Вина

Вино с шоколад

Юлия Костадинова 01 декември 2006, 11:41

Една от класическите гурме комбинации в кулинарията е шоколад с малини. И какво най-много подхожда на тази авантюра? Класиците веднага ще отговорят - чаша ароматно еспресо, а може би порто (ако десертът е във вид на кейк или торта). Никой не би пожелал обаче сухо червено вино, защото това съчетание е извън всякакви правила. Да но колкото и необичайно да изглежда, шоколадът и виното отдавна имат афинитет един към друг, въпреки на пръв поглед противоречивите им характери.

Оказва се, че бракът им може да бъде много сполучлив, стига да спазите няколко прости препоръки. На първо място, е нужно и двете страни да са от най-високо качество. На второ - не забравяйте, че какаовата съблазън може да се съчетава с много от свежите плодови вина, особено онези, в които долавяме сочни червени плодове, но колкото е по-тъмен шоколадът, толкова по-плътно вино с дъб му трябва. Ето няколко съвета за съчетание на хубав шоколад с премиумни вина:

Класическият плътен и добре балансиран тъмен шоколад (нито много горчив, нито твърде натрапчив на вкус) се съчетава отлично със заоблени, меки червени вина от сортове като пино ноар, мерло или по-плодов шираз.

Натуралният шоколад винаги има мощно въздействие върху сетивата. Той въплъщава в себе си чистото ухание и пикантната горчивина на прясно изпечени какаови зърна и затова може би е най-високо оценяван от познавачите. Негова естествена половинка се явяват едни от най-редките партиди отлежали порто вина, а също така интересни и запомнящи се червени вина с пикантни, препечени нюанси, като супертосканските, калифорнийските топ кабернета или хубаво, мощно бордо.
Нежният, фин млечен шоколад дава изключително приятна комбинация със свежи бели вина с лек, минерален полъх (мускат или ризлинг шпетлезе).

За разтапящия се в устата млечен шоколад с ядки подходяща компания са както бели, ароматни и много плодови вина (често в някои шардонета, особено от Австралия можете да доловите ясно различими аромати на лешник или препечени ядки), така и фино червено като пино ноар.

Белият шоколад, който често има лек акцент на ванилия, постига изключителен баланс със сочни бели вина, отлежавали в дървесина или пък с много тъмни, натоварени червени, също имали контакт с дъб.

Ако всичко, казано дотук, предизвика у вас желание да тръгнете незабавно към първия магазин за вино или шоколад, важно е да се знае, че при дегустация на повече от един-два шоколада трябва задължително да се неутрализира вкусът с минерална вода или плодов чай. Идеалната стайна температура за целта е 20°С. Не е добре да се пуши или да се приемат агресивни и пикантни на вкус храни. Както и при дегустацията на вино, се започва от шоколадите с по-лек вкус (разбирай по-малко съдържание на какао) и се продължава по същата логика във възходяща градация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK