Гурме

Silver Gourmet

Веселина Маринова 01 февруари 2007, 16:29

Silver Gourmet се намира в хотел Astera в южния край на Златни пясъци и работи от 2005 година. Мястото е уникално не само за този курорт, където добрите заведения са рядкост, а и за цяла България. У нас едва ли има друг ресторант с подобен интериор.

Дизайнът е подчинен на "сребърната" идея: сребърни лампи на Филип Старк, стилни сребърни декорации, грамадни огледала в сребристи обкови. И тъмносиви стени. А също и забележително осветление, което превръща вътрешното пространство в една модерна магия. В интериора са вложени много талант, вкус и средства. Дизайнът наистина е авангарден и интересно се съчетава с авторската кухня на шеф-готвача Пламен Стамов и неговото непосредствено поведение.

Пламен Стамов е носителят на голямото професионално признание тази година, наградата за авторска кухня. За него сме писали няколко пъти на страниците на "Бакхус" . Той е специализирал в Барселона, а също и в Германия, където работил с модерномислещи френски готвачи. От тях и от новаторите на каталунската кухня е възприел ценни техники, но най-вече неуморната страст да поднася на клиентите си нови и незабравими вкусови изживявания. Пламен е истински творец и новатор в своята работа, пълен със собствени неповторими идеи. Изцяло сменя менюто на ресторанта всеки месец. Използва най-качествените и пресни сезонни продукти, зеленини и плодове, които сам купува от пазара - такива, които истински го вдъхновяват. Доставя си и прясна черноморска риба направо от таляните. Изключително креативен, той успява да създава нова модерна българска кухня - вкусна, оригинална и изискана. Не бива да подминаваме и факта, че е и великолепен сладкар - не сме забравили колко ни впечатли неговият "маков сладолед с шоколадови корени".

Като всеки готвач, встрастен в професията си и горд с нея, Пламен обича да се появява пред гостите и да обсъжда с тях, в един професионално-приятелски тон, своите ястия, идеи и всякакви кулинарни теми.

До скоро Silver Gourmet имаше една слабост - бедната винена листа. Сега и този въпрос е решен до голяма степен. В унисон с цялостната концепция за нова българска кулинария картата вече съдържа всички добри родни вина и се обогатява постоянно с нови вина от цял свят. И все пак, при този висок анонс на храната, интериора и обстановката, ресторантът няма да загуби, ако винената карта стане още по-богата и разнообразна.

Пламен Стамов, който е лицето на този интересен ресторант, е индивидуалист. Той без парадност казва, че не иска да прилича на никого. Затова и Silver Gourmet е един неподражаем ресторант със собствена физиономия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK