Списание

О, Венеция!

Албена Шкодрова 15 октомври 2008, 11:37
             

Защо Венеция?

Защото през октомври туристическите тълпи са по-малко, каналите - по-тихи и меланхолични, и се случват интересни неща: от 2 до 18 октомври е Международният фестивал за модерна музика (с концерти в най-стария театър в града, "Ла Фениче"); до 12 октомври ще хванете ретроспективната изложба на американско изкуство в музея Гугехнайм, а на 26 октомври е венецианският маратон.

Не пропускайте

Разходете се из Гетото
Встрани от туристическия поток, венецианското Гето според някои е първото в света, тъй като самата дума произтича от местния диалект. На него geto означава фабрика за метални отливки - точно такава се е намирала тук до 1390 г. Евреите са преселени в квартала през 1516 г и са охранявани от специална християнска стража да не напускат района. Не им е позволявано да строят жилища с обичайната височина и днес може да се види как покривите на старите им домове са на нивото на всички останали, но в тях са събрани повече етажи. Гетото е една от най-автентичните части на града, където човек освен туризъм, може да види и местния живот: деца си играят на площадка, жени простират пране - истинската екзотика в днешна Венеция.

Опитайте средновековна венецианска кухня
В града има няколко ресторанта, чиито собственици твърдят, че са се поровили из средновековните готварски книги и са съставили менютата по тях. Едно от тях е Le Bistrot de Venise, където маринованата и печена есетра в черешов сос с жълт чесън и бадемов пудинг се приготвя се писмените указания на маестро Мартино - най-изтъкнатия италиански кулинар от XIV в. Прясно рибно филе в сладко-кисел ментов сос с ядки и кориандър е по рецепта на готвача Кристофоро Месисбуго, записана през XVI в.

Вгледайте се в еклектиката на Сан Марко
Наречена "чудесен образец на варварска архитектура", това е може би най-ексцентричната катедрала в Европа (увенчаната с каменни палми Сан Жеронимо в Лисабон сериозно й диша във врата). Причина за нейната разнородност е, че първоначалната й архитектура е украсена с плячките на поредица венециански дожове. Например златните коне на купола над входа са отмъкнати от хиподрума на Константинопол при Четвъртия кръстоносен поход. По-ранна кражба от същото място е иконата на Мадоната от Никопея от Х в., а също и много от реликвите в Съкровищницата.


Къде да отседнете?
"Локанда Стурион" е тризвезден хотел до моста Риалто (двойни стаи от 160 евро на вечер), който предлага и отстъпки за резервации в последния момент. Там си е още от времето на Карпачо и табелата му фигурира в платното "Чудото на кръста", завършено през 1494 г.
Друг отличен вариант е хотел "Абация" в Канареджо (двойни стаи от 170 евро на вечер). Поместен е в стар кармелитски манастир, елегантен, близо до гарата и с приятна градина.

Къде да ядете?
Le Bistrot de Venise. Calle de Fabbri 4685
Da Fiore. Calle delle Botteghe 3461. Сравнително скъп, но добър ресторант, предлагащ венецианска кухня. Обстановката е като в класическа италианска trattoria.
Al Carmini. Calle delle Pazienze, Rio Terra Scozzera 2893 b. Едно от най-евтините места да пробвате местната кухня.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK