С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Майкъл Бор: "Ако имах своя дестилерия щях да използвам американски дъб "

Юлия Костадинова
01 Март 2007, 11:43
Share Tweet Pin it Share

Какво е значението на дъба за ирландското уиски?
Дъбовите бъчви и съответно дъбовата дървесина са от критично значение за производството на уиски по няколко причини. Първата от тях е закона (Закон за производството на ирландско уиски от 1980 година), според който напитката трябва да отлежава минимум три години в бъчви и едва след това има право да се нарече уиски. Втората е не по-малко важна - кехлибарения цвят. Той се получава именно от дъба, но освен него ирландското уиски дължи на благородната дървесина и мекотата на вкуса. Дестилатът, въздухът и дървесината си взаимодействат, за да се формира меко, заоблено и комплексно питие.

Има ли някакъв определен вид дъб в Ирландия, на който се дължи специфичния вкус на напитката?
В Ирландия може би знаете, че дъбовите гори не са достатъчно. Преди десетилетия огромна част от тях са били изсечени и изнесени за гориво в Англия в най-големите индустриални центрове - Лондон, Бирмингам, Манчестър... По тази причини сега в ирландските дестилерии използваме два типа дъб - американски (Quercus Alba) и европейски (Quercus Robur). И двата са отлични за отлежаване на уиски. Американският расте главно около река Охайо, а от Европа взимаме бъчви най-вече от Иберийския полуостров.

Смятате ли, че има тероар и при дъба?
По въпроса за тероара личното ми мнение е, че почвата не е чак толкова важна за качествата на дъба. Общите климатични условия и екосистемата в района на дъбовата гора са от много по-голямо значение.

Ако имахте дестилерия за ирландско уиски, кой от всички досега известни вида дъб щяхте да наложите в производството си?
Ако имах своя дестилерия щях да използвам американски дъб (заради здравината), лимузенски дъб (заради комплексните тонове) и иберийски (заради силния ванилов тон, който придава).

Защо именно дъбът се е наложил според вас? Имате ли собствено обяснение?
При всички положения дъбът е предпочитан материал за отлежаването на уиски, заради структурата и здравината си, а това на обикновен език казано значи минимални загуби от теч. В същото време структурата на дървесината позволява на бъчвата да "диша" и така течността все пак е в контакт с въздуха.

Знаете ли за експерименти с друг вид дървесина в уиски производството?
Да, правени са експерименти с друга твърда дървесина като ясен и бук, но с течение на времето все пак се е установило, че те са твърде порести и не достатъчно здрави.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  дървесина

Реклама »