Гурме

Пазарът на кафе

Любомир Бояджиев 01 януари 2006, 14:35

Една от най-консумираните напитки в света се отърсва от дълбока криза. Според последния доклад за състоянието на пазара, публикуван от Световната организация за кафето в края на септември 2005, кризата в областта на кафето е приключила. Повод за проблемите бяха безпрецедентно ниските нива на цените в периода 1998 - 2001. Като резултат над 25 милиона семейства по света, зависими от производството на кафе, бяха доведени до катастрофално положение. Особено засегнати бяха страни като Салвадор, Никарагуа, Гватемала и Хондурас. Цените на кафето започнаха да се стабилизират през 2001 и от 2004 се забелязва трайно покачване.

Най-голямата криза на кафе пазара за последните десетилетия породи много въпроси като например как да се контролира предлагането, да се увеличи търсенето и да се подобри качеството. И все пак зад сегашното покачване на цените стоят същите пазарни принципи, които регулират предлагането и търсенето. Кризата бе предизвикана от прекаленото предлагане и огромните запаси от кафе в световен мащаб. Очаква се наличностите за 2005 да достигнат 135 милиона чувала, за разлика от 151 милиона през 2004. Производството за 2005 ще възлезе на около 106 милиона чувала кафе, като миналата година е било 113 милиона. Реколтата на най-големия производител в света, Бразилия, се отразява най-силно на пазарните тенденции и затова погледите винаги са насочени към тази част на света. Там също добивите бяха ограничени през тази година, но това се отнася и до останалите водещи производители като Колумбия и Виетнам (в челото по количество, а не по качество).

Интересното е обаче, че въпреки стабилизирането на цените те се върнаха на средното ниво от 90-те години, но са с 25% по-ниски от тези през 80-те.

Класация на потреблението по света (в милиона чували):
САЩ - 18.2
Бразилия - 13,6
Германия - 9.4
Япония - 5.9
Франция - 5.3
Класация на производителите (в тонове)
Бразилия - 2 390 400
Виетнам - 850 000
Колумбия - 660 000
Индонезия - 376 800
Мексико - 319 900

Българите обичат да пият кафе и не е тайна за никого, че то представлява една от най-популярните напитки у нас. На човек се падат средно по 249 чаши годишно, но въпреки това се нареждаме все още сред развиващите се страни по отношение на консумацията на кафе. Годишно на човек у нас се падат около 2,5 кг сурово кафе. За да се изкачим до нивото на развит пазар, е необходимо потреблението да достигне 360 чаши за година. По потребление на кафе отстъпваме на Сърбия, Финландия, Германия, Гърция, но все пак сме пред Китай, Турция, Румъния и Русия. Годишният ръст на потреблението в България е около 6%.

Сериозен проблем у нас обаче продължава да е качеството на предлаганото кафе. Причината за тази трайна тенденция е липсата на кафе култура, а оттук потребителите лесно се оставят да бъдат заблуждавани от търговците. Масово се предлага арабика от най-добрите страни производители, а всъщност става дума за нискокачествена робуста. Важно е да се знае, че на средните цени в магазините е невъзможно да се предлага качествена арабика.

Не може да се отрече фактът, че напоследък българите започват да обръщат повече внимание на качеството в чашата и чинията, а потреблението на кафе не прави изключение. В България кафето се приготвя по най-популярните в света начини - еспресо, с филтър и по-рядко турско. Еспресото е най-разпространено, въпреки близостта ни с Турция. У нас с много бързи темпове се развива потреблението на разтворимо кафе и фрапе.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK