Вина

Совиньон блан в Европа

Любомир Бояджиев 01 юни 2006, 19:33

Както е известно, за всяко вино е изключително важно къде е направено. Климатът, почвата, количеството дъждове, наклонът на терена - всички тези елементи определят стила на виното. Същото важи и за методите на отглеждане на гроздето, за оборудването на винарната и не на последно място за способностите и желанията на винопроизводителите. За да разберем какво представлява виното от совиньон блан, ще се спрем на страните, откъдето идва то.

Независимо колко добре се развива по света, първата родина на сорта совиньон блан както вече казахме си остава Франция и по-специално долината на Лоара и прочутата област около Бордо. Според много познавачи Франция и до днес продължава да дава най-добрите и елегантни совиньони.

Франция
Лоара

Долината на Лоара ражда някои от най-добрите вина совиньон блан в света. Лоара е най-дългата река във Франция, която извира в централната част на страната, недалеч от Рона, и се отправя на северозапад, за да се влее в Атлантическия океан близо до Нант. Огромното разнообразие по бреговете е довело до появата на най-различни стилове вино. Най-добрите совиньон блан се правят в средната част на реката, югоизточно от Орлеан. Най-прочутите винарски райони тук са споменатите Сансер (Sancerre) и Пуи Фюме (Pouilly-Fume), като много хора смятат, че совиньоните с тези две наименования са най-добрите в света. В Сансер например вината се отличават със сухотата си и с остротата на вкуса.

Свежестта в аромата и вкуса е подчертана и трябва да се очакват дескриптори като лимон, грейпфрут, цариградско грозде и малко суров касис за разлика от вината в стил "нов свят", където трябва да очакваме лайм, пешънфрут и пай от цариградско грозде. През последните години цените доста се вдигнаха и някои совиньони от Сансер могат да се окажат разочароващо скучни. Ако се спрете обаче на утвърден производител и добра реколта, ще се насладите на концентрирано и ароматно вино, чиято изумителна свежест, елегантност и усещане в устата остава ненадмината. Най-добрите райони имат богати на варовик почви с дребен чакъл и кремък. Това е и причината в някои вина да се откриват малко минерали и дори дим.

Топ производители в Лоара:

Henri Bourgeois
Lucien Crochet
Didier Dageneau
Pascal Jolivet
de Ladoucette
Alphonse Mellot
Vacheron
Vatan

В Пуи Фюме този минерално-пушен характерен е още по-силно изразен. Малко по на изток, от другата страна на Лоара, лозята на Пуи Фюме са изключително ценени около градчето Сент-Адлен, където има наслоен кремък в почвите. Френската дума fumé означава "пушен" и съвсем не случайно е част от името на района, тъй като тук почвата придава на виното леко опушен характер, напомнящ на миризмата от огън, запален с кремък. Вината от Пуи Фюме приличат много на тези от Сансер. Още малко по на изток, в селата Menetou-Salon, Reuilly и Quincy се правят също много свежи совиньони, които понякога са изключително сухи. От изброените наименования най-добра репутация има Menetou-Salon. По-обикновен, но съответно и по-евтин совиньон блан е Sauvignon de Touraine, който се прави в околностите на град Тур. Най-разпространеният сорт тук е шенин блан, но совиньонът също зрее добре и дава приятни и пивки вина за ежедневната трапеза.

Трябва да споменем и совиньоните от Лоара, които са с наименованието Vin de Pays du Jardin de la France. Обикновено това са свежи, интересни и откровени вина, които, както Sauvignon de Touraine, трябва да се пият, докато са млади.

Топ производители в Pouilly-Fumé:

Десертни вина
Château Climens
Château Suduiraut
Château d'Yquem

Сухи вина
Château Haut-Brion
Château La Louvière
Château Margaux
Château Smith-Haut-Lafitte

Бордо

Още по на юг совиньон блан се отглежда и в околностите на град Бордо, известен повече с червените си вина. Все пак белите съвсем не остават на заден план, а за любителите на совиньона е въпрос на чест да отдават дължимото на Бордо. Обикновено се прави купаж от совиньон блан и семийон, но се срещат и чисти совиньони. От тях трябва да очакваме леко тревист характер и вкус на прясно разрязан лимон или лайм.

Това е и областта, където се правят прочутите десертни вина Sauternes и Barsac от купажи на совиньон блан и семийон. Тези сочни и сладки вина се получават от благородната плесен ботритис, която е причина за сбръчкването на гроздовите зърна и за концентрирането на захарта. Най-добрите вина предлагат невероятна комбинация от аромати и вкусове - мед и праскови, пчелен восък и захаросани кори от портокал, печени ядки и с преминаваща остра нишка.

По-евтини, не толкова впечатляващи, но често интересни сладки вина се правят и в други райони на Бордо. Често срещано вино е Côtes de Bergerac Moelleux (moelleux означава "сладък" на френски), но Saussignac и Monbazillac не са за изпускане.

Останалата част на Франция

Извън долината на Лоара и в югозападната част не се отглежда много совиньон блан. По долината на Рона и в крайния юг е прекалено топло за този сорт. Напоследък се появяват совиньони в Лангедок под наименованието Vin de Pays d'Oc. Тези вина се правят в стил "нов свят" отчасти, защото слънцето тук е толкова силно, че гроздето узрява по-добре откъдето и да е другаде във Франция и отчасти, защото производителите просто харесват този модерен стил в белите вина. Тези вина са много приятни и напомнят много по-евтините новозеландски и австралийски совиньони, но не очаквайте някаква подчертана изтънченост. Единственият друг забележителен совиньон е Sauvignon de St-Bris, който се прави близо до Шабли. Това е изключително добро и елегантно вино, а наскоро този район получи и свое контролирано наименование - АОС.

Италия

Совиньон има на много места в Италия, но по правило най-доброто грозде от този сорт се отглежда на голяма надморска височина, в североизточните части на страната. В планинските райони, близо до границите със Словения и Австрия, се прави ароматно вино с чист и свеж тревист вкус. Най-добрите вина от този сорт се правят в областта Friuli-Venezia Giulia, най-североизточната част на Италия. Районът е повлиян от лозята и вината на други страни, а днес е прочут с модерния стил сухи вина, произведени от най-различни сортове и познати във Франция, Германия, Източна Европа и разбира се, в Италия.

Областта е ветровита, брулена от студен планински вятър, макар и защитена от северните върхове, с добре дренирани лозя. Типичните за топ-совиньоните области са Collio Colli Orientali del Friuli. В тези райони има множество малки производители, повечето от които правят впечатляващи вина, предимно бели без дъб. Всички те са започнали през последните 50 години, което е относително скоро за представите на италианците. Совиньон блан се отглежда заедно със сортове като пино гриджо, шардоне и пино бианко. По- на запад съседната област Trentino-Alto Adige също дава добри, свежи совиньони, макар и не с толкова интересно тяло. Тази земя с очарователни планински гледки има процъфтяващ туризъм, който се възползва от добрите вина. Чаша местен совиньон представлява истинска наслада с риба от Лаго ди Гарда. В действителност относително лекият совиньон от североизточна Италия върви чудесно с повечето храни.

Някои производители в Пиемонт (Северозападна Италия) вече правят интересни совиньони, по-богати по стил от тези в източните райони. Някои винари опитваха късмета си със совиньон и в Тоскана, но по на юг климатът е прекалено топъл за този сорт. Единствено няколко производители експериментират със совиньон блан в Сицилия и южната част на континентална Италия.

Топ производители в Италия:

Edi Kante
Lageder
Lis Neris-Pecorari
Montanara
Niedermayr
Puiatti
Schiopetto
Tenuta dell'Ornellaia

Испания

Ако единственото бяло испанско вино, което сте опитвали, е било традиционната бяла риоха с много дъб, то тогава ще е трудно да си представите лек и свеж испански совиньон. Такъв обаче действително съществува, предимно в Rueda, на северозапад, близо до границата с Португалия.

Не винаги обаче е било така. До последната четвърт на ХХ век Rueda не е била известна с белите си вина. Тази обширна селска и старомодна област от Испания изглеждала доста позаспала, но след 70-те години успяла да докаже на любителите на испанско вино по света, че може да произвежда модерно и елегантно бяло вино, използвайки местния сорт вердехо и световноизвестния совиньон. Преди трийсетина години прогресивната испанска изба Marques de Riscal започва да засажда совиньон в песъчливата и варовита почва. Няколко утвърдени винари произвеждат в момента совиньон с типичния вкус на кора от лайм и грейпфрут. Повечето от тези вина са без дъб, въпреки че има добри примери за такива, отлежали в бъчви. Ако търсите от тези вина, на етикета трябва да пише crianza, което означава "отлежало в бъчва".

Малко совиньон се отглежда и в други части на Испания, в най-северните райони на баското крайбрежие. Става дума за две слабо познати винарски области - Chacoli de Guetaria и Chacoli de Vizcaya. Лозята със совиньон не са традиционни за тези области и винаги са представяли своеобразен експеримент.

Същото важи и за Costers del Segre, още по на изток, близо до Барселона, където наскоро бе засаден совиньон заедно с други нови за региона сортове. Совиньонът обаче не се допуска във вината с наименование DO от този регион. Малко совиньон има и в Penedes - област, известна повече със своята кава и шардоне или още в Ribera del Guadiana, на юг, близо до португалската граница.

Топ производители в Испания:
Con Class
Hermanos Lurton
Marques de Riscal

Централна и Източна Европа

Любителите на совиньон блан могат да намерят добри вина на изгодни цени в Централна и Източна Европа, но за съжаление качеството е непостоянно. Унгария като че ли продължава да е по-известна с плътните си червени вина. През 70-те и 80-те години на ХХ век, когато основен пазар на унгарските вина бе Съветският съюз, качеството бе доста ниско.

Днес обаче винопроизводството в Унгария преживява възраждане. Повсеместно се въвеждат нови техники, талантливи винари поемат нещата в свои ръце и се получават много интересни резултати, сред които се нарежда и совиньон блан. Унгарският совиньон е по-скоро сух, остър и с приятен характер, а понякога дори може да се похвали с дъх на пушен бекон, примесен със свежа кора от цитрусов плод. Районите в Унгария, където се прави приятен совиньон, са Mor, Aszar-Neszmely и Etyek - всички в северната част на страната, а най-добрите изби са край езерото Балатон, в югозападната част.

В Румъния трябва много да се внимава със совиньона. Човек може да има късмет и да попадне на прилично вино, но по принцип е рисковано.

Совиньон блан се отглежда и в Словения и Молдова, но досега техните вина от този сорт не са направили някакво особено впечатление на световната сцена.

Останалата част на Европа

Австрийските бели вина могат да бъдат действително впечатляващи: чисти и с характер, с подчертана киселинност. Разбира се, в страната се правят добри шардонета, отлежавали в бъчви, но кой вече не го прави? В Австрия ароматните сухи бели вина от ризлинг, совиньон блан и грюнер велтлинер са много по-вълнуващи.

Повечето от най-добрите австрийски совиньони се правят в областта Стириа, където този сорт се е превърнал в специалитет. От виното трябва да очакваме малко лимон, лайм, грейпфрут и нещичко от каменистия минерален характер, типичен за Лоара. Срещат се и някои вина с дъб. Най-добрата част от Стириа за совиньона е Зюдщайермарк, в най-южната част на страната. Совиньони с аналогично качество могат да се намерят и извън Стириа например, във винения регион Вахау, на север, край Кремс. Става дума за добри совиньнони, но с малко висока за австрийските вина цени, тъй като идват предимно от малки бутикови изби.

Други вина, които изглежда най-сетне намират място на международните пазари, са някои добри гръцки вина. Винарите смесват световно утвърдени сортове с непознати местни. Совиньонът не е особено разпространен в Гърция, но може да бъде открит в сухи и свежи вина или самостоятелно във вина с подчертан дъбов характер.

Незначителни площи със совиньон блан са засадени и в други европейски страни като Германия (където сортът е познат като мускат-силванер), Люксембург, Швейцария и Англия.

Топ производители:

Австрия
Pichler
Polz
Willi Sattler
Stiegelmar
Manfred Tement

Гърция
Domaine Kostas Lazaridis
Tsantalis

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK