Гурме

Здраве и традиции от Гърция

"Бакхус" 01 октомври 2007, 14:02

Всички почитатели на здравословното хранене са чували за така наречената "средиземноморска диета", благодарение на която жителите на средиземноморските страни от хилядолетия насам се радват на чудесно здраве и дълъг живот. Не по-малко известно е, че основна съставка в средиземноморското меню е зехтинът.

Още древните гърци вярвали, че студено пресованият зехтин е изключително полезен за човешкото здраве и го препоръчвали за всякакви видове заболявания. След Испания и Италия именно Гърция е третият в света производител на зехтин. В южната ни съседка обаче се консумира едва половината от произвежданато количество, а останалото се предлага на световните пазари.

Един от най-големите износители на гръцки зехтин е компанията Minerva, която е добре представена и в България. Компанията може да се похвали с богати традиции и история зад гърба си, което е гаранция за качеството на произвеждания зехтин. Фирмата Minerva e основана през 1904 от двама гръцки бизнесмени като малък магазин, където пакетирали и продавали зехтин в тенекиени кутии. Първата бутилка под марката, която днес е известна почти в цял свят се появява през 1936. Днес компанията произвежда и дистрибутира над 30 марки хранителни олиа, готварски мазнини, маргарини, маслини и маслинови пасти. За изминалите повече от 100 години водещ принцип за Minerva винаги е бил повишаването на качеството. Затова и през 1996 е построена изцяло нова фабрика на стойност 35 милиона евро. Тя има капацитет за 60 000 тона годишно, а резервоарите й побират шест милиона литра. Бутилиращата линия обработва 15 000 бутилки на час, като строго се спазват всички хигиенни норми.

Продуктите

Minerva Extra Virgin е студено пресован зехтин, селектиран специално за вашия вкус от най-качествения сорт маслини Koroneiki, който притежава наситен зелен цвят и характерен плодов вкус

Minerva Pure зехтин е подбран от най-качествените гръцки сортове маслини и произведен чрез процеси, запазващи ниската киселинност. Този зехтин е с балансиран вкус, светло зелен цвят и чист, класически вкус и аромат.

Minerva Olive Pomace Oil е зехтин предназначен за готвене, като се произвежда при условия на стриктен качествен контрол, има високо съдържание на мононенаситени мазнини, издържа на високи температури и е подходящ за хрупкаво пържене без миризми.

Minerva предлага на българския пазар и лимитирани продукти, които са допълнение към голямото семейство на компанията. Organic е студено пресованият Extra Virgin зехтин, извлечен от био–култури, отглеждани без изкуствено напояване, химически пестициди и тор. Minerva произвежда и Extra Virgin със защитено наименование за произход от областта Каламата, известна с превъзходното качество на маслини и зехтини. Този зехтин се отличава се с изключително добър плодов и балансиран вкус с бадемови нотки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK