Списание

"Тера Тангра" - правила и изключения

Фани Тодорова 22 февруари 2010, 08:37

Докато пътуваме към Харманли, променливо студеното време остава зад нас, на север. С напредването ни дъждът отслабва и като че с всеки километър хората изглеждат все по-леко облечени – свидетелство за по-меките зими тук. Заедно с по-горещите лета те са една от причините поясът земя между ИзточнитеРодопи и границата с Гърция и Турция да дава вина с по-южен характер и с идентичност, различна от останалите части на България. Затова в този район, на около 300 км югоизточно от София, са лозята на поредица интересни и амбициозни български винарни: Castra Rubra, Sakar Winery, "Вила Любимец", "Катаржина". И "Тера Тангра" – дебютиралата активно едва преди две години на българския пазар изба, която успя само за месеци да направи достатъчно, че да стане Изба на годината на списание "Бакхус" през януари 2009 г.

Винарна с бърз и досега устойчив възход на националния пазар, умна маркетингова политика и най-вече – много добри вина, човек очаква "Тера Тангра" да е една от гордостите на Харманли днес. Не е точно така. Още не. Сред хората тук избата е по-известна като "оранжериите" - заради начина, по който е започнал бизнесът й, и тъй като в този южен български град трябва повече време, за да проникне и попие такъв мълниеносен успех, отбелязан извън границите му.

Упътени към "оранжериите", изминаваме няколкото километра южно от Харманли, пресичаме някак много бързо портала с надпис "Тера Тангра", и започваме да заобикаляме дълги тенти с лозов посадъчен материал – фирмата е започнала свързания си с вино бизнес чрез неговото развъждане и продажба. Още преди да сме стигнали административната и производствената сграда, някак вече знаем, че тук няма да открием романтично шато, с обичайните подредените на метри от него лозя. Изобщо нищо, което да привлича винени туристи. Сградата е непретенциозна и излъчва по-скоро усещане за труд, отколкото за идилия.

Технолозите са трима - Димитър Грозев, Димо Хаджиев и Спас Спасов, периодично подпомагани от френския консултант Ксавие Милад. В самата изба цари привидно следкампанийно спокойствие, но съдовете, пълни с вино, свидетелстват за скрития труд на стотици хора. В бъчвите отлежават вина за бъдещи купажи. Любопитно дали ще споделят успеха на Рото 2006 - виното, с което нашумя "Тера Тангра".

Според столични ресторантьори то е едно от най-добре продаваните вина за миналата година; остава на второ място в конкурса на списание "Бакхус" "Вино на годината" само защото регламентът не предвижда две първи места. След като се озовава с равен брой точки със Санта Сара Приват, му отстъпва след драматично прегласуване на оглавяваното от Стивън Спъриър жури.

Списание "Декантер" описва Рото 2006 като вино с лека текстура (не много плътно), но с дълъг послевкус. Аромат на касис подправки и канела. Плодова "касис" атака.. Лека сладост. Присъжда му бронзов медал.

Иначе първата си реколта вина "Тера Тангра" прави през 2004 г. По-скоро експериментална, тя определя посоката на развитие и решението на собствениците да правят вина. Не след дълго реколти 2006 до 2008 се радват на респектиращо голям брой награди - златни, сребърни и бронзови медали от различни изложения и престижни конкурси, между които Мундус Вини - Германия, АВЦ - Австрия, СИАЛ - Швейцария и Китай, Винекспо - Франция, Винария - България, и др.

Всъщност историята на "Тера Тангра" се простира назад във времето отвъд последните пет години. През 1993 собствениците, семейство Зайчеви, изграждат пепиниерна база – известна като "оранжериите", за която купуват от Агро-био института в Костинброд лозички, култивирани ин-витро (този метод на размножаване осигурява добрия здравен статус на растенията). Така до 2004 г. произвеждат и продават в цялата страна 1-1,5 млн. лозов посадъчен материал годишно.

Година-две по-рано узрява идеята за засаждане на десертно грозде. Проучването, което решават да направят във Франция, обаче съвсем естествено ги отвежда до... виното. Докато наблюдават отблизо една добре устроена и работеща система за производство и продажба на вина - компактни изби, произвеждащи класни продукти, продадени още преди гроздобера, бъдещите собственици на "Тера Тангра" събират достатъчно ентусиазъм, за да осъществят след това всичко, довело ги до днешния момент.

Земите край Харманли, сухи и проветриви, се оказват повече от подходящи. В просторните пролетно зелени дории през зимните месеци хълмове около Сакар теренът е с лек наклон и с почви с много добър въздушен и воден дренаж – тип декомпозиран гранит (предимството на района Северна Рона например). Комбинацията на тези условия осигурява натрупване и "узряване" на фенолните съединения в плода, като същевременно задържа донякъде ензимното разграждане на киселините по време на зреене. Вино получено от такова грозде, има добри предпоставки да развие интензивен цвят, гладки, велурени танини и балансирана, приятна киселинност.

Така винени лози покриват териториите на Тера Тангра: червени в землищата на селата Българин и Браница (на няколко километра североизточно от Харманли, в полите на Сакар планина), а белите се разполагат в землището на село Шишманово (малко на север). В момента избата има 3200 дка лозя, гъсто засадени с доста разнообразни сортове: червените мерло, каберне совиньон, каберне фран, мавруд, рубин, сира, мелник 55 и пино ноар, и белите шардоне, траминер, совиньон блан, вионие, семийон, мускато бианко (тамянка). За тях почти целогодишно се грижат трима агрономи и около 600 работници. Малка част от първата реколта винифицират по-скоро експериментално, но оставайки доволни от резултата, през следващите години развиват и това производство.

Ако има нещо, с което "Тера Тангра" се различава от много успешни изби в България, то е, че доброто вино тук е резултат най-напред на бизнес логика. Увлечението и удоволствието тук са дошли като приятно последствие от осъществяването на ясно определен и амбициозно поставен икономически интерес. И това се вижда във всяко решение в управлението на избата: показността е сведена до нула, а също и рисковете, базирани на ентусиазъм.

В тази рамка естествено се вписва и последната голяма новина на избата: сертифицирането на част от лозята за производство на органично грозде и вино. Тази сравнително нова за Европа концепция – органичното вино, започна да набира популярност едва от няколко години, като отзвук на отегчението от урбанизма и желанието на хората да се върнат към естествената, здравословна храна. Тя предполага минимална човешка намеса в процеса на приготвяне на виното и минимум употреба на химикали например. В момента етикетът "органично" е и един от най-силните инструменти за увеличаване на продажбите (а и цените) на виното.

С това "Тера Тангра" се оказва с късмет. Почвите на лозята й задържат добре дъждовната вода и не се налага скъпото и трудоемко поливане. От друга страна, районът е сух и проветрив, поради което провеждат едва три-четири, до пет пръскания годишно. За сравнение - в някои райони на Германия, където климатът е доста по-влажен, те достигат до 18-20.

Друго изискване, за да може гроздето да бъде сертифицирано като органично, е лозите да се обработват само с контактни препарати. За разлика от своя аналог - системните препарати, те не проникват в тъканите на растението и в плода, а се задържат на повърхността му. Тяхната защита е по-краткотрайна - при валеж дъждът отмива активните съставки, но за сметка на това готовото вино със сигурност не съдържа токсични вещества от препарата.

След като три години италианската фирма QC&I следи масивите и спазването на нужните условия, "Тера Тангра" вече бутилира и пусна на пазара новото попълнение към серията ТТ - ТТ Organic 2008. Свежо на вкус, с приятно леко, но добре структурирано тяло, предимството на това вино е в плодовия му аромат.

Иначе първите две реколти, които "Тера Тангра" бутилира, 2005 и 2006, не са в много големи количества - 20 000 - 30 000 бутилки, които се реализират предимно на чуждия пазар, сред клиенти, с които имат вече установени търговски отношения. Две години по-късно, в началото на 2008 г., подкрепени от проявения на Запад интерес, решават да разширят производството си (в момента произвеждат средно 200 000 - 300 000 бутилки годишно) и от началото на 2008 сформират търговски отдел за България. За разлика от други винарни, разполагащи с мощни маркетингови отдели, търговският отдел на "Тера Тангра" в момента наброява не повече от 5 души. Именно за да се съобразят с условията на нашия пазар, те разработват и предлагат серията ТТ - с добро съотношение цена/качество, която в момента се продава доста добре в целевата си група.

По-високият клас вина се бутилират под марките Yatrus (античното име на река Янтра) и TerraTangra, които могат да бъдат намерени на цени между 12 и 20 лв. Roto 2006 е вече почти изчерпано и на негово място избата предлага 4500 бутилки от новото купажно (от шест сорта, на основата на каберне совиньон) вино, отново с метален етикет, този път под името SingleBarrel. То не цели да замести хитовото Roto 2006, а да покаже свой собствен характер. Единственото общо между тях е, че са направени от най-доброто грозде на винарната от реколта 2007.

Колкото и добре да звучи всичко това, и "Тера Тангра" долавя икономическата криза. Реакцията на избата може накратко да се опише с една дума - гъвкавост. Произвеждат толкова количество, колкото могат да продадат, и подбират само доброто грозде. По тази причина траминер 2009 изобщо не влиза в избата за преработка - гроздето така и не достига търсения от технолозите баланс. Именно те, с помощта на Ксавие Милад, всяка година преценяват коя точно част от реколтата ще бъде подложена на винификация. За високия си ценови клас червени вина подбират само грозде, достигнало добър баланс на захари и киселини, с достатъчна фенолна запасеност и зрели танини. Благодарение на тази практика, комбинирана с умела оксигенация (внасяне по един или друг начин на кислород във виното), се постига онази част от мекотата на вкуса, която се дължи на стопените (приятни на вкус, нетръпчиви) танини. За да запазят богатството на вкуса и плътността, а едновременно с това да дадат възможност за баланс и изява на ароматите, технолозите прилагат внимателно бистрене и почти никога не филтрират вината си. Разчитат на добрата хигиена и отлежаването в съда, а по-късно и в бутилката.

Предстои да бъдат бутилирани и още две нови бели вина - шардоне, рек. 2008, 50% от което е Barrelfermented (ферментирало в бъчви) и совиньон блан, рек. 2008. Ще бъдат харесани от предпочитащите интензивните аромати и меките, балансирани киселини. И въпреки че всеки свързва района на Харманли с червени вина, "Тера Тангра" има амбицията да покаже, че правилата често имат изключения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK