Списание

О! Амстердам

Албена Шкодрова 07 ноември 2008, 18:32

Освен това от 20 до 30 ноември тече един от най-интересните европейски фестивали за документални филми, IDFA, и в тези дни можете да видите накъде върви най-некомерсиалната част от киното на Стария континент, а и да попаднете в един още по-оживен и одухотворен от обичайното Амстердам.

Не пропускайте

Райксмузеум

В момента това е един лесен за посещение музей, защото част от него е в реконструкция, а шедьоврите му са събрани в сравнително малко салони, един до друг, в рамките на експозицията The Masterpieces.
Непременно си предвидете 20 минути за монументалната "Нощна стража". Картината е считана за ценна не само с великолепието и хармонията на цветовете си, но и с нетрадиционния подход на Рембранд - той е изобразил стражите не в обичайните дотогава спретнати редици, а в момент на лек хаос. Сцената е толкова делнична, че ако за миг забравите за елегантната зала, в която стоите, и се предадете на идващата от картината светлина, ще се почувствате изправени пред тази оживена компания в Амстердам отпреди повече от 350 години.
Иначе освен известните платна можете да видите и други интересни части от колекцията на музея, сред които старинни куклени домове и разточителен домашен фаянс.

IDFA

Фестивалът за документално кино се провежда всяка година от 1988 г. насам, като показва в салоните 250 филма в рамките на 10 дни. Програмата за 2008 г още не е обявена, но най-вероятно ще е впечатляваща, както винаги.
При подбора на филмите, IDFA се ръководи от тяхната стилистична иновативност и социална актуалност. Така освен да се запознаете с най-новите тенденции в това изкуство, можете да надникнете в няколко десетки (или за колкото ви стигнат силите) проблеми на обществата по света.

Историческият музей на Амстердам

Ако поне веднъж сте били в Амстердам, сигурно вече сте посетили къщата на Ана Франк, музеите на Мадам Тюсо, на Ван Гог и на секса. И най-вероятно сте оставили за друг път Музея за история на града. Поправете грешката. Ако всички други места ви дават възможност да надникнете в един или друг детайл от живота на най-интересния холандски град, тук ще го видите целия, при това в историческа перспектива.
От постоянно потопявано от приливите селище, до искряща, студена столица на една презокеанска империя, населена с мореплаватели - ще се запознаете в дълбочина с града, в който сте дошли.

Мостовете

За круиз по каналите може и да е малко студено през ноември, а и това е туристическа работа - никой истински амстердамец не би предприел подобно нещо нито някога, нито сега. Но вижте мостовете - според статистиката 1281 на брой. Рисувани, снимани и описвани, те са северния чар на Амстердам - боядисани в студени цветове, със стар индустриален дизайн, прострян над блестящата вода.

Дизайнерското лице на квартала с червените фенери

Тук преди месец започна един от най-екстравагантните проекти на кметството на града: седем дизайнери на бижута ще работят в продължение на една година в къщи, доскоро заемани от публични домове. В опит да подобри климата в квартала и да възвърне доброто му име, общината настани бижутерите в тези ексцентрични ателиета, и подсили имиджа на начинанието, като инсталира пред едно от тях "автомат за халки". От него човек може 24 часа на денонощие да купи годежен пръстен на любимата си, затвърждавайки с това връзката си като не-мимолетна.
Освен че ще работят в продължение на година в Квартала с червените фенери, дизайнерите ще излагат тук и бижутата си.

От постоянно потопявано от приливите селище до искряща, студена столица на една презокеанска империя, населена с мореплаватели - ще се запознаете с дълбочина сграда, в който сте дошли.


Как да стигнете?

Най-ниските тарифи за ноември от София са на унгарската авиокомпания Малев през Будапеща (221 евро) и на "България ер" (259 евро).

Къде да отседнете?

Едно от интересните сезонни предложения е "Музеен пакет Скритите съкровища 2008". Включва две нощувки в хотел "Тюлип ин", луксозна закуска с бюфет, вечеря, входен билет за музей и карта на града срещу 145 евро на човек. Офертата е валидна между 16 ноември и 27 декември и може да се купи онлайн на www.amsterdamtourist.nl/en/placestogo/ecmp-3106.

Къде да ядете?

Напоследък набират заслужена популярност всички заведения на Dobson & Uzcudun: стек-ресторантите Rancho, Rancho BBQ & Grill и Ocho, мексиканските Matias, Chicano’s и Café Pacifico и ресторантите за испански тапас Sal Gorda, Paso Doble and Manzano, разпилени из центъра на Амстердам.
Можете да пробвате и етно заведенията покрай Singel канал между Koningsplein и Muntplein.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK