Вина

Рона, Лангедок-Русийон

Любомир Бояджиев 01 април 2007, 15:26

Тероар и сортове
Долината на Рона, или както е известна Côtes du Rhône, се намира в Югоизточна Франция, на юг от Божоле, между Лион и областта Прованс и условно се разделя на северна и южна част. Северът е с континентален климат, мека пролет и топло лято. На юг климатът става средиземноморски, но все пак нюансиран от северния мистрал, който може да духа дни наред без прекъсване. Вината в двете части на областта се различават коренно: червените вина от севера са предимно леки и семпли, но трябва да се отбележи, че именно там се намират плътните вина, създали репутацията на областта. Червените вина на юг се правят от няколко различни сорта, като общото между всички тях са подчертано плодовите аромати, понякога с нюанс на подправки.

За вината от южната част на Рона може да се каже, че са и по-гъвкави от северните. Белите вина от северната част предлагат впечатляващ контраст между по-грубите, произведени от марзан и деликатно плодовите, получени от вионие.
В основата на големите червени вина от южните райони на Côtes du Rhône стои сортът гренаш. На него се дължат ароматите на малина и понякога на сухи треви. На север основният сорт е сира, който дава по-силно оцветени вина с повече танини. При отлежаването на тези вина се получават нюанси на подправки и виолетки. Сред останалите сортове се използват сензо и мурведър.

За белите вина долината на Рона се разделя на две части при вливането на притока й Дрома. На север ароматите на праскова от сорта вионие доминират в Condrieu (Кондрио), докато в Hermitage (Ермитаж) водеща роля имат сортовете марзан и русан. Вината от марзан са по-грубовати и ароматни, докато тези от русан са по-деликатни. На юг расте значението на гренаш блан, допълнен от бурбулен, пикпул, клерет и пикардан. Вината от гренаш са свежи и би трябвало да се пият докато са млади.

Наименования
Над 80% от вината с наименованието Côtes du Rhône идват от южната част на областта. Повечето от използваните тук сортове (гренаш, каринян, мурведър) са донесени преди векове от испанските провинции. Безспорно, най-прочутото винарско място в южната част на долината е Châteauneuf-du-Pape. Виното с това престижно име може да се произвежда от 13 позволени сорта, основните от които са гренаш, сира, мурведър. Често наричат вината от съседния Gigondas (Жигонда) Châteauneuf du pauvre или "Шатоньоф на бедния", но съвсем без основание. Вината от Gigondas не само не отстъпват, а често са и по-добри от основната гама на "папското" вино.

Още повече, че Gigondas е първото село в Côtes du Rhône, получило собствено наименование. Следващото е дадено на Vacqueyras (Вакейра), където правят много добри и ароматни вина от сира и гренаш. Единствените две естестествено сладки вина (Vins Doux Naturels), които не се правят в Лангедок-Русийон, са запазена марка на южната част на Côtes du Rhône. Най-известното е Beaumes-de-Venise (Бом де Вениз) и се прави от дребнозърнест мускат. В Rasteau (Расто) също правят естестествено сладко вино, но от гренаш.

Южно от Валанс (Valence) се правят пенливите вина Clairette de Die от сортовете клерет и мускат.
В южната част на Côtes du Rhône са регистрирани общо 11 АОС и две VDN (естестествено сладки вина).

Двете най-добри вина в областта Рона - Côte-Rôtie (Кот Роти) и Hermitage (Ермитаж) се произвеждат в северната част на Рона. За вината от Côte-Rôtie може да се каже, че представляват най-елегантният израз на сорта сира. Донякъде това се дължи и на приноса, но в много малко съотношение, на сорта вионие - един от белите с най-деликатни аромати. Въпреки че се отглежда почти навсякъде този сорт развива най-добре потенциала си в Condrieu и Château-Grillet (Шато Грийе). Добрите реколти на Côte-Rôtie могат да отлежават 20 и повече години. Червените вина на Hermitage се нареждат сред най-прочутите образци в света и се отличават с най-плътно тяло и най-дълъг живот сред вината от Рона. В началото те са богати, танинови и по-скоро затворени, но се разгръщат и развиват нежните си плодови нюанси едва след осмата година. Белите вина на Hermitage се правят от марзан и русан, но несправедливо остават в сянка, въпреки че се славят с изненадващо дълъг живот.

Наименованието (AOC) Côtes du Rhône е създадено през 1937, а вината са класирани в три големи групи:
- Grandes Appellations Locales (Crus)
- A.O.C. Côtes du Rhône Régionale
- A.O.C. Côtes du Rhône Villages

Най-прочутите вина се правят в 13-те Crus от първата категория. Всички те си имат подчертана идентичност и са се превърнали в легенди:

Северна част на Côtes du Rhône
Côte-Rôtie
Condrieu
Château-Grillet
Saint-Joseph
Crozes-Hermitage
Hermitage
Cornas
Saint-Peray

Южна част на Côtes du Rhône
Châteauneuf-du-Pape
Gigondas
Lirac
Tavel
Vacqueras

По-важни производители от Рона
На север: Marcel Guigal Auguste Clape, Robert Michel, Bernard Burgaud, Joseph Jamet, René Rostaing, Allain Graillot, Chapoutier, Gérard Chave.

На юг: Château de Beaucastel, Château Fortia, Domaine du Grand Tinel, Clos des Papes, Château Rayas, Domaine du Vieux Télégraphe, Domaine des Pallières, Domaine Saint-Gayan.

Лангедок-Русийон

Тероар и сортове
Най-динамично развиващите се винарски райони на Франция се намират в южната част на страната. Лозята на Лангедок-Русийон (Languedoc-Roussillon) са изключително обширни и с невероятно разнообразие от тероари, но малко хора знаят, че става дума за най-голямата винарска област в света. Лозовите масиви на Лангедок-Русийон се простират от подножието на Пиренеите чак до делтата на р. Рона и се простират на територията на четири департамента. Има и още един интересен факт: от тази област идват 40 % от френските вина. След масово изкореняване на лозя през 80-те години местните винари започват да залагат изключително на качеството и резултатът не закъснява - на областта е присъдено регионалното контролирано наименование за произход AOC Languedoc.

Климатът в тази част на Франция е идеален за отглеждането на лозя, тъй като зимите са меки, а летата топли и сухи. Дъждовете, които падат през зимата и в началото на пролетта осигуряват достатъчно влага за останалата част от годината. Най-добрите лозови масиви се намират в подножието на Пиренеите и Централния масив, както и по каменистите хълмове на Корбиер (Corbières). Почвите там са предимно глинесто-варовикови, но всяко място си има свои особености и в рамките на едно и също наименование често се срещат различни тероари. Сортовете каринян, сензо и гренаш са преобладаващи във френския юг, наричан от французите Миди (Midi) и представляват основата за повечето червени вина. За всички наименования в Миди законът е определил известен брой допълнителни сортове, които трябва задължително да присъстват в купажите. Такъв е случаят с гренаш, а по-късно със сира и мурведър.

Напоследък се засаждат все повече каберне совиньон и мерло, но те са позволени единствено за категорията Vin de pays. В днешно време се експериментира и с куноаз, калитор, мускарден и монастрел. На белите сортове, които се срещат в почти всички наименования - юни блан, бурбулен и макабео - липсва характер. И тук, като при червените, се засаждат външни сортове, като например шардоне, совиньон блан, вионие и др., но те засега се използват само при Vin de pays. Тази категория е породена от нуждата да се даде някаква идентичност на анонимните стотици хиляди хектолитри, които буквално бликат от всички краища на Южна Франция. В Миди, се произвеждат 80 % от вината в категорията Vin de pays. Това са семпли, но приятни вина за ежедневната трапеза.

Едно от най-добрите наименования в Лангедок е AOC Saint-Chinian (Сен Шиниан). Основните сортове тук са мурведър, сира, гренаш, ладоне пелю, каринян и сензо. Вината се отличават с красив рубинен цвят и достигат апогея между втората и петата година. Един от най-добрите тероари в целия южен регион е Corbières (Корбиер), мястото с най-малко валежи в цяла Франция. Друг район с AOC, който заслужава внимание, е Minervois. За него казват, че заедно с Corbières правят най-добрите вина в региона.

Запазена марка за Лангедок-Русийон обаче са естествено сладките вина или Vins Doux Naturels, като най-известните тероари са в АОС Rivesaltes (Ривзалт) в Русийон. Другите AOC от тази категория вина са Muscat de Rivesaltes, Banyuls, Maury, Muscat de Saint-Jean de Minervois, Muscat de Lunel, Muscat de Mireval, Muscat de Frontignan.

80 % от вината с наименование Côtes du Roussillon са червени и трябва да са направени от най-малко три сорта, като от 1977 насам сира и мурведър трябва да преобладават в купажите с гренаш, сенсо и все по-малко с каринян. Традиционните за Русийон сортове - гренаш ноар, гренаш блан, каринян ноар, ладоне пелю, сенсо, макабю, малвоази дю русийон - се допълват от по-ароматните и наскоро засадени като сира, мурведр, русан, марсан и верментино.

По-важни производители:
Mas de Daumas Gassac, Les Salins du Midi, Domaine du Mas Blanc, Mont-Tauch, Domaine Cazes, Sarda-Malet, Château de Corneilla, Domaine du Mas Amiel, Château de Jau, Clos Centeilles, Château Fabas.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK