Списание

No Man’s Land с премиера на топ вино

"Бакхус" 13 март 2009, 17:33

"Дамяница" записа още едно елитно заглавие във винената си листа. Премиерата на елитното "Комета No Man’s Land 2006" в категорията ултра премиум ще се състои в рамките на 13-ия София Филм Фест. Първият, който ще дегустира елитната комбинация от мерло и каберне совиньон, ще е победителят в категорията "Най-добър балкански филм".

Вече седем години "Дамяница" е партньор на най-престижния кино форум у нас. Избата е и учредител на наградата за най-добър балкански филм No Man’s Land. За първи път тази година, освен традиционния кашон No Man’s Land, "Дамяница" ще връчи и специално изработена статуетка. Тя наподобява стойка за вино, в която победителите ще открият елитното "Комета No Man’s Land 2006".

Наградата No Mans’ Land е създадена от "Дамяница" през 2002 г. с идеята за подкрепа на балканското кино. Първият й носител е режисьорът на едноименния филм No Man’s Land Данис Танович. Общото между символиката в името на виното – "ничия земя" – и предназначението на наградата – най-добър балкански филм – се крие в географското разположение на лозята, от които се произвежда марката No Man’s Land. Това е 10-километрова тясна ивица в граничната зона между България, Турция и Гърция. Една географска зона без замърсявания, със запазена растителност и животинска среда.

Тазгодишната награда за най-добър балкански филм на 13-ия София Филм Фест Комета отлежава в бутилки една година и половина и е готова да се появи през пролетта на българския пазар. Новият член на семейството навлиза в търговската мрежа с летящ старт - през 2008 г. "Комета No Man’s Land 2006" спечели златен медал на престижния международен винен конкурс MundusVini.

MundusVini е най-голeмия конкурс, признат от Международната организация на лозата и виното (OIV). Журито се състои от 280 експерта от 44 държави. Повече от 5 300 вина от 41 държави се състезаваха за награди през 2008 г.

Новото предложение на "Дамяница" АД е купаж от 75% мерло и 25% каберне совиньон, който първоначално е отлежал осем месеца във френски бъчви от 225 и 500 литра, за да получи развитие, без да доминира дъба. Направено е внимателно, подборно бране, като преди гроздобера е извършено маркиране и внимателна селекция на гроздовете, а след това на зърната.

Любопитно е да се отбележи, че дори в Съединените щати често киното и виното си партнират. Показателен пример е случаят със световноизвестния режисьор Франсис Форд Копола, който финансира последния си филм "Младост без младост" със средства, спечелени от производство на вино. По повод общото между виното и киното Копола споделя: "Във винопроизводството казваме, че най-хубавото вино има съставка, която те кара, като го пиеш, да усещаш почвата, земята. Същото е в киното. Гледате филма и го харесвате, то е защото усещате личността. Това не е индустриален продукт, а се прави от хора, които изразяват себе си."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK