Списание

Висша кулинария в училищe

Бакхус 12 май 2008, 10:25
Тиери Маркс

Французите са решили да подобрят вкуса на училищната храна и хич не си поплюват. Обърнали са се към шеф-готвач, който прави мекици с течен азот, течни баници, и е известен с деконструкцията на лангуста. Ако британските ученици, които отхвърлиха подобряването на тяхната храна под отговорността на Джейми Оливър и накараха майките си да им внесат хамбургери и "фиш енд чипс" през главния вход на училището, са си мислели, че са в кофти положение, трябва да видят Тиери Маркс, натоварен да въведе истинска nouvelle cuisine във френските училищни столове.

Мотивацията за тази кампания в родината на висшата кулинария е подобна на тази в Албион: да се отдалечат учениците от заведенията за бързо хранене, които заплашват кулинарното наследство и бъдеще на страната.

Само че Тиери Маркс е не галският Оливър, ами Хестън Блументал, създател на сладоледа от хем енд егс и на кашата от охлюви. Според сключения с Маркс договор, той трябва да обучи 92-ма готвачи, които приготвят 70 000 обяда дневно в учебните заведения на централна Франция и да ги посвети в изкуството на авангардната и авантюристична кулинария. Малко смелчаци възприемат най-ексцентричните му ястия, но според много хора той може да помогне за въвеждане на училищната храна на ХХІ век. Фалафели от леща, темпура от риба и мус от карфиол с пържени пилешки филенца са някои от рецептите, които той ще наложи в своята елитна кулинарна академия близо до Бордо.

"Лещата се възприема много по-добре, ако се приготви под формата на храна, която може да се яде с ръце ", твърди 45-годишният готвач. "Същото важи и за рибата. Ако се сготви с лук, учениците не я ядат. Но ако се направи с къри под формата на темпура, ще я харесат ".

Договорът е по проект за превръщане на остарелите училищни столове в модерни ресторанти, съобразени с очакванията на децата и юношите. "Искаме нашите шеф-готвачи да въвеждат новости, да творят и да бъдат инициативни ", казва Франсоа Боно, председател на Регионалния съвет на Централна Франция. "Държим да се борим срещу продукти, които водят до затлъстяване и да учим нашите учиници да ценят вкуса на добрата храна. Това е абсолютно необходимо, ако желаем френската кулинария, уважавана в цял свят, да продължи да се развива ".

Амбицията на французите обхваща цялостната култура на хранене и Маркс има карт бланш да промени всичко - от чиниите до цвета на стените. Идеята е да има не само нови рецепти, а и нов стил и обзавеждане, включително и високи маси, на които учениците да се хранят прави, както и екрани, на които да се прожектират филми за органичните продукти или генетично модифицираните храни например.

Традиционното френско меню от три ястия ще остстъпи място на едно единствено балансирано ястие, което ще може да се изяжда спокойно за 10-15 минути, защото както Боно обяснява, "трябва да се приспособим към техния начин на живот".

по материали от www.elmundovino.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK