Гурме

La Pergola – съвършенство по италиански

Жоро Иванов, шеф-готвач на българското посолство в Рим и на Грандхотел "София" 05 юли 2007, 13:59

Италианците имат една изключително важна сензитивна база за това какво е постигнала дадена нация и държава - добрата кухня и продукти. Те до голяма степен определят състоянието, настроението и работоспособността им. Изобщо в днешно време добрата кухня и храна присъстват навсякъде, всичко минава през масата - дипломация, бизнес, култура. Според храната разбират кой си и какво е твоето отношение към света. Може би звучи твърде философски, но е неоспорим факт.

Храната и добрата кухня в Италия са издигнати в нещо повече от култ. Хората говорят за тях с наслада и изпитват благодарност към шеф-готвачите и ресторантите, които са посетили. Истина е, че от незапомнени времена италианците умеят да се наслаждават на живота и добрата храна. Качеството на продуктите е високо, произведени са с отговорност и професионализъм. Всяка храна, която вкусите, е чудесна и добре приготвена. Зехтинът, хлябът и виното присъстват на всяка трапеза. Сирена като пармиджано и проволоне, колбаси като прошуто от Парма и Сан Даниеле, както и зеленчуците и месото са с изключително качество и съхранена традиционна технология на производство. Вярно е, че когато обичаш да се храниш и цениш храната, не можеш да допуснеш грешки в производствената технология, с оправданието, че потребителите не са достатъчно платежоспособни, както се случва през последните години в България.

В Рим, Вечният град, наред с вековната история и култура блестят и звездите на "Мишлен". В италианската столица са три от най-известните ресторанти от ранга на "три звезди от "Мишлен": La Pergola с шеф-готвач Хайнц Бек, Baby dell'Aldrovandi с шеф-готвач Алфонсо Лакарино и Don Alfonso с шеф-готвач Фабио Балтазаре.

Ресторант La Pergola се намира на последния етаж в сградата на хотел Hilton Cavalieri, луксозен, елегантен, с изтънчено меню, безупречен сервиз и фантастична панорама към Рим.

Хайнц Бек е един от най-прочутите "Мишлен" шеф-готвачи в Италия. Роден е във Фридрихшафен, Бавария. Работи и изгражда своите професионални качества само в Мишленови ресторанти в Германия. От 1994 е шеф-готвач на римския ресторант La Pergola, който през 2006 спечели трета звезда от "Мишлен" и бе класиран на първо място в Рим и на второ място за Италия от гида Gambero Rosso. В своята готварска книга, издадена през 2001, Бек разказва за начина, по който съчетава традиционната римска кулинария със своята северноевропейска чувствителност. "Винаги търся нови комбинации от вкусове и текстури, нови решения и изненади, като се отнасям с уважение както към местната кухня, така и към италианското кулинарно наследство като цяло, казва той. Използването на новаторски техники и модерно оборудване ми позволява да съхранявам изцяло вътрешно присъщите качества на много продукти."

При Бек се усеща един търсен баланс между менюто а ла карт през годината или всеки сезон и специалните предложения, които приготвя, докато продължава да експериментира, да се учи и да дегустира. Храната носи изцяло неговия почерк, без претенции за модерност и авангард в стила. Той просто готви прибрано, внимателно и талантливо или с онова, което италианците наричат sprezzatura – майсторлъка на прикритото изкуство. Стилът на кухнята е средиземноморски, а от авторските рецепти на шеф Хайнц Бек може би най-впечатляващи са карпачо от лангустини и черен хайвер, калмари с ананас, цветове от тиквички с паста, бонбони от сирена с хайвер, телешко с червено вино.

Ресторантът спечели и най-голямата награда на престижното винено списание Wine Spectator за винена изба, чиито бутилки надхвърлят 50 000. Вината се съхраняват в подземна изба с оптимална постоянна температура, като за тях се грижи сомелиерът Марко Рейтано, който е разделил вината в два листа – единият строго италиански, а другият – с вина от цял свят.
Има избор и от 20 различни минерални води от Италия, а също и богато меню с чай и кафе, което включва примерно чай, наречен "Златото на петте династии".

Съдове от муранско стъкло, порцелан Bernardaud и птифури, поднесени в ръчно изработена от ковано сребро ракличка - в La Pergola всичко е изпипано до най-малката подробност.

Салонът е тежък и елегантен, но с уютно осветление, което създава приятелска атмосфера. Дървено-ратановите столове и многото растения олекотяват допълнително усещането. Но ако клиентите седнат на терасата, прохладата, зеленината и гледката към града ще създадат още по-пълноценна среда за наслада от превъзходните ястия и вина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK