Гурме

Епикурейска вечеря на покрива на Банкок

Любомир Бояджиев 01 март 2007, 11:48

Гостите бяха посрещнати в ресторанта на 65-и етаж на небостъргача с килим от розови листенца. Менюто включваше възможно най-добрите пресни продукти, доставени със самолет от различни точки по света: руски хайвер от моруна, трюфели от Перигор, бретонски омари, говеждо от Кобе и много други, като всичко това бе придружено от шампанско Dom Perignon и някои от най-прочутите вина. Антоан Вестерман, шеф на ресторанта Le Buerhiesel в Страсбург, предложи миди Сен-Жак, като във всяка чиния имаше по 100 г трюфели от Перигор. Ален Соливерес от известния парижки ресторант Taillevent сервира на отбраните гости един от специалитети си "крем брюле от гъши дроб", придружен с шампанско Cristal 1990. Бутилка от това шампанско струва над 600 долара, но въпреки това бе едно от "най-евтините" вина на необикновената вечеря. Сред другите изненади от винената карта трябва да споменем някои от най-големите вина в света като Romanee Conti 1985, Château Mouton Rothschild 1959, Château d'Yquem 1967 и Château Palmer 1961. Последното вино се смята за "едно от най-големите семпли вина на ХХ век", според Алън Грифитс от британската фирма Berry Bros & Rudd, доставила по шест бутилки от всички вина за тази съботна вечеря. Цената само на предложените вина възлизаше на повече от 150 000 евро!

Един от шестимата прочути готвачи, французинът Жан-Мишел Лорен разказа пред "Бакхус" интересни подробности за уникалната вечеря. Лорен е собственик и шеф-готвач на La Côte Saint Jacques в Жоани (Бургундия), част от престижната верига Relais et Châteaux.

Как се озовахте на 65-ия етаж, в ресторант Mezzaluna?
Доколкото знам, подобна вечеря не е организирана никога досега. Имам предвид по отношение на готвачите, които бяха събрани, по отношение на качеството на продуктите и особено на вината, които действително бяха изключителни! Вечерята бе организирана от хотел Lebua в Банкок, който от миналата година провежда така наречените събития Epicurean masters of the World. Канят се различни шеф-готвачи, които в рамките на седмица приготвят няколко обеди или вечери. Аз участвах и миналата година, когато бяхме десетина души и всеки един приготвяше сам една вечеря. Последният ден бе определен за гала-вечерята, в приготвянето на която участвахме всички. Тази година седмицата протече аналогично и аз приготвих един обед и една вечеря.

Как избрахте ястието, което представихте на гала-вечерята тази година?
Основният критерий, с който трябваше да се съобразим, бяха вината. Те бяха избрани преди ние да предложим ястията. Към омара, който аз сготвих имаше Romanee Conti 1985 и аз се съобразих с характера му. Това беше първото червено вино за вечерта и като такова бе "най-гъвкавото". Реших да приготвя морски продукт и се спрях на омара, но за да му придам по-интензивен вкус го съчетах с телешки джолан и мозък. Получи се много добро съчетание. Разбира се, ние готвачите трябваше да се кооридинираме помежду си, кой какво ще предложи, за да не се повтаряме и за да има все пак някаква последователност в менюто.

Имаше ли с вас екип от Франция или работехте с местни готвачи?
С мен бяха моя chef de cuisine и сладкаря от La Côte Saint Jacques, но иначе си работехме с местния екип. Трябва да отбележа, че всички те са много добри и компетентни готвачи.

А може ли да се сравнява нивото на ресторантите в Азия и Европа?
В Банкок има много добри ресторанти. Там са представени най-различни кулинарни традиции като се започне от тайландската, японската и се стигне до френската и италианската.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK