Гурме

Ресторант "Талисман"

Юлия Костадинова 01 февруари 2007, 16:20

"Талисман" е миналогодишният носител на най-голямото отличие в конкурса "Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal". Тогава той заслужи високия си приз заради безупречно изпълнена концепция за авангардна кулинария, която беше истинска сензация за България. Появяването на този вид висша кухня стана повод за дебат дали не е твърде рано за съществуването на подобен ресторант. Собственикът Милан Миланов още тогава заяви, че е сигурен в решението си и в никакъв случай не изпреварва събитията. Оказа се абсолютно прав. Стабилната аудитория на "Талисман" го доказа.

Сега, една година по-късно, след като затвори за повече от месец, ресторанът е с изцяло сменена визия. Тя значително повече отговаря на цялостната концепция в кухнята. Прецизното смесване на стилове, контрастът между бялото във всичките му нюанси и черното в интериора доста точно "партнират" на провокативния подход в кухнята.

Топготвачът Емил Минев при завръщането си от "Риц" Лондон преди около две години постави началото на екстравагантния облик на храната в "Талисман". Той бе и носителят на наградата за авторска кухня за 2005, именно заради иновативните си идеи. Най-ценното, което остави, бе един стабилен екип от високо мотивирани хора, за които работата в кухнята е творчество. След неговото заминаване те с лекота поеха задълженията му.

Днес неговият наследник – шефът Живко Иванов категорично заявява, че посоката е същата; ценителите на авангардната висша кулинария ще продължат да се наслаждават на авторски произведения като въздух от магданоз, пяна от зелена салата, желирано кисело мляко със зелен хайвер или станалото емблематично за "Талисман" кьопоолу от чушков мармалад с чипс от патладжан. Да не забравяме и това, че тук предложиха за пръв път у нас дегустационно меню, което се радва на изключителен успех.

"Винаги най-много са ме вдъхновявали гениите на испанската висша кулинария, споделя Живко Иванов. Възхищавам се от работата на Феран Адриа и на Хуан Мария Арзак и мечтая един ден да бъда като тях. Опитът, който Емил Минев ни завеща, е нещо наистина безценно. Давам си сметка, че сме пионери в авангардната кухня в България и това ме прави особено горд. Трудно е, коства много труд и време, но изпитваме удоволствие от това, което правим. За всички нас от екипа това е най-важното."

"Талисман" получи и наградата за селекция на напитките в миналото издание на конкурса "Ресторант на годината" заради добрия подбор на вината и над 250-те позиции във виненият лист. Днес се оказва, че винената карта е с около 180 предложения, по-прецизно селектирани, според Живко Иванов.
"Ще продължим да държим това ниво, което имаме в момента, ще продължим да експериментираме с техники и вкусове, ние знаем къде се намираме и докъде можем да стигнем", заявяват Живко Иванов и Милан Миланов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK