Вина

Германия

Веселина Маринова 01 април 2007, 14:24

Когато говорим за Германия и нейното вино, винаги трябва да имаме предвид климата. Тъй като е разположена доста на север, страната има по-кратък растежен сезон и по-хладен климат в сравнение с повечето винарски страни по света. В този климат само няколко сорта виреят наистина добре, но и тяхното качество варира значително според годината. Ризлингът е определено най-важният сорт за Германия. Един качествен немски ризлинг е вино, едновременно достъпно за начинаещи ценители и характерно с изключително комплексен и сложен аромат. То е с леко тяло, с фин парфюм, строго и елегантно. Въпреки че ризлингът се отглежда по цял свят, само в по-суровия немски климат този сорт разгръща своя най-неподправен и забележителен характер.

В Германия винарските области са 13, но най-известните са край реките Рейн и Мозел. Най-добрите лозя обикновено са близо до водата, където дневната жега постепенно отстъпва на нощния хлад. Теренът на лозята (особено в Мозел) е невероятно стръмен, а в почвата преобладават скалните шисти, които задържат дневната топлина и бавно я отдават на растенията нощем.

Ар е малка винена област южно от Бон, на двата бряга на река Ар. Тук доминират червените сортове, основно Spatburgunder (пино ноар) и Portugieser. Вината са с леко тяло, но имат очарователен плодов характер. От малкото произвеждани бели вина най-чест е свежият ризлинг.

Баден е разположена в най-южната част на Германия и благодарение на комбинацията от разнообразни почви и много слънце тук виреят добре различни сортове, в това число мюлер-тюргау, руландер (пино гри), гутедел, гевюрцтраминер, ризлинг и шпатбургундер. Белите вина са свежи, леки и ароматни, а гевюрцтраминерът е с добро качество. Преобладаващият сорт, шпатбургундер, дава вина с плътно тяло и подправки във вкусовия аромат.

Вината от региона Франкен често се разпознават по необичайната плоска зелена бутилка наречена Bocksbeutel. Основните сортове са мюлер-тюргау и силванер - от тях се получават землисти и плътни вина.

Хесише Бергщрасе произвежда вина, които почти не се намират извън Германия. Това са ароматни, богати бели вина с по-ниска киселинност в сравнение с много от другите области. Основните сортове са ризлинг, мюлер-тюргау и силванер.
Среден Рейн е по бреговете на едноименната река, южно от Бон. Почвите са богати на глина и шисти и дават свежи, живи вина. И тук основният сорт е ризлинг, следван от мюлер-тюргау и кернер.

В Мозел-Заар-Рувер са някои от най-прочутите немски лозя и производители. В състава на почвите преобладават шистите, богати на минерали. Вината се отличават с деликатен, почти етеричен вкус, но са невероятно чисти, строги и балансирани - съчетават алкохола, киселината и сладостта по такъв начин, че почти не се усеща нито един от тези елементи.

На изток от Мозел, областта Нае е с песъкливи почви на север и шисти на юг. И двете части произвеждат вина от мюлер-тюргау, ризлинг и силванер, които са ароматни, плодови и с богат вкус.

Пфалц е най-големият винопроизводител сред немските области. Глинестите почви на север дават изключителни вина от ризлинг и по-меки и плътни вина от мюлер-тюргау, кернер и силванер. Областта е известна и с нежните, плодови, изразителни червени вина, основно произведени от сорта португизер.

Райнгау е синоним на ризлинга. Тя е първата област, признала стойността на един определен вид гниене на гроздето - онова, което придава на виното специфични пикантни аромати, плодовост и богат зрял вкус. Тук обаче се правят и изискани червени вина с плътно тяло от така наречения шпетбургундер или пино ноар.

Райнхесен е обширна винарска област с голямо разнообразие от сортове, което включва и великолепен ризлинг, силванер и мюлер-тюргау. Превес сред червените сортове има португизер.

Заале-Унщрут е малка северна зона, където произвеждат меко, сухо бяло вино от мюлер-тюргау, силванер и пино блан.
Саксония е най-източната винена област в Германия, която почти не експортира вино. От мюлер-тюргау, пино блан и траминер тук произвеждат сухи и плодови вина с изявен характер.

Вюртемберг около Щутгард е най-големият производител на червени вина в Германия. Характерните сортове са тролингер, мюлер, пино ноар, португизер и лембергер, от които правят чудесни червени вина с плодов характер.

Една от най-големите заблуди относно германските вина е, че всички те са сладки или поне съдържат захар. По различни причини много сухи вина създават впечатление за сладост, например, ако са произведени от добре узряло или даже презряло грозде. Знае се, че най-добрите вина като че ли се получават от най-добре узрялото грозде. Но зрелостта не е единственият фактор за високото качество. Често се казва, че така наречените auslese вина са десертни или сладки. Но ако определим сухите вина като вина без остатъчна захар (това е захарта, съдържаща се в бутилираното вино, за разлика от захарта в гроздето при брането му), тогава всички вина като auslese (произведени от презряло грозде) са направени в стил, който германците наричат trocken (сухо) или halbtrocken (полусухо).

Немските вина се разделят на две главни категории: трапезни и качествени. Трапезните биват Tafelwein - без индикация за сорт, произход и т.н., и регионални - Landwein, които могат да носят географски и други означения.
По-интересна е категорията на качествените вина (Qualitatswein), които в Германия са два вида:

QbA - Qualitatswein bestimmter Anbuagebeite са шаптализирани, т.е. захарното съдържание на гроздовия сок преди ферментацията е повишено чрез добавяне на захар, но все пак гроздето е било достатъчно зряло, за да може след това да изяви географския си произход;
QmP - Qualitatswein mit Pradikat, или качествени вина със специални качества. Според зрелостта и даже презрелостта на гроздето са обособени следните 6 основни стила:

- Kabinett (резерва) - в исторически план това са вината, предназначени за съзряване. Сега това обикновено са най-леките по отношение на екстрактивност и тяло вина и често показват деликатните специфични характеристики на микрорайона. Обикновено алкохолът им не е висок, а сладостта им, ако изобщо я има, е незначителна. Някои по-амбициозни изби търсят повече зрялост във вината си, за да са сигурни, че те действително ще се подобрят при съзряване.

- Spatlese (късен гроздобер) - вина от грозде, обрано след главния гроздобер, като се изчаква да се получи допълнителна концентрация от топлата есен и сухо време или от благородно загниване на гроздето. На практика сега те се произвеждат от напълно узряло грозде, като създават впечатления като на кабинет, но са донякъде по-богати и по-пълни. Дали ще са сухи или с малко остатъчна захар, зависи от производителя. Ако са от добър производител и от добра реколта, даже могат да съзряват добре в бутилката. По-високият алкохол и екстрактивност им придават по-голям вискозитет и пълнота в устата.

- Auslese (подбран гроздобер) - произвеждат се от специално подбрано грозде. Обикновено при късния гроздобер специално се подбират презрели гроздове. Ако е добре приготвено, виното определено е с висок екстракт, алкохол и изявен характер на микрорайона. Произвеждат се само в най-добрите години. Могат да бъдат и сухи! Понякога производителите използват и гроздове или зърна, засегнати от благородна плесен, и това добавя още ароматно-вкусови нюанси. Тези вина могат да се консумират като млади, но някои от тях могат да достигнат върха в развитието си след 15-20 години. Има и специални аuslese вина, понякога означени с номера на бъчвата, златни капсули и други атрибути и те могат да са сред най-великите германски вина.

- Beerenauslese (беритба на подбрани зърна) - вина, произведени от подбрани едно по едно ботритизирани зърна. Сокът в тях е концентриран до изключителна степен и те се бутилират с доста остатъчна захар. Това са истински ликьорни (десертни) вина. Произвеждани само в най-добрите години и при изключително ниски добиви, те са толкова трудоемки, че цената на бутилка 375 мл достига космически стойности.

- Trockenbeerenauslese (беритба на стафидирали зърна) - крайната форма на горната категория: вината са с плътност на сироп, почти безкраен потенциал за съхраняване и невероятен аромат. Те спадат към най-скъпите вина в света и са голяма рядкост, особено ако са произведени от добър майстор и в класически район. Обикновено са толкова мощни, че изискват продължително съхранение, преди да се отворят, и може дори да са неприятни, ако са прекалено млади.

- Eiswein (ледени вина) - изключителната концентрация на гроздовия сок се получава при внезапното замръзване на зърната, докато още гроздето е на лозата и не е обрано. Замръзналото грозде се бере и се пресова, преди да се е разтопило. Тъй като гроздето обикновено не е засегнато от благородната плесен Botrytis cinerea, вината много чисто възпроизвеждат характерния за микрорайона стил. Те са с висока киселинност, така че могат грациозно да съзряват и да се развиват в продължение на много години, почти като класните вина порто.

За някои специалисти най-представителните вина са шпетлезе (spatlese), които имат най-добър баланс на всички компоненти. Може да се каже, че това са "нормалните" вина, а оттам нататък може да се говори вече за специални вина - ауслезе (auslese), бееренауслезе (beerenauslese), трокенауслезе (trockenbeerenauslese) и знаменития айсвайн.

Етикетите
Най-важните термини на немските винени етикети са 1) името на шатото или винарската къща (Weingut или Weinkellerei) произвели виното, 2) реколтата, 3) името на берайха (Bereich), откъде идва гроздето, 4) името на лозето (Einzellage), 5) сортът, 6) за категорията QmP (квалитат мит предикат), едно от шестте нива на зрялост на гроздето при беритбата - kabinett, spatlese, auslese, beerenauslese, eiswein, или trockenbeerenauslese, 7) качествената категория на виното - най-високата Qualitatswein mit Pradikat (QmP), следващата Qualitatswein Bestimmter Anbaugebiet (QbA), или най-ниската Tafelwein (трапезно вино), 8) термините Gutsabfullung или Erzeugerabfullung ни съобщават, че виното е бутилирано във винарската къща или при производителя 9) Anbaugebiet е регионът, откъдето идва гроздето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK