал ако може да ми отговорите и двамата .Колкото до това дали познавам Валери като човек и работата ,страхувам че отговорът е ДА изкключително добре, в противен случай едва ли бих си позоволил подобен коментар.Колкото до дегустационите му менюта ще ми отнеме малко повче време ,с което за съжаление не разполагам .за да ви разкажа как би триабвало да изглежда едно дегустационно меню ,това е една сложна [...]

    Read the full comment материя ,за която триабва да си доста добре подготвен .Една малка добавка ,не бих си позвоили да коментирам Ресторант на Годината , тъй като не познавам ресторанта и съм убеден че заслужава първото място.
    Както и не бих си позволил да подложа на съмнение победители от предните издания- Пламен Петров и Пламен Стамов ,които според мойто скромно мнение са едни от истинските таланти в България.
    С едно нещо съм съгласен, че има адски много жлъч , завист и омраза в голяма част от коментарите , за съжаление!

    !
  • Anonymous
    babuger
    13, 16, 13 Март 2010, 13:16

    защо не посочите победителя от анкетата на читателите на "Бакхус" за избора на ресторанта на годината?

    !
  • Anonymous
    pollonord
    09, 21, 13 Март 2010, 09:21

    ЗАщО ЛИ НЕ СЕ ИЗНЕНАДВАМ ОТ КОМЕНТАРИТЕ????

    !
  • Anonymous
    георгиева
    08, 48, 13 Март 2010, 08:48

    не ви ли писна да оплювате всеки професионалист,който се опитва да надскочи бг манталитет и да работи по западен модел,т.е.много труд и талант.Стига вече с този писимизъм,време е да поощряваме хора като екипа и собствениците на Акант руж,които освен пари са вложили и сърцето си в него,то си личи от успехите,които жъне и от усмивките на клиентите.Все пак това е най-важното!

    !
  • Anonymous
    георгиева
    08, 45, 13 Март 2010, 08:45

    не

    !
  • Anonymous
    иван
    00, 55, 13 Март 2010, 00:55

    на мен много ми допадна бобичката от спанак и зеленото сирене и крокмача и беше и най-добре аранжирано.Радвам се че този готвач спечели авторска кухня.пожелавам му успех и ако е възмжно нека да ни каже къде можем да опитваме по често негова храна и тези и подобни продукти с които той разработва в менютата си.,и ако е възможно да получим повече инфо за тези традиционни български продукти.

    !
  • Anonymous
    автор
    00, 05, 13 Март 2010, 00:05

    В тези тежки времена - не само в БГ, да правиш гурме си е доста голямо предизвикателство.
    А че то ще си носи нашия характер, е неизбежно.
    Може ли някой да ми каже от къде да вземе един наш готвач местно, незамразено агнешко, правилно нарязано, с точните килограми и възраст на животното, от порода за МЕСО?? ами пилешко, което да не е от Брест и да не струва 40 лв/ кг? Ами наше си телешко бонфиле, което да не е с текстура като на войнишки колан и ако един път намерите крехко, да палите свещ в [...]

    Read the full comment църквата за благодарност???
    Според мен и ние с нашите остатъци на селско стопанство си иамаме уникални продукти (пащърнак, свежо домашно сирене, страхотни речни и морски риби, убийствени домати през август. манатарки, гъба булка и т.н.) и трябва тях да развиваме като ястия - това е основната идея на гурме културата. Това обаче, няма да е никак лесно и не защото БГ готвачите се мислят за велики, а защото и Негово Велечество Госта иска телешко, агнешко и най-много пилешко(неизбежен шампион в продажбите), които обаче често не са с БГ произход.
    Разбира се, другата причина е че някой трябва в тази концепция и да я прегърне с цяло сърце. Все някога ще стане.
    Може пък и да дойде някой велик готвач от чужбина и той да ни научи всички нас. При вината вече Мишел Ролан (енолог номер 1 в света) е тук............
    Ами сервиза - колко са ресторантите, където има наистина сервитьори, а не шайка брадясали крадци с разкопчани "тридневни" ризи, които ядат от чинийте на клиентите след като са станали( а и преди това), по цял ден мислят как да смъкнат някоя кинта от "където може", пият по 4-5 ред була докато са на смяна и пушат на "служебната маса"??? Някой ще каже - каквито собствениците, такива и работниците, но в Родината, готвачите са много по -добри. Старите сервитьори от Блакнтурист, колкото и да им се смеят, освен всички магарии, които оставиха в наследство, имаха задължителен 6 месечен курс на обучение, което им даваше огромно предимство пред сегашните си жалки подобия на колеги (и разбира се - страхотен стимул, да крадат с д..-то си, което в крайна сметка опорочи и разби занаята).
    Ако някой от Вас, мили хора е ходил в Акант Руж ( живи орхидеи, полилеи Сваровски, 160 годишна история на сградата), Капитол (там полират приборите с ръкавица и ви сервират в чинии Версаче- не ментета), или Мезон Годе(където можете да пиете вино от 100 евро за 40 лева, има хубав, обстоятелствен сервиз и вкусна храна) може и да намери разликата.
    А Бакхус, къде крив, къде прав, помага и дава някаква насока за всички нас. Посочва ни някакъв път, макар и не без кривинки. Целта е една- у нас българите има желание да се докажем, че не сме по-лоши от другите и рано или късно, ще успеем.

    !
  • Anonymous
    Ивайло
    22, 54, 12 Март 2010, 22:54

    Здравейте драги коментатори
    Моето скромно мнение е че много съдършателния Бакхус доста е загубил от блясъка си,и най-ве4е съдър7анието.Но все о6те единственното издание което следи ресторантите бг.

    !
  • Anonymous
    цвети
    22, 25, 12 Март 2010, 22:25

    уважаеми ЕМ вие пък от къде знаете че Валери не работи да не го следите или може би ви е яд че човек може да спечели награда и без да е подкрепян от някого или някой да стои зад гърба му според вас кой трябваше да спечели? вижда се че не сте запознат с неговата работа защото ако бяхте щяхте да знаете че той е правил и в момента прави много дегустационни вечери в много ресторанти в софия ако не знаете жалко за вас и моля не давайте коментари без да сте сигурен в това което казвате излагате се

    !
  • Anonymous
    младен
    22, 03, 12 Март 2010, 22:03

    господин или госпожо все мие през............. ЕМсамо на вас специално искам да ви кажа че на господин валери нешов много дълго ще му дишате прахта и пепелта от подметките,той е може би единственият , без да искам да обидя някой други колеги който може наистина да приготви с български автентични и спицифични продукти авторска кухня и не само да имат добра визия , но и да им придаде добре балансиран и запомнящ се приятен вкус неговата кауза найстина е благородна и се радвам че познавам този човек.
    и един последен съвет който ще си позволя да ви дам,когато [...]

    Read the full comment познавате работата му и човекът като личност и професионалист тогава го коментирайте.Г-н Нешов коментарите който злословят по ваш адрес ви завиждат и си съдират Г.....те от яд така че не им обръщаите внимание ви е сте единственият готвач зад който не стои нито хотел или ресторант за да плаща ?????????? както твърдят някои злонамерени личности.и много бих се радвал ако може да вземете отношение по коментарите тук ако четете форума

    !
  • Anonymous
    Албена Шкодрова
    18, 16, 12 Март 2010, 18:16

    Уважаеми читатели,
    Отговорно декларирам, че никоя награда от списание "Бакхус" не е определена на комерсиална основа. Изявления, в които списанието е обвинявано в корупционни практики, не само са обидни за изданието и за наградените, но са клевета. Ако някой я заяви с името си, ще бъде съден от изданието. Онези, които твърдят подобни неща анонимно, ще бъдат изтривани от форума.
    С уважение към всички останали,
    Албена ШКодрова,
    главен редактор
    списание "Бакхус"

    !
  • До всички които разбират и не разбират от хотелиерство и ресторантьорство!!! Въпреки многото пропуски и забележки,моля уважавайте постигнатото от колегите в кулинарията.Едва ли някои от вас са наясно колко е трудно да извървиш толкова много път, да се лишиш от някой неща, да си жертва към самия себе си и накрая някой да оплюва труда ти.Към Бакхус имам една молба!? Бъдете обективни!Някои от изказванията в този блог имат своите си основания!

    !
  • Anonymous
    някой си
    17, 10, 12 Март 2010, 17:10

    Уважаеми анонимни клеветници,
    Защо не опитате да отидете с пари в списание "Бакхус" и да вземете самите вие награда за добър ресторант? Защо омаловажавате работата на хората, които правят добра храна и истински държат да поднесат нещо качествено на клиентите си? Защо смятате, че целият свят се състои от подкупи и жлъч, както вашите собствени животи, очевидно?

    !
  • Anonymous
    автор
    17, 04, 12 Март 2010, 17:04

    Голям майтап....

    !
  • Здравеите работих в няколко ресторанта в бг и си мисла че осхте доста има какво да учиме от другите срани на този голям свяч на кулинарията и това е моето мнение мн трудно става всичко в българия защото нямаме продукти и бг готвачите си мислат че като са главни готвачи тук и там и знаячт мн въобще не е така.Като пристигнах в чужбина ми трябва6е един месец да науча продуктите вие можете да си направите сметка колко непознати продукти имат те за нас.Така че колеги работете и споделяите с други готвачи и си помагаите със знания а не мислете че [...]

    Read the full comment сте наи добрите ))) успех на всички..... аааа щях да забравя и аз съм чул че за малко пари и на теб ще ти дадат наградата ресторант на годината примерно )

    !
  • Anonymous
    Bocuse12 Март 2010, 11:39

    This comment has been removed by the moderator because it contained

    Anonymous
    автор12 Март 2010, 10:01

    This comment has been removed by the moderator because it contained

    Anonymous
    stef 12 Март 2010, 09:58

    This comment has been hidden by the moderator because it contained квалификации.

  • Anonymous
    веско стоев
    09, 05, 12 Март 2010, 09:05

    това е истината.затова вече и бакхус не е критерий.плащаш си 5000 във формата на реклама и си номер 1.а колкото до токачките,новозенл.агнешко и др.специалитети в Акант руж,всичко е от Метро,замразено за не знам колко си месеца.всеки може да си ги купи и сготви вкъщи,но предпочитам да ям прясно месо.

    !
  • Anonymous
    Lubo
    09, 03, 12 Март 2010, 09:03

    Според мен, проведеното за 9 път състезание, показва, че въпреки известен напредък, българската гурмет кухня е доста далече от истината.
    От цялото меню, ме впечатли - като вкусово усещане - само филето от черноморски лаврак - за съжаление, твърде оскъдно по грамаж и губещо се между голям брой допълнения - рибена наденица, бонбон от стилтон и грах, терин от сьомга и бекон, поне два пъти по голяма от рибеното филе... които не винаги успешно допълваха и хармонираха на вкуса на рибата.
    Мидата Сен Жак не впечатляваше и бе безвкусно приготвена.
    Мястото в менюто на [...]

    Read the full comment бомбичката от спанак, с 2 вида сирена, може би, според мен и по френски тертип, трябваше да е преди десерта.

    Токачката и джолана бяха сухи и студени и също не блестяха с особени достойнства.

    Недоумение в подбора на вина предизвика у мен пълното отсъствие на български вина. Като розе и червено, можеше да се включат и 1-2 добре подбрани наши вина, които да са поне равностойни на поднесените чилийски такива.

    За да има по-голяма неутралност и обективност в оценките,за следващото юбилейно издание би било добре да се покани международно жури от изтъкнати гурме журналисти и готвачи.

    !
  • Anonymous
    кики11 Март 2010, 23:07

    This comment has been removed by the moderator because it contained по желание на автора

  • Anonymous
    ЕМ
    22, 35, 11 Март 2010, 22:35

    Как се дава награда за авторска кухня на готвач който даже не работи в момента,във кой ресторант ,и как точно Валери доказа таланта си ????С една публикация в Бакхус на едно жалко подобие на дегустационно меню.Този път се изложихте много сериозно!

    !
  • Anonymous
    автор
    20, 56, 11 Март 2010, 20:56

    Филето от черноморски лаврак

    !
  • Anonymous
    автор
    20, 40, 11 Март 2010, 20:40

    Кое от поднесените ястия ви хареса най-много?

    !
  • Anonymous
    gost
    20, 30, 11 Март 2010, 20:30

    зад всеки успех се крие добро планиране и професионализъм,,,,,
    Аплодисменти за КУЛТ ГУРМЕ КЕТЪРИНГ

    !
  • Anonymous
    Becko
    16, 01, 11 Март 2010, 16:01

    За съжаление нищо изненадващо в резултатите от конкурса...някак си тази година всичко беше предизвестено и се загуби интригата. Друг е въпроса дали това са най-добрите места...и дали нямаше други фаворити )
    Интересно е дали в анкетата за участвали толкова голям брой хора, както преди.
    Все пак честито на печелившите

    !
  • Anonymous
    лина
    11, 17, 11 Март 2010, 11:17

    събитието е много интересно, с удоволствие участвам за втори път. Менюто ми достави удоволствие, вината бяха изключителни. За съжаление очакването за една хубава вечер се провали от некомфортната температура в залата, беше много студено и се усещаше постоянно движение на студения въздух. Музиката звучеше много силно и неприятно.

    !

Реклама »