С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Търси се: Десертът на нашето време

текст Дария Манова, фотография Йоана Петрова, Цветелина Белутова, Албена Шкодрова
16 Септември 2011, 17:39
Share Tweet Pin it Share

Вила "Росиче"

(София, ул. "Неофит Рилски" 26)
Торта с кестени, зелена "Шведска принцеса" с марципан, кроасани с бадеми, домашна бисквитена торта - десертната витрина на тази класическа скрита забележителност на града е успокояваща с постоянството си.

Villa Cafe
(София, ул. "Яков Крайков" 22) 
Плодови пайове, класически крем брюле, щрудели - зависи какво ви се падне, някои от десертите тук са извън менюто. Всичко е вкусно, а довършителният щрих са домашните лимонади.

Lime
(София, ул. "Граф Игнатиев" 40 и Бизнес Парк София, сграда 7Б)
Домашен кейк с лайм и кисело мляко, амарето чийзкейк, шоколадови трюфели, маков кейк - изборът тук е между познати неща в леко непознат вариант, допълнени от солиден избор от кафета, чайове и лимонади.

"Tea"
(София, ул. "Жулио Кюри" 10)
Павлова, орехова торта с боровинки, торта със зелен чай, сливов пай (през август), също и "макарон"-и, лимонов, малинов и орехов тарт, солени гевречета и всевъзможни сладки - тази сладкарница поддържа интересния си асортимент вече десет години.
 
Като цяло картината с наистина качествени, интересни, добре изработени, и най-вече вкусни, не само сладки десерти звучи малко сиво. И все пак постепенно започват да се появяват места с интерес и умения за по-нестандартни сладкиши. Някои от тях залагат на западна мода - макарони (от френските, не италианските), къпкейкове, карамел с морска сол (придобил особена популярност в Щатите, където е любим дори на президента Обама). Други - и това е далеч по-ценно - опитват да създадат нещо свое.

На пазара се появяват нови и нови продукти и приспособления - от тапиока, тонка бобчета, "тероарни" шоколади и жасминова вода до машини за тарталетки, вани за шоколад и тръби за правене на миниатюрни марципанови петифури. Има някакъв напредък и с "местните" продукти: розово масло/рози, смокини, зелени орехи, тахан, мармалад, локум, петмез. Започнаха да се забелязват и хора, знаещи (къде на теория, къде на практика) какво да правят с тях.

Кулинарните ни предавания, публикации и блогове се разрастват доста бързо. Не е много ясно, дали паралелно с тях се увеличават и почитателите на готвенето като цяло и сладкарската му част в частност. Но пък по наблюдения на Йоана, автор на популярния блог www.kulinarno-joana.com, например най-голям интерес сред читателите й будят именно десертите. Е, сред тях най-търсена се оказва рецептата за тирамису - навиците явно се разчупват трудно.

Така че вече не ни липсват нито съставки, нито знания (или поне достъп до тях) за десерти с въображение, които наистина да олицетворят десетилетията, в които живеем. Остава само да не губим надежда, че те наистина ще се появят в най-скоро време, за да разнообразят гореспоменатата света троица на сегашните менюта. А междувременно можем да си представим - ако не самите десерти, то поне чертите, които е хубаво да имат.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Meister Eckhart
    21, 49, 09 Октомври 2011, 21:49

    ЕЕЕ, голяма статия!н

    the devil is in the data

    !

Реклама »