Списание

Храната 30 кадъра в секунда

текст Албена Шкодрова 18 април 2011, 17:21

Спасително или изкусително, кулинарното кино е нещо като лидер в общественото мнение за това, което се случва в света на храната и виното. Филмите са все повече и все по-разнообразни. Във всеки случай - достатъчно, за да запълват отделна секция в Берлинския кинофестивал вече от няколко години насам и да съставят цялата програма на два други кинофестивала, в Ню Йорк и Амстердам. Последният, състоял се в средата на март, беше събрал близо 20 ленти и билетите за някои от тях бяха разпродадени седмици преди събитието. Документални и игрални, късо- и пълнометражни, вкусни и стряскащи, тъжни и комични, филмите очертават посоките, в които хората мислят за своята храна. От любопитно надникване в изпълнения със стрес свят на френската "висока кухня" ("Кралете на сладкарството"), през чудни, забавно разказани факти от историята на виното (Bottleshock), до тревожно разследване за изчезването на големите хищници от океаните (TheEndoftheLine) и социалните проблеми на развиващите се страни, причинени от лакомията на развитите ("Черно злато", "Банани!").

Пълния текст на статията може да прочетете в новия 135 брой на "Бакхус", който е на пазара от петък, 15 април

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK