Гурме

Варна за ценители

Вера Петрова 01 юли 2006, 16:57

Идеята да посветим специален брой на Варна се породи от впечатляващия начин, по който се развива градът в последните години. Безспорна предпоставка за това развитие е факторът, който допринасяше за Варна да се говори като за перлата на Черноморието, и това е туризмът. Той е връзката между миналото и настоящето - най-известното ни курортно средище от началото на ХХ век продължава да бъде град с традиции и стил. Самите варненци представят историята на града като преход от ориенталщината към европейското.

Всъщност именно ориенталският повей от миналото и фактът, че градът е бил конгломерат от националности, създават особения дух на Варна. Малките улички в старата част на града, различните национални кухни в заведенията на гръцкия квартал, обвитите в растителност стари къщи из центъра създават романтиката на курортния град. И тя е запазена навсякъде, където е проведена успешна реставрация на сгради. Но времето, в което живеем, налага своя ритъм. Във Варна усилено се строи, градът е най-апетитният у нас за чужди инвестиции, пазарът на недвижими имоти направи неимоверен скок напоследък. Тук са съсредоточени мащабни международни проекти, като например предстоящото изместване на търговското пристанище извън града и създаването на голям туристически порт.

Очевидно е, че Варна е град, предлагащ и кулинарни изживявания. Броят на заведенията е наистина изумителен - ресторанти, кръчми, бистра, кафенета, барчета има на всяка крачка. Онова, което прави впечатление на ценителя обаче, е качеството на някои от тези заведения. Варна е място, където можете да закусите с топъл симид или френски кроасан, да вкусите турски или грузински специалитети, но и да се насладите на авторска кухня от висока класа. Все повече са варненските шеф-готвачи, усвоили изкуството на висшата кулинария, и ние ще ви срещнем с най-добрите от тях.

Намерението ни е да представим Варна през погледа на посетителя гурме като място, което предлага разнообразни възможности, предизвиква любопитството към нови усещания и което може да бъде радост за сетивата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK