Вина

Penfold's, или колко е важно въображението

Юлия Костадинова 01 февруари 2006, 14:09

Penfold's е живата история на австралийското винарство. Без да преувеличаваме. Избата е съвременник на най-ранната заселническа история на Южна Австралия. Основана през 1844 година, тя се появява едва осем години след като първите англичани основават колония там. Тогава младият лекар Кристофър Роусън Пенфолд и съпругата му Мери купуват "имението Магил с приятно разположение и 500 акра много добра обработваема земя за сумата от 1 200 английски лири", както е записано в документите на избата.

Подобно много от практикуващите медици по онова време Кристофър вярвал в лечебните сили на виното и, тръгвайки към Австралия, семейството било твърдо решено да засади не малка площ от бъдещата си придобивка с лозя. За целта те донесли със себе си посадъчен материал от Южна Франция и веднага след пристигането засадили първото си лозе. По-голямата част от времето Мери сама се грижела за имението, лозята и виното, докато съпругът й преглеждал пациенти в каменната къща, където живеело семейството. Още тогава всички я наричали The Grange (чифлик - англ.). Доктор Кристофър Пенфлод лекувал успешно с бакхусовата напитка, родена и отгледана от лозето в The Grange от съпругата му.

Той предписвал виното като тоник за анемични пациенти. До 1870 година, когато починал Кристофър, лозето, което вече всички наричали The Grange, се простирало на територия от над 60 акра и съдържало доста интересен букет от сортове: гренаш, вердельо, мурведър, фронтиняк и педро хименез. Избата вече произвеждала подсилени и сухи бели и червени вина за разширяващия се пазар във Виктория и Нови Южен Уелс. Мери Пенфолд продължила да се грижи за избата близо 30 години след това и именно благодарение на нейната прозорливост и умение да ръководи Penfold's днес е това, което е - една от най-модерно мислещите австралийски изби. Точно тук е ключовият момент - тази винарна с над един век история е сред най-гъвкавите играчи, винаги отворена към нови технологии и идеи. Може би това е формулата на успеха?

Но за всичко си има причина. Причината Penfold's от едно лозе да се превърне в най-големия собственик на земя в Южна Австралия и Нови Южен Уелс до голяма степен се дължи и на три други личности - Франк и Джефри Пенфолд-Хайленд и Макс Шуберт. Първите двама - наследници на семейния бизнес, а последният - невероятно креативна личност и движещ фактор в компанията от 1931 г. до края на 90-те години на XX век. (Впрочем той е първият, който влиза в управителния съвет на фирмата без да бъде част от фамилията).

Франк и Джефри, внуци на Мери и Кристофър, започват да инвестират в закупуването на нови земи и засаждане на лозя в началото и средата на 40-те години. Точно тогава светът е в криза, изправен пред най-страшната война - Втората световна. Навсякъде фермите пустеят, а повечето от трудоспособните австралийци са мобилизирани. След 1945 постепенно икономиката на страната се съживява, пристигат и нови емигранти от Източна Европа, Гърция и Италия и винарският бизнес започва да работи първоначално на по-слаби обороти, а след това с все по-голяма сила.

В момента Penfold's притежават лозя в най-апетитните райони на Южна Австралия - Бароса, Идън Вали, Макларън Вейл, както и още по-на юг в Куунавара, около Бордъртаун и Роуб. Можете да си представите богатството от стилове във виното, някои от които по-плътни и обагрени, други - по-ефирни и ароматно-плодови. Макар че компанията е може би най-едрият земевладелец и собственик на изби в тази част на страната-континент, Penfold's работят и с частни производители на грозде, с много от които имат договори от няколко поколения. Няма нужда да цитираме отдавна известната на винарите по цял свят максима "доброто вино се ражда в лозето", само ще допълним, че за доброто лозе е нужно страшно много работа, а австралийците не се боят от нея.

Така стигаме до най-съществената част - виното.
Отдавна има един благороден спор по въпроса дали винарството е наука или изкуство. Докъде свършват химичните процеси, за да отстъпят място на философията, въображението и занаятчийските умения на старите майстори винари? Точната пропорция е някъде по средата.

Онези от вас, които познават Penfold's, знаят, че те произвеждат много широк кръг от вина. Като започнем от сладките и подсилени вина, с които завладяват пазара в края на XIX и началото на XX век, през по-сухите тип шери вина и дори пенливите, днес компанията прави само сухи бели и червени вина от определени сортове и сортови купажи. Защото само чрез експерименти може да се установи какъв е максимумът на едно лозе и кой е най-добрият подход при винификация.

Едва ли има съмнение за сънародниците им, че те са в основата на голямата промяна и цялостния съвременен облик на австралийската винена индустрия. От домашно произведени вината им еволюират до мултирегионални купажи; качеството на плода става все по-добро; постепенно дъбовите бъчви стават барици, отначало от американски, а все по-често и от френски дъб; ферментацията и отлежаването протичат в дъбови бъчви и т. н., докато се получи оптимален резултат.

Но безспорно от най-голямо значение, за да бъдат всички вина с марка Penfold's толкова приятни за пиене и същевременно сложно построени, е т. нар. човешки фактор. Има няколко ключови имена, свързани със съвременната история на компанията, но на първо място сред тях е Макс Шуберт. Той постъпва на работа в избата на Penfold's Nuriootpa през 1931 г. и израства от момче за всичко до асистент технолог в имението Mаgill, докато не го мобилизират през Втората световна война. След завръщането му от фронта той бързо заема поста главен технолог в Магил. Благодарение на неговият нестандартен за времето си подход към вината, 50-те и 60-те години се превръщат в един от най-силните за компанията период. Заедно с брилятния химик Рей Бекуит правят редица експерименти: изследват нивата на pH във виното, извършват стриктен бактериален контрол и т.н., за да се наслаждаваме на бутлки като The Grange, Bin 128, Bin 28, Bin 2 или Bin 389.

Ето какво казва приживе този гениален винар, илюстрирайки най-добре същността на вината Penflod's с няколко думи:
"...Не трябва да се страхуваме да оставаме верни на собствените си убеждения. Важно е да продължаваме да насърчаваме въображението си в посока виното като цяло и да бъдем готови да експериментираме, за да постигнам винаги нещо повече, по-различно, по-уникално в тази възхитителна напитка..."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK