Списание

Свят зелен и милостив

Текст Деница Каменова и Румяна Босева в София, Силвия Тулева във Варна, Одет Гълъбова в Пловдив, фотография Драгомир Ушев 16 април 2011, 01:03

Истинският пост е отчуждаване от злото, е казал свети Василий. Произходът на тази мисъл може да е напълно християнски, но под нея би се подписал и всеки вегетарианец. Четиридесетте дни преди Великден са времето, когато православни, католици и хора от всички религии, отказващи да ядат месо, се оказват единомишленици. И, ако свети Василий е бил прав, великденските пости са период, в който светът е малко по-добър от обикновено.

За по-добрите сред нас "Бакхус" претърси София, Пловдив и Варна. Няма да кажем, че чак им е спукана работата, но изборът никак не е голям – не само от вегетариански заведения, но дори и от обичайни ресторанти, в които да има поне няколко прилично сготвени основни ястия без месо.

Столицата изглежда най-адаптирана към кулинарната религия на постите, макар да е значително назад от много европейски градове. В Пловдив местата са съвсем малко, а във Варна се оказа, че вегетарианско заведение изобщо не съществува. Някои от местата, които намерихме, са по-известни, други са "скрити съкровища", често познати само на най-посветените на каузата. Някои са по-либерални, други са се отдали на вегетарианството и в хранителен, и в житейски смисъл. Това, което ги обединява, е тяхната малобройност.

Пълния текст на статията може да прочетете в новия 135 брой на "Бакхус", който е на пазара от петък, 15 април

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK