Вина

Най-известните сортови купажи

Веселина Маринова 01 ноември 2007, 10:55

Шампанско
Лозята в района на Шампан са засадени само с три сорта: пино ноар, мьоние и шардоне. Пино ноар осигурява базовата структура и дълбочина на плода в бленда. Шардонето дава строгостта и потенциала на отлежаване, а рано зреещият мьоние - богатството на свежия плод. В добавка към техните базисни вина (тоест Brut с необявена реколта, който е бленд от трите сорта) производителите в Шампан правят и винтидж шампански от продукта на три или четири от най-добрите реколти на всяко десетилетие. Розовото шампанско се прави или чрез добавяне на малък процент червено вино към бленда, или по-рядко, като се остави гроздовия сок в контакт с твърдите части за кратко по време на ферментация. Но трябва да се знае, че не всяко шампанско е бленд от различни сортове. Например Blanc de Noirs се прави само от пино ноар.

Херес (шери)
Три са позволените сортове за лозята на Херес и за производство на шери: паломино, педро хименес и александрийски мускат (или едър бял мускат). От тях паломино е най-важен и заема над 95% от лозята. Всъщност има два вида паломино: паломино басто (известен още като паломино де Херес) и паломино фино, който дава по-висок добив и е по-устойчив на болести. Насажденията с александрийски мускат обхващат едва 3% от лозовите площи. Предназначението на този сорт е най-вече да подслажда виното. Педро Хименес, който също е сорт с високо захарно съдържание, е донякъде с намаляла популярност, най-вече за сметка на паломино, който е по-лесен за отглеждане.

Порто (портвайн)
Повече от 80 различни винени сорта грозде са разрешени за отглеждане в лозята на Порто в Доуро; малко са лозарите, които знаят с точност кои са отглежданите от тях сортове. Повечето от лозовите масиви са със смесени сортове, често над 20 или 30 различни сорта съжителстват в едно лозе. През последните години някои от големите производители като Cockburn са вложили средства за собствени проучвания за идентифициране на най-добрите лозя за производство на Порто. Турига национал, тинта барока, турига франсеза, тинта рориз (испанското темпранийо) и тинто коа са фаворити сред червените сортове, въпреки че някои производители предпочитат да използват соузау, тинто амарела и моуризко. Гоувейо (за което се смята, че е вердехо), малвазия фина и виошоньо се смятат за едни от най-добрите сортове в производството на бяло порто.

Бордо
Може би най-значимият в световен мащаб сортов купаж е т.нар. бордо-бленд. Днес той включва каберне совиньон, мерло, каберне фран, малбек и пти вердо. Основните сред тях - каберне совиньон, мерло и каберне фран показват забележителна способност за взаимодействие и взаимно допълване. Всеки сорт си има силни и слаби страни, в зависимост от начина, по който реагира на различни почвени, климатични и микроклиматични условия. Там, където един сорт се показва слаб, друг или други от партньорите му в бленда, са силни. Това свежда до минимум различията в качеството и обема всяка година. По отношение на приноса, който всеки сорт има за за цвета на виното, за аромата, вкуса и потенциала му на стареене, съществува същата взаимозаменяемост.

Процентът на различните сортове варира във всяко шато на Бордо, но типичният купаж за Медок например е съставен приблизително от около 65% каберне совиньон, 25% мерло и 7% каберне фран, а останалите 3% са пти вердо и малбек. При новите насаждения в Медок има тенденция мерло и пти вердо да се увеличават, докато каберне фран и особено малбек - да намаляват. В Грав спадат количествата каберне совиньон за сметка на мерло и каберне фран. Типичната формула в Сент Емилийон е приблизително 60% мерло, 30% каберне фран и 10% каберне совиньон. Померол-блендът се състои грубо от 80% мерло, а останалите са доминирани от каберне фран и каберне совиньон. Въпреки че навсякъде е в спад, малбек има по-голяма роля на десния бряг на Жиронд, особено в апелациите Бург и Блайе. Като цяло в Бордо, преобладава сорта мерло, следван доста по-назад от каберне совиньон и още по-назад от каберне фран. Процентно пти вердо и малбек имат минимално значение.

Chateneuf-du-Pape
Никоя от тези области обаче не докарва нещата толкова далеч като Chateauneuf-du-Pape в Южна Рона, където в червеното вино участват не по-малко от 13 сорта, сред които 10 са групирани и приносът им - дефиниран:

Гренаш и сензо - за сладост, топлина и мекота
Мурведър, сира, мускарден и камарез - за мощ, зрялост, цвят и сочност
Куноаз и пикпул - за индивидуален характер и специален букет
Клерет и бурбуленк - за финес, пламенност и блясък

Технолозите високо ценят възможностите, които тази сложна смес предоставя. Това е особено вярно при вината с голям потенциал на отлежаване, в които различните сортове имат време да се съчетаят и да развият комплексност в бъчвите и в бутилката. Пуристите може и да не са съгласни, но много специалисти смятат, че някои червени сортове, сред които добър пример са мерло, каберне совиньон и гренаш подобряват значително вкуса си, когато са в купаж. Всъщност от водещите сортове, само пино ноар, сира, небиоло, санджовезе и донякъде темпранийо, се разгръщат по-добре самостоятелно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK