Гурме

Топ ресторантите във Варна

Веселина Маринова 01 юли 2006, 16:43

"Капитол"
Ресторантът е част от арт хотел "Капитол" на тихата улица "Петко Каравелов" в центъра на Варна. Успява да задържи нивото си на качествен ресторант за изискан вкус вече четвърта година и дори се е развил още, особено по отношение на винената карта, която сега е доста богата и освен професионален подбор на най-добрите български вина съдържа и интересни вина от Франция, Италия, Испания и новия свят. В "Капитол" има сомелиер, който постоянно обновява колекцията. А и всички сервитьори са завършили курс по сомелиерство. Трябва да се отбележи, че и чашите за вино тук са най-добрите. Приборите, посудата и всички аксесоари за маса са от класа.

Все пак нивото на ресторанта се дължи най-вече на шеф-готвача Георги Сикулидис, който разполага с пълна свобода при съставяне на менюто. Той е специализирал в Каталуния и е възприел оттам някои модерни кулинарни идеи, които претворява по собствен своебразен начин. Ястията му са пълни с авторско въображение. За тях шеф-готвачът използва както по-обикновени продукти и подправки, така и някои гурме ингредиенти като гъши дроб, трюфели или миди "Сен Жак".
Интериорът е в духа на стил сецесион - лек, разчупен и премерено луксозен. Клиентите ценители имат какво да опитат тук и изобщо всички гости се чувстват обградени със специални грижи. В момента се работи по разширяването на ресторанта и кухнята, като стремежът е по никакъв начин това да не засяга пълноценното функциониране на "Капитол".

Silver Gourmet
Вече сме представяли шеф-готвачът Пламен Станев в нашата рубрика "Кулинария". Той също е специализирал в Каталуния, както и в Германия, но е пълен със собствени неповторими идеи. Използва най-качествените и пресни продукти, зеленини и плодове - купува само прясна черноморска риба право от таляните. Пламен Станев е един много креативен шеф-готвач, който успява да създава нова модерна българска кухня - вкусна, оригинална и изискана. Дори е решил да работи без основно меню, тоест да приготвя ястия за деня и така да използва само сезонни и най-качествени продукти, купени току-що.

До скоро Silver Gourmet имаше една слабост - бедната винена листа. Отскоро и този въпрос е решен. В унисон с цялостната концепция за нова българска кулинария и вината са само български, но картата вече е богата и съдържа всички добри наши вина.

Silver Gourmet се намира в хотел Astera в южния край на Златни пясъци. Ресторантът е уникален за този курорт, където приличните заведения са рядкост. У нас едва ли има друг ресторант с подобен интериор. Дизайнът е подчинен на "сребърната" идея: сребърни лампи на Филип Старк, стилни сребърни декорации, грамадни огледала в сребристи обкови... И тъмносиви стени. Дизайнът наистина е авангарден и интересно се съчетава с авторската кухня на Пламен Станев и неговото непосредствено поведение.

"Мусала"
Ресторантът на луксозния Гранд хотел "Мусала палас" в самия център на морската ни столица може без колебание да се нарече гурме. С подобен ресторант биха се гордели световни хотели от най-висока категория. Обстановката е тежко луксозна, но уютна и гостите се чувстват изключително удобно, обградени от внимателни грижи. Тук действително няма случаен детайл. Сребърните подложни чинии, прибори и аксесоари са изработени по поръчка. Винените чаши са най-добрите. "Отговорността" за високата класа е естествено на целия екип от изключителни професионалисти, но специални заслуги имат двама души: Maitre d'Hotel Любомир Стоянов и шеф-готвачът Велин Великов.

Г-н Стоянов е минал през школата на круиз-компанията Radisson Seven Seas (6 звезди), където е стигнал до престижната позиция шеф-сомелиер. В "Мусала" той е вложил цялата си страст и солидни познания както за виното, така и за класното ресторантьорство изобщо. В ресторанта можете да опитате ценни класики от Бордо, Риоха или Тоскана, но и много интересни вина от други европейски страни, от новия свят и от България. При това съчетанията с ястията са премислени и създадени с разбиране и с въображение.

Както в повечето ресторанти с авторска кухня за изискан вкус по света, шеф-готвачът на "Мусала палас" Велин Великов предлага и дегустационно меню, от което наистина забележителни са трио от целина със сос от кисело мляко и планински лук и агнешки котлет със сос от розмарин и канела, флан от спанак и печени доматчета с билки. Майстор-сладкарят също приготвя великолепни фини сладкиши.

La Famiglia
Ресторант за модерна и изискана италианска кухня, със специален акцент върху прясната паста, която приготвят сами, и върху различните хлябове, които пекат всеки ден. Докато ястията, които предлагат горните три ресторанта, спадат към висшата кулинария, то храната на Пламен Петров в La Famiglia е, така да се каже, една модерна италианска класика. И все пак решихме да представим това "Посолство на добрия вкус" (както пише след името на ресторанта) именно тук, защото отношението на шеф-готвача и на целия екип към кулинарията и ресторантьорството е доста по-различно от това в серийните ресторанти. А и Пламен Петров обича да експериментира и внася някои свои авторски елементи в италианските ястия, които предлага - при това много успешни. Тук могат да ви сготвят великолепни ньоки от патладжан или равиоли със спанак, а също и качествени риби и морски дарове от чужди морета (но докарани пресни). Пламен е бил готвач в посолството ни в Рим пет години и през малкото си свободно време се учел на майсторлъка в италиански ресторанти. Още преди това се бил научил да не прави никога компромиси с качеството на продуктите.

Добри италиански и български вина - такова е съдържанието на винената карта. Сервитьорите, освен че обслужват много добре, умеят и да предлагат вино към всяко ястие.

La Famiglia се самоопределя като trattoria, което предполага непринудена и неформална обстановка. Затова и не би могъл да се причисли към ресторантите от най-висока класа. Но е място, където ценителите на особено добрата храна и виното ще има на какво да се насладят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK