Гурме

Седмица на ресторантите

текст Дария Манова, Спас Спасов, Михаил Ванчев 16 декември 2011, 19:38

КАКВО?

13 ресторанта в 4 града, с 18 различни менюта - в сутрешен, обеден или вечерен вариант, придружени от 24 български и италиански вина на 4 наши изби и 1 вносител, 7 дни поред - така изглеждаше първата "Седмица на ресторантите", организирана от "Бакхус". Събитието се проведе между 21 и 27 ноември в София, Варна, Балчик и Пловдив и имаше семпла идея - да направи ресторантите по-достъпно удоволствие и да подреди интригуваща пътека на откритията из тях. Да запознава. Любителите на гастрономични и енологични удоволствия с нови менюта и винени листи - на вече познати ресторанти и изби или пък на непосещавани/неопитвани такива, а самите ресторанти и винарни - с предпочитанията на публиката.

Резултатът се оказа интересен - някои готвачи се впуснаха в експерименти и откриха нови вкусове, докато други решиха да покажат още веднъж утвърдения си кулинарен почерк; някои ресторанти откриха нови добри съчетания между храната си и вината на избите участници; те пък спечелиха нови почитатели сред посетителите, които от своя страна подходиха с интерес към цялото събитие и в течение на Седмицата успяха да прегледат нейните менюта и винени листи онлайн 8766 пъти. И да си купят близо 300 куверта.

КЪДЕ? КАК?

El Simpatico, Балчик
(коментар от главния готвач Николай Нинов)

Водещото при менюто ни за Седмицата бяха сезонните продукти - така постъпваме и с основното си меню, което е посветено предимно на прясната риба (крайбрежен ресторант сме, и това е естествено водещо при нас) и здравословни техники като готвене на пара. А при измислянето на десерта се получи нещо ново за мен като комбинация: традиционна лайм тарта с компот от нар. Десертът придаде фюжън завършек на "Седмичното" меню, беше и лично мое откритие за ново съчетаване на вкусове.

Salt&Pepper, Пловдив
(коментар на ресторанта)

Пловдивският ресторант посрещна с интерес Седмицата още преди началото й. "Бях готов с идеите три седмици преди събитието", каза главният готвач Слави Колибаров. Хрумването му да съчетае гъши дроб с японски суши ориз като акцент в специалното меню е привличало всеки обед шумна група италианци, които четири дни си поръчвали само от него. "Откритие" за екипа на ресторанта пък са станали вината на "Едоардо Миролио", които подхождат дотолкова добре на менюто, че сигурно ще наложат пренаписване на винената листа, каза управителят Катерина Фратева.


A Fiori, София
(впечатления от редакцията)

Този малък ресторант с голяма гледка (над жълтите павета) беше подготвил две, еднакво интересни менюта - с рибен и с месен акцент. Избрахме си второто и най-хубавият момент дойде в самото начало - това беше удивително простата, но също толкова запомняща се салата с цикория и телешко. Свежа и лека, въпреки солидния грамаж, салатата включваше опечени до розова сърцевина телешки филенца, листа цикория, рукола, лоло росо и айсберг, както и свежи цитрусови нотки - под формата на филенца и винегрет от портокал.

The Papa at City, София
(впечатления на редакцията)

Ресторантът се стреми да бъде италиански до последната маслина, затова и менюто му за Седмицата (в цели три варианта) е изцяло "апенинско" на вкус. Ще се спрем на впечатлилото ни Opposto di Vittelo - изключително тънко нарязано телешко, печено и залято с чесново-горчичен сос, което обгръщаше "островче" от шафраново ризото с пармезан "по милански".

"Мезон Годе", София
(коментар на посетител)

Дегустационното меню тук се оказа част от основното, но пък това беше добре, защото включваше две от любимите ми неща в ресторанта - охлюви, запечени с масло и билки и поширана круша.


Bodega, София и Варна
(впечатления на редакцията)

От тези два ресторанта-близнака в двата края на страната, по-голям късмет с посетителите сякаш извади софийският. За разлика от други места, "Седмичното" меню при него беше изцяло авторско хрумване. А почеркът на "автора", готвача Робин Виляреал, се познаваше по тапасите с тон: "кръстчета" от ивички жълта риба тон, панирана в трохи от хамон иберико, и цвекло, придружени от тартар от зеленчуци.

"Метрополитън", София
(коментар на посетител)

Впечатли ни най-напред обслужването - всяко ястие и вино от Седмичното меню ни беше подробно описано: особености, реколта, съставки... От самото меню най-много ни зарадва теринът от патешки дроб - беше в комбинация с мед, орехи и аромат на трюфел и поръсен с любопитни "пуканки" от амарант.


Pavillion, София
(коментар на ресторанта)

Менюто на Седмицата се вписа по любопитен начин в концепцията на това софийско бистро, което иначе следва подхода на френските си първообрази - предлаганата храна тук се появява всеки ден на черна дъска до входа. В продължение на седем дни "Павилион" за пръв път от съществуването си се сдоби с фиксирано меню на хартия - за закуска и вечеря. Резултатът се хареса на ресторанта, който отбеляза прилив на посетители.

Hotel Festa, София
(коментар на ресторанта)

Този хотелски ресторант, свикнал да приема по-често чужденци, през Седмицата стана обект на интерес и откъм българска страна и се сдоби с нови клиенти.

Trattoria da Vincenzo, София
(впечатления от редакцията)

Тук напливът някак не съвпадна с очакванията, но пък не промени факта, че неаполитанската тратория си остава едно от местата с най-хубава паста в столицата.


Dell'Arte, София
(впечатления на редакцията)

Този нов средиземноморски ресторант реши да използва Седмицата, за да покаже най-интересните акценти от основното си меню. Един от тях бяха симпатичните палачинки с плънка от сирена и настърган трюфел отгоре със звучното име Crespelle Cacio di Norcia, които се оказаха сполучлив преход от крем супата към патешкото магре.

"Акант Руж", Варна
(коментари на ресторанта)

Интересът покрай Седмицата беше дотолкова голям, че в един момент се наложи да презареждаме с вина на "Едоардо Миролио", каза управителят Любомир Стоянов. Друг приятен резултат от събитието - ресторантът е събрал база с контакти на нови клиенти.

И малко за питиетата:

Четири от най-харесваните изби у нас – "Домейн Бойар", "Едоардо Миролио", "Румелия" и "Черноморско злато", предоставиха по шест от хубавите си вина. Към тях се присъединиха вносителите Royal Eno Distribution с вина от Верона и Франчакорта и Maxxium България с уиски The Macallan и ликьорното Drambuie, осигуряващи хубав завършек на вечерите. В Седмицата на ресторантите взеха участие и дегустационните води San Pellegrino и Aqua Panna.

Някои от посетителите на Седмицата посочиха вината, които им харесаха най-много (изписани тук по азбучен ред на избите):

- "Домейн Бойар" - Ars Longa

- "Едоардо Миролио" - Blanc de noir

- "Румелия - Мерул Резерва"

- "Черноморско злато" - Brandy Cask

- Royal Eno - Lugana, Villa Bella


Благодарим на всички посетители на Седмицата, които попълниха картата ни за обратна връзка за събитието. Наградата от бутилка уиски The Macallan ще получи Веселин Захариев (името му беше изтеглено сред имената на 73-ма посетители на Седмицата, които са попълнили карта за обратна връзка, в присъствието на свидетели). Наградата е предоставена от нашия партньор
Маxxium Bulgaria.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK