Списание

"Бакхус" връчи наградите "Ресторант на годината 2011"

Бакхус 09 юни 2011, 20:22

Поканата е географска карта. Мистериозните означения на нея са ключ към меню и винена листа, които очакват да бъдат открити. Алеите потичат от блестящата сцена, и могат да отведат на неочаквани места. Понякога зад завоя им изниква искряща, подканяща серия отворени бутилки. Понякога – мини-версия на известен ресторант. Или, още по-особено – Кулинарна лаборатория, в която алхимици забъркват трудно достъпни съставки.

Веднъж намерени, масите празнично светват, пръсвайки из въздуха изкусителни аромати на храни, примесвани с фини ухания на вина.

Една вечер отвъд традиционната официална вечеря. Гурме изживяване с елементи на откривателство. Изследователска разходка с дегустационни моменти. С други думи - вечерта на наградите Ресторант на годината 2011 Бакхус — Acqua Panna и San Pellegrino.

Тази година церемонията по връчването на отличията беше десета поред. Подобаващо, и преживяването надхвърли рамките на традиционно очакваното. На 9 юни участниците в събитието - близо 300 гости и номинирани - се озоваха не в официална зала, а сред алеите на парка на Военна академия "Г. С. Раковски". Изследвайки ги, те имаха възможност сами да определят менюто и вината на своята вечер. А изборът беше сериозно предизвикателство - пет отлични ресторанта, всичките награждавани или номинирани от "Бакхус", предлагаха най-доброто от себе си. Сред тях действаше и Кулинарната лаборатория на Култ Гурме Кетъринг.

Недалеч от гастрономическите кътове своите достижения показваха и няколко качествени български изби, разпръснати из алеите. Една от тях беше по-специална - тя беше посветена на Белите вечери, традиционната за "Бакхус" лятна дегустация на бели вина. Този път те бяха на избите "Меди валей", "Братя Минкови", "Румелия" и "Черноморско злато".

За всеки гост-дегустатор гурме-разходката из парка беше различна. За едни тя включваше мус от див фазан с перли от токайско вино от варненския "Капитол" и телешко Татаки от столичния SASA, за други - заешко пате в хамон от "Акант руж" от Варна и карпачо от щраус от софийската Bodega, а за трети - шоколадови миниатюри от варненския DiWine. И всичко това - в съпровода на най-доброто от изба "Беса валей", а и от Bibendum, вносителя и разпространител на качествени български и чуждестранни вина.

Обиколката на гастрономично-винените алеи на парка на Военна академия приключи пред Беседката-сцена, където - като финален, изключително приятен акорд на вечерта - прозвучаха имената на тазгодишните победители. "Бакхус" присъди награди в общо четири категории, освен голямата, Ресторант на годината. Те бяха за Отлична селекция на напитките, Авторска кухня, Дебют и Най-добро вкусно място.

РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА

Категория, отредена за класните ресторанти - места с цялостна концепция, безкомпромисен подход към качеството и внимание към всеки детайл.

Наградата получи:

CHEF'S
Пасарелско езеро, местността Вуч, 0896 723 222

Разположен край Пасарелското езеро, този ресторант е описван от собственика си и главен готвач Виктор Ангелов просто като "вкусно място". Той обаче е много повече от това. Излишни претенции тук няма - атмосферата е непринудена, менюто с авторски елементи се изписва на дъска, а винената листа представлява подредени по рафтове бутилки с цени. Подобно на добрите европейски ресторанти, Chef's предлага не само вечеря, а цялостно изживяване, в което интересните и добре поднесени храна и вина допълват пейзажа отвън и обратното

АВТОРСКА КУХНЯ

Категория за готвачи със собствен почерк, доказан талант и неугасващ стремеж към нови открития.

Наградата получи

Велин Великов

Млад и изключително талантлив, той е основната причина за популярността на варненския ресторант "Мусала". В кухнята той предпочита вкусовите експерименти и свежите местни продукти. В същото време отлично владее и кулинарната класика, благодарение на специализациите си в класни европейски ресторанти.

ОТЛИЧНА СЕЛЕКЦИЯ НА НАПИТКИ

В тази категория попадат заведенията с винени листи, които освен със професионалното си съставяне, изпъкват и с друго - някои с внушителен обхват, други с ясна концепция, а трети - с презентацията си.

Наградата получи

Енотеко UNO
София, бул. "Васил Левски" 45, 02 981 46 13

Подвързана с кожа, солидна и обширна, винената листа на Енотека UNO е подобна на винен атлас. Всеки от представените в нея региони е придружен от кратко описание и карта. Избата на "Енотека" УНО е още по-богата - в нея присъстват и колекционерски ценности.


За иновативния и нестандартен подход към винената си листа специална грамота получи варненският ресторант Акант руж. Листата, която е дело на управителя и признат сомелиер Любомир Стоянов, е значително по-раздвижена отпреди, с единствено 10% надценка и се обновява с нови вина почти всяка седмица.

ДЕБЮТ

Тази категория е за съвсем младите, но многообещаващи заведения, чието качество и оригиналност според "Бакхус" им дава шанс да извоюват трайно място на българската ресторантска сцена.

Наградата получи:

Yonko's Family Restaurant
Варна, ул. "Брегалница" 1, 052 610 290

Един от най-талантливите млади готвачи у нас, Йонко Дяков, вече работи само в семейната си кухня. За радост на почитателите му тя се намира в ресторант - в неговия собствен Семеен ресторант на Йонко. Менюто тук съчетава класика и новаторство, а презентацията и обслужването са безупречни.

ВКУСНО МЯСТО

Тази категория е предназначена за местата без големи претенции или завишени стандарти, но с многобройни почитатели заради неизменно апетитната си храна.

Наградата получи:

L’Etranger
София, ул. "Цар Симеон" 78, 02 983 14 17

Това типично френско бистро с литературно име вече години наред е известно като мястото за най-добра терина от фуа гра в София. L’Etranger на българо-френската двойка Рош разчита не само на класиката - в менюто му се срещат и неочаквани хрумки като например сладолед с мащерка.

РЕСТОРАНТ НА ЧИТАТЕЛИТЕ

"Бакхус" и тази година предостави на своите читатели възможност да изберат любимия си ресторант. Това стана чрез онлайн-гласуване, което се проведе между 1 и 15 април.

На първо място е:

Leo's Pizza
София, ул. Искър 11, 087 864 28 25

Миналогодишният носител на тази награда, а и за вкусно място затвърди славата си на най-добра столична пицария и тази година. Скромно като обстановка, това ресторантче продължава да поддържа високи стандарти в кухнята, където голяма част от съставките са италиански, а създаваните пици и пасти спокойно могат да конкурират с първообразите си от Апенините.

На второ и трето място по популярност сред читателите се наредиха съответно ресторантът-винарна от Варна DiWine и Скарабар.

---

Конкурсът - зад кулисите

С помощта на ежегодните си награди, "Бакхус" се стреми да насърчава добрите практики сред българските готвачи и ресторанти. За да открие най-добрите сред тях, списанието систематично наблюдава голяма група от ресторанти от различни класи и стил, предимно в София, Варна и Пловдив - градовете с по-голяма концентрация на добри заведения в страната. Посещенията, които често достигат близо 200 на брой, се извършват от специално подбран дегустаторски екип. Тази година в него освен автори и постоянни сътрудници на списанието за пръв път се включиха и създателите на някои от най-добрите български блогове за храна.

Оценките

Дегустаторите посещават ресторантите при пълна анонимност, в качеството си на редови клиенти (което изключва "гостуване" на ресторанти и получаване на по-специално отношение от тях). Така те оценяват преживяването си такова, каквото би го видял всеки посетител. Оценките си те оформят с помощта на подробни таблици, в които е включен дълъг списък с елементи за осмисляне - от качеството на приборите и уменията на сервитьорите до свежестта на продуктите и концепцията на винената листа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK