Гурме

Жорж Лагард: "Варна като Сен Мало..."

Любомир Бояджиев 01 юли 2006, 17:11

Защо избрахте Варна за създаването на фирмата "Лагард"?
По принцип търсех красив морски курорт някъде по света и след като направих проучвания в Куба, по източното крайбрежие на САЩ и особено в района на Маями, се срещнах с Валентин и Цветлена??? Спасови, който ми представиха Варна и впоследствие станаха мои съдружници. Харесах града и реших да започна. Варна има богато историческо минало и много римски останки. Казах си, че щом римляните са дошли тук, значи и аз ще дойда. Имам туристическо образование и винаги съм работил за туризма, имам хотели и ресторанти.

На прав път ли е според вас Варна в развитието на туризма?
Мисля, че бяха допуснати грешки и един от примерите са Златни пясъци. Това място загуби облика си на типичен български морски курорт, загуби чара си. Построиха се прекалено много нови сгради и човек би си помислил, че сме в Палма де Майорка или Тенерифе. Хотелите станаха прекалено големи, изчезнаха зелените пространства. Не виждам защо всичко по света трябва да изглежда по един и същи начин. За мен това е грешка.

А какво ви харесва във Варна? Всеки град си има някакъв чар....
Разбира се, Варна е изключително чаровен град. Обожавам пешеходните улици, театъра, общо взето, всичко, което е останало от епохата на виенската архитектура. Не харесвам толкова сградата на кметството или тази на "Сосиете женерал". Когато човек се разхожда, не може да не остане очарован от сградите, строени в началото на ХХ век и в периода между двете войни.

Намирате ли нещо общо между Варна и някои от френските градове?
Трудно е, но може би има нещо общо с Марсилия, тъй като става дума за пристанищни градове с морски курорти. По-скоро обаче бих сравнил Варна с някой град в Бретан, като например Брест или Сен Мало. По тези места, както и във Варна, има много моряци и кораби, но те се предимно търговски, а не туристически.

Вие сте готвач и имате два ресторанта във Франция. Как оценявате нивото на ресторантьорството в България най-общо?
Вече от 15 години познавам България и българските ресторанти. Трябва да призная, че изключително много ми харесва традиционната ви домашна кухня. За ресторантите мога да кажа, че нивото е доста непостоянно. Ресторантьорите като че ли залагат повече на печалбата, отколкото на самата кухня. Най-общо бих казал, че често се злоупотребява с цените, а това разваля много от хубавите неща. Разбира се, има много добри български готвачи и ресторанти, като много от тях са били в чужбина.

Варна е курортен град, който се посещава от все повече туристи. Успява ли да отговори на този факт нивото на ресторантьорството в града?
Най-общо погледнато, нивото е доста посредствено, и то най-вече в курортите около града по време на активния сезон. Мисля, че във Варна се сещам за около четири ресторанта с много добра кухня.

Как приемат българите традиционните френски кроасани и тестените изделия, които предлагате?
Смея да твърдя, че нашата продукция се приема много добре. А и цифрите говорят достатъчно, тъй като държим 10-15% от пазара. Започнахме с по-малко от 15 служители, а днес те са близо 200. Предлагаме и по-традиционни изделия, като например баница, а за Великден имаше достатъчно козунаци.

След като толкова добре върви бизнесът ви във Варна, нямате ли намерение да отворите и ресторант?
Действително обмислям развитие в областта на хотелиерството и ресторантьорството...

Отново във Варна?
Да, със сигурност в района на Варна и по крайбрежието. Аз и цялото ми семейство истински обикнахме Варна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK