Списание

Lord of the Chefs: на една осма от целта

текст Пепа Витанова 18 април 2011, 17:25

Ако LordofTheChefs (bTV, вторник и четвъртък, 21 часа, www.btv.bg/shows/lord-of-the-chefs) се беше появило преди година-две, всичко щеше да бъде наред. Но достъпът до световни кулинарни канали просвети и поразглези българския зрител, показвайки му висш пилотаж в готварските риалита:Hell'skitchen, TopChef, MasterChef. И днес, превключвайки от Food Fight Thursday ("Вечер на кулинарните битки", TLC, четвъртък, 21 часа) към "Властелинът на готвачите" на продуцентската компания на Слави Трифонов човек остава с усещане, че му се предлага продукт в типичния стандарт "седем осми". Пак нещо не достига до пълната цялост.  

Една осма дели "Лорда" от добрите образци в кулинарния риалити формат. Уж всичко е по правилата на жанра, но с нашенски привкус. Кухнята, в която е заснето шоуто, е безупречна - последен цивилизационен писък (дело на инвеститорите от HRC Culinary Academy в Международния колеж в Добрич), но в режисурата и сценария има лек дъх на чалга. В първия епизод водещата (младата актриса Елен Колева) сякаш щеше да запее: секси рокля с дълбоко деколте, бюст и устни на фолк дива. В следващите серии се появи в малка черна рокля, в дрешка тип червената шапчица и т.н.. Очевидно е търсен ефектът на отваряне на апетита на мъжката аудитория: актрисата е в ролята на бабината питка, иска ти се да я схрускаш заедно със силикона. Някоя феминистка организация би могла да обвини сценаристите на "Лорда" в сексизъм. Журито е само от мъже - известните готвачи Борис Петров, Ради Стамболов, Ивайло Петков. В първите два епизода те бяха полегнали на столовете, с изпружени крака и самодоволни коремчета. В тази поза дегустираха и приготвената храна, а оценките им звучаха като присъди. На моменти сякаш не ставаше дума за състезание, а за екзекуция. За щастие бързо усетиха, че допълнително стресират участниците и смениха стойката и тона. Така журито даде пример как шоуто да се развива в правила посока.

Пълния текст на статията може да прочетете в новия 135 брой на "Бакхус", който е на пазара от петък, 15 април

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK