С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

  • Гнусно срещу вкусно

    текст Пепа Витанова
    снимки: Shutterstock 25 Май 2011, 12:20

    "Сега тук ще се бъркат палачинки. Сега тук ще се пекат милинки. Сега тук ще се правят курабийки – каза Пипи. Тя взе три яйца и ги подхвърли високо нагоре. Едното падна върху главата й и се счупи, а жълтъкът потече по лицето й. Другите обаче улови ловко в една тенджера." Ако някои може да се чувстват отвратени от този ексцентричен метод на готвене, за Томи и Аника палачинките на Пипи са най-вкусното нещо на света. За тях, и за милиони читатели.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дървено масло forever

    текст Дария Манова
    снимки: Creative Commons 25 Май 2011, 11:48

    ПРИЛОЖЕНИЕ: В гранясал вид, смесено със серт тютюн или лют пипер, е добро за изтребване на дървеници. Превряло с трендафилови листове е твърде добро за косите на момичетата. Добра грижа за овцете – ефикасно средство да им лъщи руното. С него могат да бъдат приготвени много и отлични ястия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Cucina Italiana отвъд пицата и пастата

    текст Росица Илиева, снимки Цветелина Белутова
    снимки: Цветелина Белутова 25 Май 2011, 11:34

    Петима италиански готвачи в София от всички краища на Апенините илюстрират невъобразимото разнообразие на своята кухня

    Share Tweet Pin it Share
  • Lord of the Chefs: на една осма от целта

    текст Пепа Витанова
    18 Април 2011, 17:25

    Share Tweet Pin it Share
  • Храната 30 кадъра в секунда

    текст Албена Шкодрова
    снимки: Food Festival 18 Април 2011, 17:21

    Food Film Festival в Амстердам показа кулинарните филми като отделен жанр, изненадващ с качество, разнообразие и въздействие върху общественото мнение

    Share Tweet Pin it Share
  • След Фукушима

    текст Пепа Витанова
    снимки: Shutterstock 16 Април 2011, 01:10

    На ресторант с дозиметричен кръг в ръка

    Share Tweet Pin it Share
  • Свят зелен и милостив

    Текст Деница Каменова и Румяна Босева в София, Силвия Тулева във Варна, Одет Гълъбова в Пловдив, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 16 Април 2011, 01:03

    Без месо в София, Пловдив и Варна: девет явни и по-тайни места за по-добрите сред нас

    Share Tweet Pin it Share
  • Кри-Ко-Тув

    текст Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 16 Април 2011, 00:19

    Когато хората с бели шапки срещнат хората с черни, в кухните се появяват предмети като Крикотув, ЕмулсияНагревател, чиния с електроди и преса за храна с мощност от 6000 бара

    Share Tweet Pin it Share
  • Сънищата на един шокунин на суши

    текст Вера Траянова
    снимки: Berlinale festival 18 Март 2011, 12:02

    Режисьорът Дейвид Гелб разказва за тайните на 85-годишния японски готвач, чийто ресторант – с девет места и използващ тоалетната на токийското метро, получи три звезди от пътеводителя "Мишлен". Документалният филм "Джиро сънува суши" беше представен през февруари на Берлинале

    Share Tweet Pin it Share
  • Напълно съществуващи

    Текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 17 Март 2011, 14:29

    Най-добрият бутик за сирена на Европа - Michel van Tricht&Zoon в Антверпен, е сочна илюстрация за чудното преобразяване на белгийските млечни продукти

    Share Tweet Pin it Share
  • Българските сирена: кратка биография

    текст Дария Манова
    снимки: stara-sofia.com 17 Март 2011, 14:15

    Между 3000 малки мандри преди 1944 г. до няколко бутикови производители днес, производството на сирене в България е мизерно като за страна с амбиции. Все пак надежда има. Особено ако законите престанат да пречат

    Share Tweet Pin it Share
  • Химици в кухнята

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 17 Март 2011, 14:01

    "O/W + G _____> (O + G)/W е формулата, с която може да се опише процесът на разбиване на сметаната, чрез който се получава бита сметана", се казва в една публикация на британското Кралско химическо общество. "Концепции 2011" в София демонстрира защо има смисъл да се мисли по този начин за храната

    Share Tweet Pin it Share
  • BELGOurmet

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 17 Март 2011, 13:15

    Няколко идеи как да ядете "регионално" в Белгия, където всеки туристически план безславно се дави в порой кулинарни находки

    Share Tweet Pin it Share
  • Bànitsa vs. Баничка

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 18 Февруари 2011, 16:57

    Със синьо сирене и орехи или с манго и кокосово мляко, постмодерни български банички греят върху тезгях от епохата на Гауди в центъра на Барселона

    Share Tweet Pin it Share
  • Сладко-горчиво Торино

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 17 Февруари 2011, 12:07

    "Торино е прелестен град. Булевардите са невъобразимо широки, павираните площади са грамадни, сградите – внушителни и красиви... Тротоарите са с големината на средностатистическа европейска улица и са покрити с двойни аркади, крепени от дебели каменни колони. Можеш да се движиш от единия до другия край на тези просторни ходници, като през цялото време си на закрито, по продължение на пътя ти се точи низ от чудесни магазини и приканващи гостилници." Така звучат впечатленията за този град на Марк Твен през 1880 г. Десетилетия по-късно гледката и усещането са практически същите: простор, ведрост, богатство, култура и цели 18 километра портици в центъра, под които се редят чудесни места за хранене и пазаруване.

    Share Tweet Pin it Share
  • 10х Храни от криптата

    текст Нева Мичева и Албена Шкодрова
    20 Декември 2010, 14:42

    Вкусването на "опасните храни" е като познаването на забранения плод – точка, отвъд която няма завръщане и след която пиршеството без доза уплах или риск става немислимо

    Share Tweet Pin it Share
  • Cuisine noirе

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Декември 2010, 13:52

    Черно-бяло кино, отвореният, отразяващ празника капак на черен роял, черни ръкавици до над лакътя, pinot noir, домино, бутилки с черни етикети. Всичко е приглушено в салона, в чийто монохромен полумрак се открояват само няколко цветни акцента. Светлината като че се процежда през храната на масата, като през филмов екран: златна охра, малко снежно бяло, и останалото – черно

    Share Tweet Pin it Share
  • Късче рай върху филийка

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Декември 2010, 13:35

    "Моята представа за Рая е да ям пастет от foie gras под звуците на тромпети", казва британският писател от ХІХ век Сидни Смит. За тромпетите не е много сигурно, но гъшият дроб със сигурност е на райската трапеза за мнозина homo sapiens, живели през последните пет хилядолетия

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Байон

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 24 Ноември 2010, 13:32

    Загърбил буйното си минало, изпълнено с морско корсарство и китолов, този френски град днес се е отдал изцяло на другата си слабост - създаването и поглъщането на кулинарни прелести

    Share Tweet Pin it Share
  • The BG Food-Blogging

    текст Силвия Тулева
    снимки: sharemykitchen.com 24 Ноември 2010, 12:52

    Архитект, музикант, сладкар, дизайнер на мебели, психолог, студент, фотограф - такива са в живота някои от най-добрите кулинарни блогъри у нас. Те самите обаче предпочитат да се описват чрез храната

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »