Гурме

Сагата "Сахер"

Любомир Бояджиев 01 октомври 2006, 11:48

Едва ли има някой, който да не е чувал за огромното разнообразие на австрийската кухня и особено на сладкарството, към което с нескрита завист гледат дори френските майстор-готвачи. Колко пъти обаче сме се замисляли за историята на всяко едно кулинарно произведение? Името "Сахер" (на български би трябвало да звучи "захер", но се е наложило като "сахер") се е превърнало в неразделна част от културното богатство на Австрия наред с виенската опера и виенското колело в Пратера.

Традиция, лукс, стил и виенско очарование - всичко това обединява в себе си институцията "Сахер" вече близо два века. Началото на това сладко изкушение ни връща назад към 1832, когато австрийският политик принц Клеменс Венцел фон Метерних поръчал да му приготвят оригинален десерт за пристигналия във Виена важен чуждестранен гост. Загрижен за доброто представяне, принц фон Метерних дори подчертал, че не иска да остава разочарован. Шеф-готвачът обаче бил болен точно в този ден и да спасява честта на кухнята се паднало на 16-годишния чирак Франц Сахер. За най-голяма радост на всички той се оказал на достатъчна висота, за да се справи с огромното предизвикателство, и дори надминал всички очаквания, като създал неустоим шоколадов сладкиш. Принцът и неговият гост останали възхитени от нежния и пухкав шоколадов десерт със сладко от кайсия. Успехът увековечил името на младия готвач, с което започнали да наричат тази торта - Sachertorte.

От 30-те години на ХІХ век до наши дни прочутата торта е била обект на безброй имитации, но истинската рецепта се пази в тайна. Славата на тортата "Сахер" се разраства дотолкова, че в един момент Виена се разделя на два лагера в спор кой всъщност е създателят на оригиналната рецепта на най-известната виенска торта. Преди да продължим обаче с тази любопитна подробност, трябва да се върнем отново в ХІХ век, през 1876, когато синът на Франц Сахер - Едуард, създава хотел "Сахер" във Виена. Много скоро хотелът се превръща в любимо място за срещи на политици, хора на изкуството и аристократи. През 1880 управлението се поема от съпругата на Едуард Сахер - Ана, за която се разказват много истории и легенди. Освен с прочутия хотел тя остава известна с привързаността си към пурите и малките кучета. От 1934 хотел "Сахер" става собственост на фамилията Гюртлер, която съумява да запази духа и традициите на това култово за Виена място. През годините тук са отсядали принцът на Монако, кралица Елизабет Втора, Индира Ганди, Джон Кенеди, Ленърд Бърнстейн, Херберт фон Караян и много други.

Освен очарователната и луксозна атмосфера обаче за репутацията на хотел "Сахер" допринесла и едноименната торта, създадена от Франц Сахер. Той едва ли е подозирал, че един век по-късно вкусният сладкиш ще предизвика истински скандал и дори ще доведе до съдебен спор между двете емблеми на австрийското сладкарство - "Сахер" и "Демел". Двете си оспорвали оригиналността на прочутата торта. От една страна, хотел "Сахер" се позовавал на историческите връзки с Франц Сахер, а от друга - известната виенска сладкарница "Демел" твърдяла, че е откупила правата за производство на тортата "Сахер". Едва през 1962, след продължилия 25 години съдебен спор, Върховният съд постановил, че хотел "Сахер" може да нарича сладкишите си "оригинална торта "Сахер" (Original Sachertorte ), а на "Демел" дал правото да използва наименованието "торта "Сахер" на Демел" (Demel’s Sachertorte).

Извън тези любопитни подробности тортата "Сахер" е позната днес навсякъде по света като един от класическите кулинарни шедьоври, за най-голяма радост на любителите на изтънчения вкус. И въпреки че тайната на оригиналната рецепта продължава ревниво да се пази, продуктите за "Сахер" си остават едни и същи и до днес: яйца, захар, шоколад, конфитюр от кайсии, масло, брашно и, разбира се, още шоколад. Без да са известни на широката публика точните пропорции, се знае, че за глазурата на тортата се използват четири различни вида шоколад. Успехът на прочутия сладкиш е достигнал невероятни размери до такава степен, че годишно хотел "Сахер" произвежда над 300 000 торти, което прави 800-900 на ден! По Коледа производството достига дори 3000 дневно. Името "Сахер" присъства и в световните рекорди на Гинес - през 1998 във виенската сладкарница изработили торта с диаметър 2.5 метра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK