Списание

Само при поискване

Текст Веселина Маринова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС 18 април 2009, 19:33

Casa Boyana
Въпреки че средиземноморската кухня е основна в менюто, понякога тук може да се пробва оригинална мексиканска тортиля - шеф-готвачът Боби Петров е бивш главен на мексикански ресторант в Кипър.
И ако тортилята е въпрос на предварителна заявка или късмет, разнообразието от хлебчета, които идват с някакъв комплимент като бонбони от прошуто с крема сирене и орехи или бяла маринова аншоа с маслини - не е. Хлябовете са поне три-четири вида и се сменят всеки ден: гръцки, френски, испански, италианска фокача, сицилиански чипс, чеснови хлебчета, топли бели хлебчета, френски грахам с орехи, с маслини, със сушени домати, със слънчогледови семки, с кедрови ядки, сусам, градински подправки, чеснов хляб.

"Свети Наум"
От самия зародиш на проекта създателите са били наясно, че хлябът ще бъде домашен. На горния етаж, в българския салон, той се пече в истинска голяма пещ на дърва. Под нея тестото втасва в специални шкафове с подходяща температура. Хлебарят Стойко Стойков пече ръжено-пшенични и бели хлебчета - от всяко по пет вида: с тиквени семки, сусам, маково семе, маслини и със сирене и масло, а големите хлябове също са от двата вида брашно. Сервират се веднага на всяка маса заедно с родопски катък. По поръчка се правят и четири вида пърленки: само с масло, със сирене и чубрица, с кашкавал и чесън и затворена питка със сирене.

"Винобар"
Във винобара на "Раковски" във Военния клуб, Младен Чуканов всеки ден замесва на ръка тесто за около 30 хлебчета. Той още преди седем години печеше чудни питки с розмарин в карловския ресторант "Едно време", когато домашният хляб в ресторантите беше голяма рядкост. Хлебчетата, които сега предлага във винобара и които пристигат с обяда или вечерята, са кръгли, бели, с хрупкава коричка. Според настроенията си той ги замесва с розмарин, с мед, с чесън, маслини, понякога със сушени домати. Прави и един плосък хляб, наречен "карловска пазлама", или "авариен вариант" - малки содени питки, които се замесват за минута и няма нужда да втасват. Младен Чуканов има богати познания за някои стари техники и закваски, които понякога използва. "Симида на Етъра например го правят със закваска от нахут, накиснат във вода и оставен да втаса - 20 зърна нахут за 1 кг брашно."

"Тераса ди Сердика"
Отскоро елегантният панорамен ресторант въведе тематично меню, различно всеки месец. Специално за него се приготвят домашни хлебчета според темата - италиански, френски, здравословни. Средиземноморските са със зехтин, маслини, сушени домати. Правят и със сусам, мак, слънчоглед. Въпреки че стилът на кухнята в ресторанта е свързан с по-леката и модерна храна, тук все още предпочитат белите, топли, пухкави хлебчета пред по-здравословните пълнозърнести.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK