Ето неговото мнение за по-интересните сортове у нас и по света:
Кои са сортовете с бъдеще у нас и по света?
От българските сортове бъдещето за мен принадлежи на гъмза. Само че гъмза от Южна България и аз мисля, че ще мога да го докажа с проекта за изба и лозя, който вече стартирах. Другият потенциален сорт е мавруд, само че мавруд след прецизна клонова селекция. Сега във Франция има една фирма, която е засадила доста лозички с мавруд за посадъчен материал, но най-рано след пет години според мен ще може да се говори дали маврудът изобщо става.
Международните сортове, които засега остават недооценени, но също смятам, че скоро ще попаднат в светлината на прожекторите, са:
От Италия
Тиморасо (бял)
Теролдего
Лагреин, като тук поставям въпросителни, защото не съм докрай убеден в потенциала му
Фиано
Алианико
От Франция
Вионие
Пти мансенг
Дуриф, известен като пети сира в САЩ
От Испания
Албариньо
Има ли сортове, които днес са популярни, но предвиждаш да се сринат в бъдеще?
Да, според мен има няколко сорта, които скоро от мода ще се превърнат само в спомен. Това на първо място е неро д'Авола от Сицилия, още и инзолия, както и примитиво от Пуля. Пино гриджо ще бъде следващият балон, който според мен ще се спука. Не предвиждам добро бъдеще и за карменер (освен карменер от Чили), както и за зинфандел. Особено за белия зинфандел.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights